top of page

CATIO MAGAZÍN

Odstav koťat a rizika brzkého oddělení od matky

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Koťata se odstavují postupně, odstav většinou řídí kočka.

Kočičí mimča už vystrkují drápky a mají se čile k světu. Objevují, vydávají se dál a dál od své kočičí matky a zvědavě objevují okolí. Mají už čtyři týdny, ohrádka jim začíná být malá a chtějí se vydat do světa. Jenže…

Přechod na pevnou stravu

Jak jsme již psali v předchozím článku “Péče o koťata do odstavu”, koťata začne zajímat pevná strava zhruba v období mezi čtvrtým a pátým týdnem. Zoubky už mají jako jehličky a apetit na rozdávání. Opravdu se nebojte jim ho začít podstrkovat už na začátku čtvrtého týdne, zvykání totiž přichází postupně. Při nárazovém zákazu kojení a hrubém výkrmu kotěte jako husy například paštikou, se koťátko může “seknout”, začít plivat, kousat a vůbec mít k tuhé stravě odpor. Proto čím dřív uvidí matku se krmit a očichá si tuhou stravu samo, tím lépe. 

Co jim nabídnout? Existuje několik možností, jak začít. Na trhu jsou dnes k dostání paštiky pro koťátka v době odstavu a podobné vymoženosti. Vždy se dívejte na složení! Zdravá koťata v době odstavu potřebují spoustu bílkovin, s nimiž si jejich tělíčko poradí a přemění je na potřebné látky. Proto vybírejte z dražších, ale kvalitnějších značek, určitě ne ze supermarketu. Mohou taky začínat se speciálními granulemi, které je vhodné namáčet, kvůli změknutí a dostatku vody. A pokud nechcete vůbec nic podcenit, krmení na drobno nakrájeným masem, přemrzlým samozřejmě (nechceme žádné endoparazity!), které opláchnete v teplé vodě, je úplně nejlepším zdrojem bílkovin. Kombinací s granulemi, ke kterým mají nepřetržitý přístup docílíte toho, že se vždy nasytí všichni. Co se týče mléka, většina chovatelů to nechává na kočce, která si sama určí, kdy už jí kojení bolí a má těch malých otrapů dost. Bývá to mezi 8 a 10 týdnem věku, ale některé kočky kojí až do 12 týdnu.

Správná socializace v rodině

Myšleno v rodině kočičí, případně rodině majitele kočky a koťat. Tam se totiž koťata mají vyskytovat až do 12 týdnů věku. Až ve 12 týdnech (zhruba 3 měsíce) totiž přechází k hraní si s hračkami, předtím je jejich stálou prioritou škádlení se sourozenci a učení se komunikace. V této době, mezi 4 a 12 týdnem je také pro nás důležité, abychom koťátka socializovali a připravili je tak na kontakt s lidmi. Pusťte k nim děti, návštěvy, nezapomínejte na pravidelné vysávání a zapínání pračky. Aby si, miláčci, taky na ten frmol běžné domácnosti zvykli. Samozřejmě, každé kotě je individuál, a skoro v každém vrhu se nějaký ten bojínek najde, stejně jako jeden utiskovatel druhých. Naštěstí, koťata nemusíte nutit k tomu, aby byla někým, kým nejsou.

Součástí socializace jsou i hygienické návyky. Co se týče bobků a chození na záchod, pokud to má zmáknuté kočka, bude to mít zmáknuto i kotě, které u mamky necháte tak dlouho, jak má, tudíž celých 12 týdnů. O učení koťátka na toaletu jsme ale přeci jen už jeden článek napsali. Není na škodu si informace osvěžit.

Odčervení a očkování před odstavem

Tři “O”. Vše byste totiž měli stihnout ještě dokud jsou koťátka u vás, jako chovatele. Odčervování přichází na řadu jako první. První odčervení je do 14 dní od porodu. Další ve věku 4 týdnů a pak ještě v 6 týdnech věku koťat. Ačkoli nepředpokládáme silné začervení, u případů kdy přijde kočka z ulice i s koťaty, musíme s odčervováním opatrně. Usmrcení endoparazité v těle koťátka totiž mohou udělat velkou paseku. Jsou toxičtí a pokud se jich uvolní velké množství najednou, hrozí kotěti otrava a v nemálo případech i smrt. Na dávkování u koťat z ulice se tedy doporučuje nižší dávka, než jaká je pro jeho celkovou hmotnost. Individuálně vám ale poradí veterinář. Každopádně, abychom těmto bezprizorním a neodčerveným kočkám předcházeli, novým majitelům našich koťat rovnou přibalíme odčervovací tabletku nebo pastu a důsledně je instruujeme o nezbytnosti odčervování, případně je můžeme odkázat na článek o odčervování zde

Pak přichází na řadu očkování. Ta se většinou provádí ve věku 8 až 12 týdnů (po odčervení). V té době je očkujeme proti kočičímu moru a kočičí rýmě. V současné době si lze vybrat z mnoha kombinovaných vakcín, kterými lze očkovat zvíře proti třem/čtyřem onemocněním najednou. Ideální vakcína pro koťata je taková, která zaručuje ochranu před následujícími nemocemi: kočičí mor (Panleukopenie), virová rýma (Rhinotracheitida), vzteklina a kočičí chřipka. O vhodnosti těchto vakcín se poraďte se svým veterinárním lékařem. Ten vám dá také informace o přeočkování.

Co se týče nepovinných očkování, určitě se vyplatí očkovat proti FeLV a FIP. Samostatně se ale o očkování budeme bavit zase v dalším článku.

Oddělení kotěte od matky

Budete se možná divit, ale i odběr koťat od matky je u nás ošetřen právním předpisem. Česká legislativa (konkrétně se jedná o vyhlášku č. 21/2013 Sb., o stanovení podmínek při chovu psů a koček, § 2) stanovuje, že „minimální věk pro odběr koťat od kočky je 84 dnů“ (tedy 12 týdnů). Bohužel, tato povinnost platí pouze pro následující případy:

  1. sdružení právnických nebo fyzických osob, která se zabývají chovem zvířat, a chovatelé, kteří jsou jejich členy, nebo

  2. podnikatelé, kteří se v rámci podnikatelské činnosti zabývají chovem zvířat.

Věk pro odběr koťat v ostatních případech (tedy od neregistrovaného chovatele a nepodnikatele v chovu zvířat) není nijak ošetřen. Nacházím tedy běžně inzeráty, nabízející koťata sotva pětitýdenní, které ovšem nejsou (zatím) v rozporu se zákonem. Proč tedy ale trvat na těch 12 týdnech, jít příkladem a informovat o tom své okolí?

Rizika brzkého oddělení od matky

Učení jde koťatům nejlépe od 2 do 8 týdnů věku. Právě v tomto období si koťata zafixují, jak být v bezpečí, jak používat záchůdek, jak se domluvit s ostatními kočkami, s dalšími domácími zvířaty a s lidmi, a vytvoří si k lidem vztah. A to všechno pozorováním své matky. Studie rovněž prokázaly, že pokud se kotě v tomto věku ocitne mimo svou matku, učí se pomaleji a to i přesto, že má okolo sebe jiné kočky.

Zároveň bereme v potaz, že socializace probíhá do 8. týdne věku. To je skutečný limit – nikdy byste si v normálním případě neměli brát kotě mladší 8 týdnů! Ideální a prokazatelně nejlepší věk k odebrání kotěte matce je 12 týdnů, kdy už na to bude kotě fyzicky i mentálně “připraveno”. Správná chovatelská stanice vám tedy ani kotě nevydá, jelikož je to hranice jasně stanovená zákonem a chovatelé sami ví, co je pro zdraví a budoucnost jejich koťátek nejlepší.

Proto radím chovatelům, i přes naléhání zájemců vyčkejte a dejte koťátkům i majitelům čas. Budeme tak mít čisté svědomí a koťata budou připravena prospívat a užívat si nového domova.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page