top of page

CATIO MAGAZÍN

Problémy se zuby

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Péče o kočičí chrup by se neměla brát na lehkou váhu. V tomto případě je totiž prevence nejlepším způsobem, jak zabránit vážnému onemocnění. Co je tedy dobré dělat a čemu se naopak raději vyhnout se dozvíte v následujících řádcích.

Kočičí chrup se nekazí tak často jako ten lidský, nicméně má sklon ke tvorbě zubního kamene. Malá kotěcí miminka se rodí bezzubá. Jejich mléčné zoubky čítají 26 kousků a po přezubení jich mají 30. V tomto období (cca čtvrtý až šestý měsíc života) mohou malí tygříci začít okusovat nábytek. To jim totiž uleví od bolesti. Z toho důvodu je dobré pořídit jim nějaké žvýkací hračky, se kterými se nejen zabaví, ale také díky nim uchráníte svou domácnost přes zkázou. Do přezubování nikterak nezasahujte – jedná se o zcela přirozený proces, který se postupem času vyřeší sám.

První příznaky maléru

Kočička trpící bolestí změní své chování. Právě zaznamenání změn v jejich chování nás může navést k tomu, že naši chlupatci něco trápí. Pokud však přestane jíst, problém je už v pokročilé fázi. Máte-li pocit, že se vaše číča straní kolektivu, začne být protivná či na vás dokonce z ničeho nic útočí, mějte se na pozoru.

Pravidelná prohlídka

Vzhledem k tomu, že problémy se zoubky jsou u kočiček velmi častým onemocněním, doporučujeme pravidelně kontrolovat jejich tlamičku. Během mazlení jim opatrně nadzvedněte pysky a zkontrolujte nejen zoubky, ale i dásně. Pokud je kočička v pořádku, má zuby bez zubního kamene a dásně hezky růžové. Pokud je na nich krev, na nic nečekejte a navštivte svého veterináře, který ji důkladně prohlédne a pak nasadí potřebnou léčbu.

Zápach z tlamičky

Jasným signálem, že ne vše je v pořádku, bývá zápach z tlamičky. Aby nedocházelo ke kažení chrupu, porozhlédněte se po nějaké lepší stravě (ideálně se vyhýbejte firmám, které svými produkty zásobují obchodní řetězce). Tyto granule nemají dostatek potřebných vitamínů, bez kterých může vaše kočička opravdu střádat. Sáhnout můžete také po doplňcích stravy, které jsou určené právě pro zdravé zoubky.

Další příznaky

Kromě změny v chování a zápachu z tlamičky patří mezi další signály také nevysvětlitelné slintání, problém s přijímáním potravy (platí zejména pro granule), na které navazuje rychlé hubnutí. Kočička může ale také začít vykonávat svou potřebu mimo toaletu nebo dokonce při jídle strkat packu do pusy jako kdyby si ji chtěla podrbat.

Nečekejte, až bude pozdě

Určitě nečekejte na to, zda se problém vyřeší sám. Nevyřeší. Čím déle budete s návštěvou veteriny otálet, tím více ohrozíte svého kočičího miláčka na životě. Onemocnění dásní totiž způsobuje problémy s ledvinami, srdcem i zažíváním. Léčba kočičí stomatitidy je zcela individuální a u každé kočky jiná. Někdy stačí nasadit antibiotika, jindy je nutné podstoupit operaci a zoubky vytrhat.

Příčiny

A co parodontální onemocnění vlastně vyvolává? V kočičí ústní dutině se vyskytuje velké množství bakterií, které při přemnožení vytvoří na zoubkách lepkavý povlak. Pokud se pravidelně neodstraňuje, ztvrdne a změní se v zubní kámen. Ten se pak usadí na zubech a dásních, které dráždí a zároveň narušuje zubní sklovinu.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page