top of page

CATIO MAGAZÍN

Problémy se štítnou žlázou u koček

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Změna chování u kočky může souviset s poruchou štítné žlázy.

Zdá se vám, že se vaše kočka mění před očima? Má pořád hlad nebo se jí zhoršila kvalita kožíšku? U koček starších osmi let nemusí jít o příznak stáří, ale o problém endokrinní povahy. Jak zjistíte, zda kočičku trápí porucha štítné žlázy?

Jak se projevuje?

Porucha štítné žlázy se může objevit u koček středního věku a starších (nejčastěji se odhalí v rozmezí 8-13 let). Navzdory četnosti výskytu tohoto zdravotního problému, jsou příčiny poruchy štítné žlázy u koček stále zkoumány. V odborných kruzích se zvažuje vliv stravy (jak z pohledu obsahu určitých látek, tak z pohledu možné kontaminace), genetické dispozice a vliv životního prostředí kočky (BPA, pesticidy, herbicidy, kterým je kočka vystavena).

U koček se vyskytuje zvýšená funkce štítné žlázy – hypertyreóza (u psů a lidí se vyskytuje snížená funkce – hypotyreóza). Tento problém se projevuje změnou chování (sníženou aktivitou zvířete až apatií nebo naopak nervózním a agresivním chováním). Kočka líná a neustále se dožaduje jídla. Zvíře může trpět zažívacími problémy (časté močení, časté pití vody, průjem, kočka stravu rychle zhltne a pak zvrací). Potvrdit nebo vyvrátit vám toto onemocnění může samozřejmě jen veterinář.

Co čekat u veterináře?

Pokud se kočičce dlouhodobě nedaří, je vhodné zajít na vyšetření, protože vhodná léčba může zvířeti prodloužit a zlepšit život. Je vhodné svému veterináři vhodně popsat výše uvedené změny (pokud u kočky jsou). Veterinář může změny na štítné žláze zjistit pohmatem, odebere kočce krev (T4, biochemie krve), může otestovat moč. Lze sledovat také tep (tepová frekvence je u tohoto druhu onemocnění vyšší). U některých jedinců se může vyskytnout karcinom štítné žlázy. Lze provést jiná vyšetření potřebná k určení rozsahu problémů souvisejících s touto poruchou metabolistmu u koček (sonografie, RTG vyšetření).

Jak lze léčit?

Kočce lze doživotně podávat léky (methimazol), podávají se dvakrát denně, dávka se ladí dle další biochemie krve. Jinou možností je operativní odstranění štítné žlázy. Vhodnost operativního řešení je vždy individuální (nelze zaručit proveditelnost u každé kočky). V zahraničí se toto onemocnění u koček léčí také terapií radiojódem.

Chovatel může hledat vhodnější krmivo a stelivo tak, aby se vliv škodlivých látek na kočku zmenšil, což nemusí být snadná věc, snad trochu alchymie. Pokud se rozhodnete kočku takto podpořit, prodloužíte jí tím život. A možná uděláte celkové změny ve své domácnosti směrem k netoxické domácnosti.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page