top of page

CATIO MAGAZÍN

Péče o kočku po kastraci

Když se nám mazlíček vrátí po kastraci, nastávají doma velké změny. Nejen, že bude mazlivější, ale čeká vás i chvilka zodpovědnosti. Co je tedy potřeba udělat, aby byl mazlíček spokojený a v bezpečí?

Vaše zašitá kočička

Operace vyžaduje určitá omezení. Přeci jen je to zásah do organismu. Kočička nebo kocourek bude po anestezii ještě nějakou dobu trochu mimo. Brzy se ale zotaví a pak je potřeba dbát na pokyny lékaře a hlídat, aby si mazlíček nijak neublížil. Samozřejmě se dnes provádí kastrace také bez stehů, tudíž jste tohoto potencionálního rizika zbaveni. Ale jak je nám známo, prevence je nadmíru důležitá. Jedná se přece o naše miláčky.

Co je to za smraďocha?

Pokud máte doma mazlíčků víc a jeden z nich se zrovna ze zákroku vrátí, může nastat zvláštní situace. Ostatní kočičky na zmátořenou chudinku po operaci mohou syčet. Není důvod mít obavy. Může se to stát po jakékoli operaci, kdy je váš mazlíček delší dobu v péči veterinářů a dostane tak jejich „zápach“. Ten samozřejmě dalším kočičím obyvatelům domova nevoní. Nebude trvat dlouho a i tento pach se vytratí. Mazlíčci si pak budou rozumět zase jako dřív.

Tohle je můj píseček!

Pozor bychom si měli dávat s příchodem kastrovaného mazlíka domů, kde čeká druhý, nekastrovaný kocourek či kočička. Bedlivě sledovat chování, jelikož tato „změna“ může přinést změny v dominanci a submisivitě vašich miláčků. Zvíře, malátné po operaci, je o dost zranitelnější, a pokud se k tomu přidá nepříjemný zápach veteriny a „jiný“ pach samotného operovaného mazlíčka, mohou se dít divy. Ideální je co nejdříve vykastrovat i druhého člena domácnosti, ovšem tyto situace se liší, takříkajíc, kočka od kočky. Proto pečlivě hlídat obě šelmičky a pozorovat jakékoli změny v chování. Vzájemná kočičí tyranie nám totiž někdy nemusí připadat vážná či vůbec viditelná. Mazlíček tím ale trpí a z dlouhodobého hlediska se to může projevit i na jeho zdravotním stavu. Proto je důležité se vzdělávat, abychom svým miláčkům rozuměli a dopřáli jim to nejdůležitější, šťastný a bezpečný domov.

Ale já mám hlad!

Kočička a kocourek už jsou tedy vykastrovaní a už lumpačí jako dřív. Možná se něco ale přeci jen změnilo. Kocourka už teď nehoní jeho pudy a hormony, a tak je spíš klidnější a mazlivější. Výborně, říkáme si. Je třeba ale myslet na zdravý pohyb a především, optimální stravu. Stejně jako kocouři, i kočky nám mohou zlenivět. Pokud nebudeme tento faktor podceňovat a budeme se snažit udržet kočičáky v pohybu, vše je v pořádku. Pokud mazlíček přibírá i přes veškerý pohyb, nebo jen je víc mlsný a žadoní o jídlo, jako by týden nejedl, bude nejspíš namístě změnit krmivo. Na trhu je k dostání spousta druhů krmiv, speciálně určené pro kočky a kocourky po kastraci. Tato krmiva mají stanovenou tabulku s přesným množstvím krmiva na váhu vašeho mazlíka. Dá se tak tedy krásně nastavit krmení pro toho malého hladovce. Vhodná je také konzultace s veterináři. Není dobré spoléhat se na radu kolegyně či příběh kamarádky, která má úplně jinou kočičku než máte vy. Neberme jim jejich jedinečnost, raději se věnujme každému mazlíčkovi individuálně. Věřte mi, že to bude poznat.

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page