top of page

CATIO MAGAZÍN

Poradíme Vám co s nalezenou kočičkou

Několik parťáků z našeho Catio týmu má doma nalezence, zkrátka a dobře zvířátko, kterého se ujali, dali mu nový domov a krásný život. Z kočičky se stal postupem času miláček a mazlík, ale vzpomínky na to, jak těžké mohou být začátky s nalezeným tvorem, nám zůstaly v paměti. Rozhodli jsme se proto předat trochu mouder dál a vytvořit malý manuál, jak celou situaci zvládnout (samozřejmě s lehkostí a noblesou).

Láska na první pohled?

Zahlédli jste venku kočičí kožíšek, který vypadá nešťastně, hladově a třese se strachy? Pak máte asi opravdu co dělat se ztracenou nebo opuštěnou kočkou. Ztište hlas a zpomalte pohyby. Tvoreček může být pěkně vyděšený (kdo ví, co se dělo předtím, než jste ho našli!) a snadno se vyleká. Opatrně mu podejte ruku, dejte mu čas na seznámení a počkejte, než Vám začne trochu důvěřovat. Odborníci doporučují také mluvit tichým, klidným, monotónním hlasem po celou dobu. Tak jako malé děti uklidní hlas matky, u koček to funguje podobně. Až pojme tvor dost odvahy, aby se nechal hladit, velmi opatrně ho naložte, ať už do auta, náruče nebo provizorní přepravky a přesuňte ho domů. (Opatrně proto, že nevíte, jestli se v malém tělíčku třeba něco nezlomilo, způsobovat mu další bolest nešetrným přenosem by situaci jen uškodilo).

Dopřejte nalezenci u sebe doma místo k odpočinku, ideálně v samostatné místnosti, kde nebude rušen. Hlučné návštěvy a taneční párty pro ten večer zrušte, zvířátko si pravděpodobně bude chtít odpočinout. Nezapomeňte na čistou vodu, jídlo i pamlsky, jak se na správného hostitele sluší a patří. A než se posilní nebo odpočine, vy se můžete pustit do práce:

Čípak jsi, kočko?

První, co byste si měli v deníčku odškrtnout, je řádně vykoumat, jestli kočku někdo nepostrádá, jestli ji někde doma nečeká prázdný pelíšek a smutný majitel. V dnešní době není příspěvek na sociální sítě od věci, kdo nesurfuje, jako by nežil a je dost možné, že je postrádaná kočička inzerovaná i na facebooku. (Koukněte třeba na stránku „Psí detektiv“, lidé se na ni často obrací).

Jestli na internetu vládne ticho po pěšině, obujte tenisky a proběhněte se ulicemi, kde jste kočku zhruba našli. Bedlivě koukejte po vyvěšených letácích, jestli na Vás z pouliční lampy nebo sloupu neshlíží fotka postrádaného mazlíčka. Jestli se do záchrany chcete pustit na sto procent, letáky vytvořte a vyvěste sami.

Zdraví na prvním místě

Nikdo se k nalezenci nehlásí? Další zastávkou ve Vaší novo-kočičí tour by zcela jistě měl být veterinář. Ulice není zrovna hygienické místo, to Vám asi nemusíme povídat. Zatím se neví, jak dlouho potrvá, než se ho někdo ujme a nechávat ho třeba nemocné nebo zraněné by nebylo dvakrát příjemné! Odborník se poohlédne, jestli si zvíře nepřivodilo nějakou ránu, šrám nebo jestli si z fyzičné újmy odnáší jen pocuchaný kožich. Ale především, veterinář zkontroluje, jak se věci mají uvnitř kočičího těla. Vyřeší odčervení a další nezbytnosti.

Nastává hodina H – rozhodnutí

Teď Vám doporučíme uvařit si dobrou kávu nebo hrnek oblíbeného čaje (vzít na pomoc oblíbené sušenky neuškodí) a zamyslet se. Necháte si drobečka doma? Výborně, pak pojďte dál naším manuálem. Nemůžete si adopci dovolit? Pak poradíme zapátrat ve svém okolí. Kdo z přátel, známých, příbuzných nebo kolegů ho přivítá s otevřenou náručí? Alternativní možností může být nabídnutí kočičky v kočičích skupinách a komunitách na facebooku, případně dočasce nebo útulku v okolí.)

Co zařídit pro nového nájemce?

Padlo rozhodnutí vzít kočku za vlastní? Výtečně! V bytě ji už ubytovanou máte, ale teď si to bude žádat pár změn. Provizorní pelíšek, ve kterém nový nájemce přespával, možná nebude to pravé. Zaslouží si svůj vlastní a plnohodnotný … zvláště pak, pokud domácnost sdílí s dalšími kočičáky. Neměl by se cítit znevýhodněný nebo odstrčený! Zkuste se vyhnout i sdílení hraček, misek nebo pelíšků. Každá kočka má ráda svou a tahanice o menší množství by mohly dělat zlou krev.

Pokud Vám to možnosti a situace dovolí, vypravte se na nákup pro novou kočičí toaletu, pelíšek, hračky i misky (doporučujeme kovové, plast dlouhodobě dělá neplechu a podporuje množení bakterií). Svému nováčkovi vše dejte pořádně očichat a ujistěte ho, že je všechno jen jeho! 8 dalších tipů jak zařidit skvělý kočičí domov si můžete přečíst v našem dřívejším článku 8 tipu pro kočku v interiéru.

Začněte s budováním krásného vztahu

Snadno se to řekne, ale těžko udělá? Ne, s Catio tipy se snadno přečte a také snadno udělá! Počítejte s tím, že kočička bude nesmělá. Můžeme si jen domýšlet, co všechno se v její kočičí historii událo … její opatrnosti a plachosti se nejde divit. Proto platí zlaté pravidlo: dejte věci čas a na nic netlačte.

Když se přiloudá do Vaší společnosti sama, výborně, odměňte ji pamlskem za odvahu. Zatímco se s dobrotou pere, tiše na ni mluvte. Je jedno, jestli jí povídáte o novém objevu v astronomii, nebo o Vaší kolegyni, důležité je, že si zvyká na Váš hlas. Asociace pamlsku s tónem Vaší řeči se jí v chlupaté hlavě příjemně spojí a začne k Vám nabírat důvěru.

Kdykoliv se vyskytuje mazlíček ve Vaší přítomnosti, dávejte si pozor na to, co děláte. Vyvarujte se všech hlasitých zvuků a vysoké intonace, taktéž rychlé, nečekané, prudké pohyby jsou tabu! Žádné řinčení hrnců, vuvuzely ani radši vysavač. Výsledkem by byla akorát ohnivá čára za Vaší kočkou, prchající směrem ke svému azylu.

V rámci empatie si zopakujte své znalosti kočičího jazyka, třeba z našeho článku kočky mluví. Teda pardon, mňoukat nemusíte, kočičího neverbálního jazyka. To, jak se mazlíček pohybuje, o jeho současném duševním rozpoložení hodně vypoví; sklopené uši až k hlavě, ocas nízko a zježená srst nevěstí nic dobrého. Naopak, vzpřímený ocas, ukazování bříška nebo otírání se o Vás můžete považovat za malý jackpot.

A závěrem? Ukažte jí svou lásku! Nemusíte složit zrovna milostnou báseň, aby kočka poznala Vaše city. Dokažte jí je vyhrazením kousku svého času pro ni, iniciujte hru, vybavte se laserovými ukazovátky i prutem s přivázanou kořistí a společně si hrajte. Mazlíček brzy pochopí, že u Vás doma je vítán a prožijete s Vámi krásný život.

Doufáme, že jsme v našem soupisu neopomenuli nic, co by měl šťastný nálezce vědět. Pokud byste něco připsali, sem s tím! Jestli máte podobnou zkušenost, dobrý tip, který byste předali dále nebo naopak radu čeho se vyvarovat, jsme jedno ucho. Každá drobnost, která pomůže zlepšit nešťastné kočičce její život, se hodí! Těšíme se v komentářích a na našem facebookovém profilu.

S láskou, Catio.cz ♥

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page