top of page

CATIO MAGAZÍN

Nic nenahradí péči tak, jako pobyt v rodinném prostředí, říká Irena Novotná

Aktualizováno: 14. 12. 2020



To byla dobrota!


Víte, jak to chodí v útulku pro kočky? O tom, jaká je práce v útulku si dnes povíme s Irenou Novotnou z Kočičí oázy v Holubicích u Brna.

Život v útulku

Dobrý den, co pro Vás, osobně, znamená pečovat o tolik potřebných chlupáčů?

Péče o opuštěná a handicapovaná zvířata je životním posláním. Nelze ji vykonávat pro zisk nebo uznání. Prvotním impulsem pro mne a mého manžela bylo utrpení ferálních (zdivočelých pozn. redakce) koček, a to v době, kdy jsme ještě společně žili v centru města Brna. Společně jsme se začali starat o opuštěná, zraněná a zbídačená zvířata. Velmi nás za srdce vzala jejich nemohoucnost v případech, kdy byla zraněná. Byla tak vděčná. Každý jejich malý boj byl pro nás obrovskou výhrou. Postupně nám však náš byt přestal stačit a koupili jsme dům na vesnici, který jsme plně přizpůsobili našim „klientům“ – pejskům a kočičkám, a celý život přizpůsobili jen jim.

Jak se daří kočičkám a pejskům, o které se staráte? A kolik jich aktuálně máte?

To jsem ale fešák!

Každodenní starost o kočičky a pejsky začíná v 7:30 ráno, ve všední den, ve svátek, za každého počasí, v každou roční dobu. Zvířátkům je poskytována nejen péče veterinární, ale i péče cílená na každé jednotlivé zvíře. Dbáme na welfare – pohodu zvířat. Proto si troufnu tvrdit, že od nás odcházejí kočičky „vymazlené“, sebevědomé, zdravé a spokojené a v drtivé většině případů nemají problém s adaptací v nové rodině. V současné době je u nás ubytováno více než 200 svěřenců.

Jak se k Vám kočky/psi dostávají?

Kočičky (pejsky) k nám v drtivé většině případů přinesou (přivezou) jejich nálezci, soukromé osoby nebo zástupci okolních obcí, spolupracujeme i s městskou policií.

Daří se zvířata socializovat? A jak řešíte případné zvířecí spory?

Všechna zvířátka od nás odcházejí plně socializovaná. Některé kočičky přivyknou člověku, avšak nevítají přítomnost dalších kočiček. Takové adoptujeme výhradně do rodiny bez dalšího zvířecího obyvatele (kočky, psa). Socializace kočičky vyžaduje mnoho času, neboť k nám přicházejí zraněné, zlomené, nedůvěřivé a my neznáme jejich minulost, jejich věk, nevíme, co prožily. Proto mnoho nových rodin slaví se svými kočičkami tzv. „přineseniny“. Je to moc milé. Vždy nám pošlou fotku z oslavy. Po příchodu do našeho zařízení je každá kočička umístěna do karantény, kde je vyšetřena, testována, zraněná zvířata jsou hospitalizována na klinice. Kočička je pak pod dozorem umístěna většinou podle stáří a povahy do jedné ze skupin. Většinou v krátké době se kočička začlení, aklimatizuje a ke sporům mezi nimi nedochází.

Kolik zvířátek se podaří (cca) ročně umístit do rodin?

Počet umístěných zvířátek je proměnný, pohybuje se od 40 do 100 kočiček za rok. Bohužel zaznamenáváme sestupnou tendenci.

Adopce koček

Práce v útulku Kočičí oáza

Pohladíš nás?

Co byste sdělila případným zájemcům, kteří by rádi nějaké to zvířátko od vás převzali?

Byla bych ráda, kdyby si uvědomili, že pomohou zvířátku, které je jinak odsouzeno v útulku prožít celý zbytek života. Ikdyž jsme s nimi každodenně v přímém kontaktu, nic nenahradí péči tak, jako pobyt v rodinném – domácím prostředí. je to stejné jako u dětí. Ony jsou vlastně naše děti.

Jaké jsou výhody a nevýhody adopce zvířátka z útulku? Co by měla jeho budoucí rodina vědět?

Výhodou je nepochybně fakt, že se jedná v drtivé většině o starší zvíře, které je klidné, vyrovnané, zdravé (pokud je nemocné chronicky, majitel je vždy předem informován), známe jeho povahu, vrtochy, klady i zápory. Kočičky jsou kontaktní, mazlivé. Nevýhodou, ikdyž my jej za nevýhodu nepovažujeme, je vyšší věk kočiček, u koťat min. 6 měsíců, neboť všechna předáváme kastrovaná. Nová rodina by měla vědět, že kočičky vydáváme k adopci výhradně do bytového chovu.

Jak adopce probíhá?

Pojď si hrát

Obvykle je útulek osloven prostřednictvím FB stránek nebo telefonicky. Z hlediska komunikace je pro nás důležitý kontakt elektronický, emailem, kde oboustranně získáme informace. Finální domluva probíhá však probíhá vždy při osobním setkání. Zde se zájemci probereme do jakého prostředí kočička půjde, zda bude jen v bytě nebo bude moci i chodit ven, zda bude mít nějakého dalšího kamaráda, zda majitel má další kočky nebo pejska, jaký je jeho režim, apod. Obvykle si kočička svého nového majitele vybere sama. To vše děláme proto, abychom se ujistili, že vybraná kočička bude z hlediska své povahy a potřeb co nejvíce odpovídat představám nové rodiny. Bohužel se stává, že lidé se někdy domnívají, že jejich „nová“ kočička bude stejná jako ta, kterou měli dříve. Nemůže tomu být tak, neboť každá kočka je jiná a má jiné potřeby a zvyky apod.

Co to je virtuální adopce a jak kočkám/psům u vás umístěných pomáhá?

Virtuální adopce je velmi důležitá forma pomoci. Dá se říci, že je jednou z nejefektivnějších, kterou můžete našim kočičkám poskytnout. Pro útulek je to trvalý příjem, který nám dává tolik potřebnou jistotu, že i příští měsíc budeme mít k dispozici určitý, nám známý, objem finančních prostředků. Hospodaření našeho zařízení je odkázáno zejména na dary kočkomilné veřejnosti. V případech, kdy se jedná o pravidelné příjmy, znamená to pro nás velikou pomoc. Systém adopce je založen na opakovaných měsíčních příspěvcích dárce. Adoptivní majitel si vybere z našich koček k osvojení libovolné zvířátko a pravidelně mu každý měsíc zasílá příspěvek na stravu a ošetření, ve výši, kterou si sám stanoví. Tyto příspěvky jsou stejně jako ostatní finanční dary odečitatelné ze základu daně z příjmu.

Jaká je nejnákladnější položka péče o takové množství zvířátek (osobní čas a nasazení nepočítaje)?

Je to veterinární péče a veterinární diety pro chronicky nemocné kočičky.

Jak řešíte případnou karanténu a veterinární péči?

Karantenní místnost je součástí zařízení. Rutinní veterinární péče je zajišťována příjezdem smluvního lékaře do zařízení. Ve složitějších případech nebo je-li zvíře nemocné, je dováženo k hospitalizaci.

Jaké kočky/psy se nedaří umístit a proč?

Jsou to kočky velmi staré, po těžkém úrazu nebo handicapované (inkontinentní, apod.). U pejsků je to nemožnost jejich následné socializace. Pokud mají zlomenou dušičku, jsou bázliví a vůči novému majiteli by mohli být agresivní.

Jak pomoci

Bez podpory dobrovolníků by se útulek jistě neobešel, jaké jsou formy pomoci?

Práce v útulku Kočičí oáza

Upřený pohled, důvěru si musíš získat

Je to pomoc fyzická – úklid zařízení, každodenní čištění cca 80 záchůdků, výměna pitné vody, krmení, praní prádla, výměna prádla. Dále pořádání dobrovolných aukcí pro naše zařízení, bazárků, správa facebookových a webových stránek. Transport zvířat k lékaři a zpět. Je toho spousta.

Co byste uvítali? Zde je prostor poděkovat těm, kteří vám pomáhají…

Uvítali bychom, kdyby se nám podařilo zlepšit finanční situaci zařížení, která je dlouhodobě neutěšená i přes podporu našich dárců. Těm bychom chtěli poděkovat. Bez jejich pomoci bychom se neobešli. Velmi si jejich pomoci vážíme. Zde bych chtěla poděkovat nejen jim, ale i všem dobrovolníkům, především kočičím tetám, které ve svém volném čase pomáhají kočičkám z Kočičí oázy. A slibuji, že tak, jak tomu bylo dosud, budeme dělat vše pro to, aby pro kočičky byla oázou pohody a bezpečí.

Děkujeme za rozhovor, ať se vám i kočičkám daří.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page