top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč kočka doma značkuje?

Harmonický vztah mezi dvojnožcem a čtyřnožcem hravě naruší pár loužiček situovaných mimo kočičí záchod. Aby majitel kočky neustále neuklízel kočičí moč, musí se stát psychologem. Co je mrouskání a jak zastavit značkování domácnosti?

Kdo sdílí domácnost s kočkou, většinu času ji vidí buď královsky stočenou do klubíčka a diplomaticky ignorující své lidské služebnictvo, nebo věnující se důkladné hygieně. Pro jejího páníčka je pak velkým šokem loužička moči na podlaze, na koberci, nebo pohovce. Kočka, představitelka precizní a bezchybné tělesné čistoty, a udělá takovou nehygienickou věc?

Terapie pozorováním

Kočky jsou velmi citlivé na stres. Pokud si vašeho chlupáče všímáte, jistě vidíte změny v jeho chování, které se projevují nejen značkováním domácnosti. Pak je třeba si uvědomit, zda se ve vaší smečce nestala během poslední doby zásadní změna. Přestěhovali jste se? Donesli jste si nového člena rodiny, kotě, štěně, nebo třeba miminko? Pořídili jste si nový nábytek? Kočky jsou stejně jako lidé velmi individuální osobnosti a na každou působí stresově něco jiného.

Pokud máte nový domov nebo nábytek, je ideální koupit si šantu kočičí v kapkách, o které jsme pro vás také psali, a v malém množství ji po bytě aplikovat. Držte kočku od nového člena rodiny nejprve odděleně, postupně je seznamujte a nenuťte je trávit spolu čas. Každá kočka musí mít navíc vlastní záchod. A miminko? Na něj si časem kočka zvykne a uvidíte, stanou se z nich best friends. Kocouři si zase často značkují svoje teritorium, řešením je kastrace, která pomůže až v 90 procentech případů.

Zdraví a úklid, to je oč tu běží

Někdy jsou chlupáči v absolutní psychické kondici, ta fyzická ale trochu pokulhává. Kočička může mít cystitidu, močové kameny v močové trubici, nebo průjem. Jakmile se problém se značkováním objeví, nečekejte a objednejte svého pacienta k veterináři.

Stále opakujeme Uklízej, uklízej, uklízej kočičí záchod, nebo se ti to vrátí. Kočka je přílišný puntičkář na čistotu, rozhodně nedřepne vedle týdne starého bobku. Její záchod uklízejte každý den, možná právě toto je jednoduchý a snadno řešitelný důvod značkování domácnosti.

Situaci nevyřeší, budete-li kočku za její excesy trestat. Naopak, věnujte jí více pozornosti, několikrát denně si s ní hrajte a neupřednostňujte nového mazlíčka před ní. Během tohoto nešťastného období nerezignujte na úklid, se kterým jsme vám už také radili , a uvidíte, že díky lásce a společně strávenému času se vše vrátí do starých (čistotných) kolejí.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page