top of page

CATIO MAGAZÍN

Pacienti se hezky uvolní a mnohdy překonají sami sebe

Aktualizováno: 14. 12. 2020

Rozhovor s Petrou

Jen malinko ti zavrním na srdci...

, specialistkou ošetřovatelství a koordinátorkou dobrovolnického centra o zkušenostech s felinoterapií a canisterapií ve Fakultní nemocnici Olomouc (dále jen FNOL). Ať už byste rádi navázali spolupráci v rámci dobrovolnického centra nebo vás zajímá, jak taková zvířecí terapie v nemocničním prostředí probíhá, čtěte dále.

Jak to začalo

Dobrý den, kdy jste ve vaší nemocnici s canisterapií a felinoterapií začali?

Na oddělení šel “tým” poprvé v únoru 2018. Samozřejmě to pro nás začalo o něco dřív. Bylo potřeba vyspecifikovat, co od služby očekáváme, vypsat poptávkové řízení, zpracovat dohody, zakomponovat do našich interních dokumentů, vypracovat informovaný souhlas, apod.

Představíte nám, prosím, vaši terapeutku a její zvířecí pomocníky?

Do naší nemocnice dochází Jana Dohnalová ze spolku Aura Canis, z.s. s britským modrým kocourem Jonášem a kocourem plemene ragdoll, s krásným jménem Avatar. Psí obsazení je peruánský naháč Hanička a bernský salašnický pes Anička.

Na která oddělení Jonáš, Avatar, Hanička a Anička za pacienty chodí?

felinoterapie a canisterapie

Nevrním, ale obložím si tě.

V současnosti chodí na oddělení geriatrie a následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelská péče (NIP DIOP). O využití canisterapie a felinoterapie by měli zájem i na dalších klinikách a odděleních.

Jsou oddělení, kam nemohou?

Obecně nemohou k pacientům, kteří jsou imunosupresivní (pozn. redakce – se sníženou imunitou), po transplatích, apod. Například na hematoonkologickou kliniku.

Co na to pacienti a zdravotníci?

Jak pacienti reagují? Co si pochvalují?

Odezvy jsou převážně kladné. Buďto zvíře mají nebo měli doma, a tak se nad němou tváří rozněžní. Každopádně je přítomnost zvířete takovým překonavatelem v komunikační bariéře.

A co dětští pacienti? Chodí zvířátka za nimi také?

Zatím ne. Volila jsem oddělení, kde je delší délka hospitalizace. Dětská klinika je v naší nemocnici určitě dobře saturovaná, co se týče programu pro děti, proto jsem se zaměřila spíše na starší pacienty, na které je mnohdy zapomínáno.

Myslíte, že zvířata, která k vám dochází, pomáhají řešit i emoční složku léčby? Strach, bolest…

felinoterapie

Anička, skvělý bernský salašnický pes

Tady je nutno zmínit rozdíl mezi canisterapií a canisasistencí. U nás probíhá canis a felinoasistence tzn. aktivity za přítomnosti zvířete, kdy hlavním úkolem je zacílit právě na tu emoční složku a to, se myslím, daří více než dobře. Ikdyž ta hranice mezi terapií a “pouhou” přítomností je téměř neviditelná. Pacienti se hezky uvolní a mnohdy překonají sami sebe. Je jim umožněn kontakt, a to i fyzický, s někým komu mohou věřit ihned, není tam časová bariéra jako v případě zdravotníků.

Co vás na této interakci mezi pacienty a zvířaty překvapilo?

Že ani canisterapeutický pes není stroj pouze vykonávající svou práci, ale osobnost a má své preference. Například Hanička byla v tenzi u ventilovaných pacientů a tak jsme ji nechali docházet jen na geriatrii, kde může být v interakci s lidmi, kteří s ní komunikují.

Jak se dívá na přítomnost terapeutických chlupáčů zdravotnický personál FNOL?

felinoterapie a canisterapie

I dotyk léčí – peruánský naháč Hanička

Jednoduše skvěle! Nesetkala jsem se s jediným negativem. Celé oddělení při příchodu „pejska a kočičky“ ožije a rozzáří se. Je to zpestření pracovního dne i pro ně, a to vnímám taky jako velice přínosné. Pozitivně naladěný zdravotník– dobře naladěný pacient. Po ročním zhodnocení z pracovišť vyplývá, že jim přítomnost zvířat pomáhá nejen v terapii, ale i v diagnostice.

Kdo může být dobrovolníkem

Jaká zvířata jsou povahově na terapie vhodná?

Myslela jste plemena, že? Nedokážu říct, ikdyž se o problematiku zajímám a snažím se v této oblasti vzdělávat, jsem laik– proto taky spolupracujeme s odborníky, abychom zajistili maximální bezpečí pro naše pacienty. Dle mého to není o rase, ale o výchově, a o tom, jak úzký vztah má zvíře se svým pánem.

Uvítali byste další dobrovolníky? Komu se mohou případní zájemci přihlásit?

Ano, rádi bychom rozšířili tuto službu i na další pracoviště a k tomu potřebujeme další zapálené a nadšené lidi. Kontaktovat mne můžete emailem, který naleznete na odkazu zde (nebo nám napište do redakce a my vám kontakt rádi předáme).

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně zdraví a sil všem, kteří nějakým způsobem o někoho pečujete, je to skvělé, že tu jste.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page