top of page

CATIO MAGAZÍN

Podivné kočičí chování

Kočka znamená roztomilý uzlíček lásky, chlupů a vrnění. Občas taky trochu reorganizaci domácnosti a Vaši detronizaci, ale to jsou věci, se kterými holt musíme žít. S čím se občas žít nedá, je pochybné chování, kterými nás zvíře nepřestává udivovat. Pár z těch častějších, a divnějších, jsme Vám sepsali a přidali i vysvětlení. Třeba Vás náš článek uklidní natolik, že si i z předvolby z telefonu smažete číslo na kočičího exorcistu …

Kočka vegetarián

Začneme zlehka, znalí asi tuší. Všude se dočtete, že je kočka masožravec, tak jí podstrojujete, libové vepřové semhle, plátek hovězího támhle, a pak ji načapáte, jak se pase. Vemte to s klidnou hlavou a čtěte; některé zdroje tvrdí, že se kočkám líbí samotný akt žvýkání, něco, jako když lidé uklidňují nervy žvýkačkou. (Sama mám tenhle zvyk a fakt to pomáhá, věřte mi! Takže se kočkám ani moc nedivím.)

Další názor na to jde rozumově, když už se kočka pravidelně krmí svou vlastní srstí, při čištění kožichu, musí chlupy taky nějak ven. Potom stačí už jen přidat trochu trávy, dobře promíchat nějakým tím skotačením po domě a potom to vyhodit ven v podobě chlupato-zelené kuličky. Jednoduchý recept, že?

Předposlední vysvětlení by se hodilo do krámu psychologům, snídáním Vaší fauny se kočka prostě snaží získat pozornost. Takže až ji zase načapáte okusovat Vaši oblíbenou orchidej, nezoufejte, třeba chce zvíře jen trochu lásky. I když chápu, že ta se, v hrůze z okousaného pahýlu dřív krásné květiny, projevuje těžko.

Poslední řešení si dovolím přihodit já sama, možná si kočka spásáním vege vegan bio eko bezlepkové trávy snaží držet figuru do letního kožichu. Kdoví, co se píše v kočičích magazínech …

Kartáč, všude kam se podíváš

Takové hezké škrábadlo jste pořídili, vlastnoručně smontovali a designově umístili do rohu místnosti. A ono nic. Jako hráchem na stěnu. Kočka hračce věnuje asi tolik pozornosti, jako Vám, když trucuje … No, to že nové a propracované věci jsou fuj a staré krabice a hlouposti úžasné hračky, to Vám nevysvětlíme. Ale konkrétně škrábání a otírání se po celém bytě by jedno vysvětlení mělo. Šelma je tvor teritoriální, a i když se může jevit jako sebe větší gaučový miláček, nějaké ty pudy v ní jistě zůstaly.

Otíráním tváří si značkuje území, Váš byt se stává jejím výsostným teritoriem. Važte si toho, že v něm můžete být v podnájmu.

Klapací zvuky

Kočka si rozvážně sedí, zírá přes sklo ven, na vrabce, a najednou tohle. Divný zvuk, který by si s kočičím stvořením nespojil snad nikdo. A zas. A zas. Dělá Vám to vrásky na čele? Tak nemusí, pro vysvětlení si zajdeme a to až k odborníkům do rané psychologie, k behavioristům. Ti se domnívají, že pohyb čelisti doprovázený oním zvukem je naučená reakce z kotětích let. Zvíře vzpomíná na to, jak bylo učeno zakousnout ptáčka k svačině.

Pokud je Vaším šálkem mléka spíše freudismus, i jeho zastánci mají své vysvětlení. Zvuk považují za projev potlačené touhy vyběhnout ven, mrsknout zadní nohy před přední, energický odraz a chramst. Výsledek stejný, opeřená svačina. Pokud máte pocit, že se interiérová kočka takhle trápí často, dopřejte jí hračky, které může nahánět po bytě a rekreačně si zalovit. Ocení to a ptáčci na svobodě ji už nebudou tak pálit.

Hnětení packama

Máte kotě nebo už dospělou kočku a pozorujete na ní podivný packo-klad, kratochvíli, při které vypadá, že si nacvičuje chůzi růžového pantera? Tak zadržte, k filmu ji dávat nemusíte, tohle packování zná snad každý majitel některé kočičí šelmy. Za hledáním příčiny se zase vrátíme do období raných reflexů; tak jak má dítě třeba Moorův reflex, mají koťata packování. Doteky stimulují laktaci své matky a zajistí si dostatek mléka pro sebe i své sourozence. Pak už můžou v klidu pít, pospávat a roztomile mžourat na svět.

Pokud nacvičuje mazlíček něco podobného i na Vás, mléka se už (asi) nedožaduje, jen mu prostě aktivita zůstala ve svalové paměti. Některé zdroje dodávají, že se třeba může snažit poznačit si Vás svou tlapkou, takže nezoufejte a nechte se označkovat.

Kočky a krabice

My prostě musíme. Fakt musíme. Neuvést podivnou zálibu koček v krabicích by bylo asi jako slavit Vánoce bez cukroví a stromku. A v květnu. Prostě by to nebylo ono …

Vezmeme to od začátku. Je nám jasné, že snad každý v dobré víře pořídil kočce nějaký pohodlný pelíšek, speciálně pro ni, nebo třeba hnízdo z dek, vyhradil výsostnou pozici na pohovce a tak. A taky je nám jasné, že ať jste vymysleli azyl sebelepší, obyčejná lepenková krabice Vás trumfne jako nic. Čím to? Možná je kočka masochista a ráda spí na tvrdém, nepohodlném povrchu. A nebo taky, více pravděpodobně, se v ní ozývá pud sebezáchovy a ten jí velí ukrýt se do malého, bezpečného prostoru, kde ji ani nejbystřejší predátor nenajde.

Podobně poslouží i police ve skříňce, hluboký dřez nebo foch v šatní skříni. Tak se nezlobte a nechte svého malého strašpytlíka odpočívat.

Kočičí hypnotizéři

Již jedenáctá odbila a lampa ještě svítila, a lampa ještě svítila, co nad PCčkem visela. Znáte to, práce jak na věži, byt podivně tmavý a tichý. Zrak Vám sklouzne z monitoru o kousek vedle a srdce Vám bouchne tak hlasitě, div že to neprobudí spáče na kilometr daleko. Vaše-kočka-na-Vás-zírá. Ne, že by se koukla, ona prostě zírá. Bez mrknutí oka a jediného pohybu. A vypadá, že zrovna přemýšlí, jestli Vás ukouše k smrti rovnou, nebo až za deset minut.

Kdo to nikdy nezažil, přihlaste se. … No, vidíte. Ona to nemyslí zle, kočka jedna. (Asi!). Zvíře se jen rozhodlo, že by si dalo půlnoční svačinku a děsivým pohledem se snaží získat Vaši pozornost. (Což se očividně podařilo, haha). Kapitulujte s podáním jídla, třeba to pomůže. A když ne? Hm, tak se Vás možná kočka snaží hypnotizovat, zvažte i tuhle možnost …

Kočka Vás obdarovává

Napadá Vás někdy, proč zrovna Vy? Když vyrážíte do práce, nestíhačka, obout boty a vypadnou ven a v tom prááásk. Už tak těžké pondělní ráno a Vás přímo na prahu domu přivítá zakousnuté zvíře s bezduchým pohledem, které tam designově umístila Vaše kočka. Jednoho by trefilo …

Pojďme si vysvětlit, že hra na nacházení zakousnutých kořistí po svém bytě není vůbec myšlena zle. On totiž, každý rád malou pozornost, čokoládu, květinu, oblíbenou tyčinku, mrtvou myš a tak. A kočky to moc dobře vědí, takže nás neváhají onou mrtvou komoditou zásobovat. Přesně jako u lidských dárků – sdělení je stejné. Dárce Vám věří, chce si šplhnout a i se trochu pochlubit, že si udělat čas, že Vás obdaroval. Na kočku se nezlobte, kořist vyhoďte a věnujte jí chvíli tulení za tu snahu, co při lovu projevila.

Kočky jsou trochu zvláštní sebranka, jen pár příkladů podivného chování vydalo na jeden článek. Čichám, čichám, že brzo bude pokračující, tak nás pečlivě sledujte, ať ho nepropásnete! Mějte se krásně a pamatujte … kočka to nemyslí zle 🙂 (většinou).

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page