top of page

CATIO MAGAZÍN

Prevence zoonóz před jarem. Jak na to I.

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Tři, dva, jedna, dostaneš packou. A doufej, že ji mám vydezinfikovanou.

I když to dnes tak úplně kvůli sněžení a nízkým teplotám nevypadá, blíží se jaro. Jaké preventivní kroky podniknout, abychom se vyhnuli bartonelóze? A co to vlastně je? Informace nám poskytla RNDr. Kateřina Kybicová Ph.D., vedoucí NRL pro lymeskou borreliózu ze Státního zdravotního ústavu.

Pozor na kočičí drápky

Nejčastěji se můžeme nakazit skrz škrábnutí kočky domácí (jde o infekci bakteriemi rodu Bartonella, pozn. redakce), respektive z trusu blechy kočičí, který se do rány dostane. Nejlepší prevencí je tedy odblešení koček. V menší míře se můžeme nakazit také po přisátí klíštěte, tam je nejlepší prevencí používání repelentu, vhodného oblečení a časného odstranění přisátých klíšťat.

Četnost výskytu v ČR

Toto onemocnění se začalo povinně hlásit teprve před několika lety, takže skutečné počty ještě neznáme, minulý rok bylo hlášeno 58 onemocnění v ČR. Nemoc lze diagnostikovat sérologicky pomocí dvou po sobě jdoucích odběrů krve v rozmezí dvou až tří týdnů nebo pomocí přímé metody PCR, detekce nukleové kyseliny bartonely nejlépe ze stěru z nehojící se rány či z biopsie zduřené uzliny.

Jak poznáme toto onemocnění?

Mezi příznaky patří jakoby tmavý příšvar, který vypadá jako strup v místě škrábnutí a obvykle dochází ke zduření nejbližších uzlin. Na začátku se vyskytuje horečka, časté bývají i bolesti kloubů, svalů a hlavy. Léčí se antibiotiky, nejčastěji tetracykliny, makrolidy. Tuto infekci může část zdravé populace prodělat bezpříznakově, tato část lidí mívá detekovatelnou přetrvávající hladinu protilátek.

Jako kvalitní prevence se jeví důsledná antiparazitární péče o naše mazlíčky a hygiena. Prodělal někdo z vašeho okolí toto onemocnění? Napište nám…

Děkujeme Státnímu zdravotnímu ústavu a paní doktorce za informace.

Foto: ClaudiaWollesen, Pixabay

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page