top of page

CATIO MAGAZÍN

Nevítaný kočičí návštěvník

Aktualizováno: 12. 12. 2020


I malým koťatům o nichž nevíme, hrozí na zahradě nebezpečí.

Ano stává se to. I k nám kočičím milovníkům někdy zavítá na práh kočka či kocour, potřísní dveře či vyhrabou záhonky a zase rychle zmizí. O nadšení tady nemůže být slov. Co v takovém případě dělat?

Vesnice

Ti z vás, kteří vyrůstali na vesnici, si určitě pamatují ty nadávky a výhružky starších rodinných příslušníků, když se na zahradě objevil “sousedovic kocur”. Nezřídka se stávalo, že si majitel pozemku pořídil vzduchovku a tou po nezvaných kočičích návštěvách střílel. Další výplody lidské fantazie a krutosti zahrnovaly štvaní psů proti kočkám a jiné nepříjemné nápady.

Ve vodě je síla

Co kočky zpravidla spolehlivě odláká? Určité aromatické směsi, navíc ve stříkacím vodním balení. To mi ale nepřijde dvakrát fér, neboť kočka vůbec netuší, že na ni najednou z nějakého rohu začne stříkat voda. Proto je lepší napřed zkusit neinvazivní metody odpuzování, jako je například sprej na kočky, určený na pevné povrchy. Stačí pár stříknutí postiženého místa a kočičí návštěva vás tentokrát obejde obloukem. Dobře si ale přečtěte návod k použití, jelikož i tato neinvazivní metoda může zvířatům velice ublížit, pokud je špatně dávkovaná. Určitě doporučujeme napřed zkusit přírodní odpuzovače koček, jako je například naředěný esenciální olej z levandule nebo citronové trávy, alias “lemongrass”.

Ultrazvukové odpuzovače koček

Další položkou, na kterou je zvířecí ucho mnohem citlivější než to naše, je ultrazvukový plašič. I to se hojně používá, především díky udržitelnosti a životnosti. O těchto přístrojích lze ale samozřejmě uvažovat pouze, nemáte li vlastní domácí zvíře. Pokud ano, ultrazvukové odpuzovače rozhodně nepoužívejte. Před nasazením tohoto kalibru si promluvte se sousedy, kteří vlastní mazlíčka. Pokud je velký předpoklad, že by se to podepsalo na jejich zvířeti a následně by také pozorovali změny v chování, přístroj raději nepoužívejte a poohlédněte se po šetrnějších metodách (pokud to nejsou vyloženě sousedovic kočky, které potřebujete ze záhonku vyhnat).

Přírodní ochrana záhonků

A když vám kočka chodí, jak se říká “na úrodu”, existuje pár babských rad, které můžete vyzkoušet ještě před zakoupením odpuzovacích prostředků. Nejlépe začít u jednoduchého “obestavění” záhonku klasickou šňůrou, případně vedoucí skrz záhonek. Ta by měla být v takové výšce, aby se kočce potřeba nevykonávala zrovna ideálně. 

Další z babských rad se například spoléhá na fakt, že kočka preferuje suchý záchod, tudíž mít záhonky stále “vlhké” a kočku tak od tohoto “nečistého” záchůdku odradit. Krajně drastičtějším řešením je zkusit pokrýt záhonky větvičkami s ostrými trny, například šípky. I to si pravděpodobně kočička rozmyslí, než se po nich projde.

Jak jsme již zmiňovali v kapitolce o rozprašovačích, přirozeným odpuzovačem koček je levandule nebo lemongrass. I ty si tedy můžete na záhonku zasadit a zkusit tak jejich sílu. Rostlinky jsou to pěkné a voňavé (pro nás) a pokud splní svůj účel, bude to jen další bod k dobru. 

Také se také mluví o přírodních mulčovacích prostředcích, jako je například kávový lógr, citrusové slupky nebo tabák z dýmky. Nejen že jsou prospěšné pro půdu, ale podle zkušeností také účinné při “vyhnání” cizích kočičích návštěvníků ze zahrady. A zdá se, že se osvědčuje.

A co vy? Dáváte přednost babským radám, nebo spoléháte na techniku? Máte nějaký originální kočičí odpuzovač? Budeme se na ně těšit v komentářích.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page