top of page

CATIO MAGAZÍN

Proč japonská kočička nosí štěstí?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Už máte svoji kočičku pro štěstí?

Všimli jste si v restauraci kočičí sošky, která vám mává packou? Nebo jste zahlédli tuto sošku v obchodu se suvenýry a přemýšleli, proč ji ostatní rádi kupují? Možná až dočtete dnešní článek, poběžíte pro svoji vlastní. Mávající kočka prý nosí svému majiteli štěstí a úspěch.

Příběh japonské kočky Maneki Neko

Důležitá je barva kočky – bílá nosí štěstí, zlatá bohatství, černá ochraňuje před zlými energiemi, červená nosí radost ve vztazích a zelená zajišťuje zdraví. Nejlepší je prý morouhatá (calico), ta nosí největší díl štěstí. Kočka přináši majiteli radost a úspěch jen tehdy, pokud mává jednou packou (nebo oběma). Mávající leva packa vábí zákazníky, pravá packa přitahuje svému majiteli peníze a štěstí. Jak se kočičí sošky v Japonsku objevily? Příběhů kolem původu kočičí sošky (zvané Maneki Neko) je několik. Nikdo už dnes přesně netuší, který pravdivý, my jsme vám přinesli tři z nich.

Chudá dívka

Podle této legendy začala sošku vyrábět dívka, které to ve snu poradila její kočka krátce předtím, než zemřela. Dívka byla tak chudá, že neměla nic kromě milované kočky. Velmi pro kočku truchlila. Sošku z keramiky vyrobila a dala za okno. K jejímu překvapení se soška prodala a tak dívka vyrobila další a další. I ty měly úspěch. A tak zajistila kočka peníze na živobytí své majitelce. A kočka tak dělala dívce radost i po smrti.

Smutná gejša

Druhý příběh mluví o kočce, která žila s gejšou. Měly se velmi rády. Jednou jí tahala za pásek kimona, majitele školy pro gejši to rozčílilo. Kočce usekl hlavu mečem, myslel si, že kočku zachvátili zlí duchové. Kočičí hlava zachnala hada, který chtěl zrovna uštknout jinou dámu. Gejša pro svou kočku velmi truchlila. Od jednoho ze svých obdivovatelů pak dostala její vytesanou sochu.

Bohatý muž

Jedné bouřlivé noci se schoval bohatý obchodník pod stromem, všiml si kočky, která mu pokynula hlavou, aby ji následoval do chrámu. Šel za ní a ukryl se před dešťem. Krátce poté do stromu, kde původně muž stál, udeřil blesk. Muž z vděčnosti věnoval chrámu štědré dary. Po jeho smrti tam prý byla na jeho počest postavena socha kočky.

Někdy se této kočce také říkalo čínská kočka pro štěstí, zřejmě pro její oblibu mezi čínskými obchodníky. Sláva japonské kočky Maneki Neko se tak přes Čínu rozšířila do celého světa. Umisťování předmětů pro štěstí je totiž součástí slavného feng shui.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page