top of page

CATIO MAGAZÍN

Pro změny vnímání zvířecího blaha 12 let nestačí: Animals Lebanon

Aktualizováno: 3. 3. 2021


Kvůli explozi byla zraněno spousta domácích mazlíčků. Animals Lebanon pomohli s tím, aby tato zvířata byla ošetřena.

Oslovili jsme výkonného ředitele organizace Animals Lebanon, pana Jasona Miera a připravili s ním rozhovor o tom, jak tato organizace pomáhá domácím mazlíčkům po explozi skladu ledku ze dne 4. srpna 2020. Mnoho koček a psů bylo při této události zraněno nebo se ztratilo. 


 

O organizaci Animals Lebanon obecně


Jak dlouho pracujete pro organizaci Animals Lebanon? A Vám to osobně dává?

V organizaci Animals Lebanon jsem od prvního dne jejího vzniku (září 2008). Letos tedy slavíme dvanácté výročí existence, jsem rád, že mohu být součástí této pracovní skupiny, a to zejména v této době, kdy čelíme obrovským výzvám a problémům. Vidět změny v oblasti péče o blaho zvířat, je důležité. Naší hlavní náplní je pomoci formovat Libanon, ve kterém všechna zvířata budou důstojně žít a bude s nimi dobře zacházeno, nebudou týrána.


Je vaší doménou péče o zdraví a bezpečí mazlíčků nebo všech zvířat plošně? Co je aktuálně na rozvoji myšlenky „animal welfare“ v Libanonu nejtěžší?

Nejde nám pouze o blaho koček nebo psů, ale všech zvířat. Během pouhé jedné generace nejde změnit to, jak lidé se zvířaty zachází.  Ve Velké Británii to podobnému hnutí zabralo 200 let, ve Spojených státech pak asi 150 let. My působíme zatím jen těch dvanáct let. A to v politicky i ekonomicky nestabilní zemi. V rozvinutých ekonomikách je snadnější pracovat s lidmi a jejich míněním, protože neřeší jen svoje základní životní potřeby. 


Exploze skladu a ohrožení životů lidí a zvířat


Jak probíhala pomoc těsně po výbuchu skladu?

Dobrovolníci organizace Animals Lebanon (v počtu 351 lidí) začali společně se zaměstnanci organizace hledat ztracená zvířata. Některá byla také zraněná a bylo nutné jim zajistit veterinární péči. Pro vyhledávání jejich majitelů posloužil také Facebooku organizace Animals Lebanon nebo naše internetové stránky. 123 ztracených zvířat nalezlo svého pána, kolem padesátky zvířat bylo adoptováno do zahraničí. Animals Lebanon rozdali krmivo v objemu 6100 kg majitelům zvířat, kteří se během chvíle dostali do vážných existenčních potíží. Ale pomoc kočkám a psům není jejich jedinou činností.

O kolik zvířat v souvislosti s explozí skladu stále pečujete?


Naše organizace se v tuto chvíli stále stará asi o dvě stě koček a pejsků. Zajišťujeme jim jídlo, veterinární péči, vakcinaci. Pomáháme ale také majitelům, kteří by museli z existenčních důvodů uvažovat o tom, že se svého mazlíčka vzdají. Chceme je v maximální možné míře podpořit, aby tohle kvůli finanční situaci dělat nemuseli – dáváme jim granule, písek, zvířata očkujeme. A pak se také staráme o zvířata, která cestují do zahraniční adopce. Prioritou je pro nás pomoci všem, kteří to potřebují. 


Pomáháme skutečně všem…


Pomáháte také Syřanům, kteří chtějí odletět se svými mazlíčky z letiště v Beirutu? Pokud ano, jak?

Neděláme mezi lidmi rozdíly. Pomáháme všem majitelům zvířat bez ohledu na jejich státní příslušnost, všem, kteří naši pomoc potřebují. Ať už jde o zařízení přepravních klecí, očkování zvířat, organizování úředních náležitostí pro vývoz zvířat, čipování mazlíčků, atd. 

Jeden ze šťastných příběhů kočky – shledání majitele a kočky ztracené při explozi najdete zde.


Pro přispívání na chod organizace Animals Lebanon byla vytvořena kampaň na GoFundMe. Víme, že je aktuální situace složitá pro každého, přesto předem děkujeme těm, kteří můžete přispět.


Foto: Jason Mier, Animals Lebanon


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page