top of page

CATIO MAGAZÍN

Nejstarší kočka světa

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Budu s tebou dlouho, když o mne budeš pečovat.

Věděli jste, že mezi osmým a desátým rokem je kočka považována za starou? Minimálně, pokud přepočítáváme kočičí věk na lidský. Jak dlouho se tedy můžete přibližně těšit ze společnosti svého mazlíčka? A která je nejstarší kočka světa?

Věk u koček

Průměrný věk dožití kočky domácí může být 15-25 let při dobré péči (včetně stravy) a kvalitní genetické výbavě. Některá plemena jsou odolnější (např. birmy a siamské kočky). Podle tabulky nejstarších koček v Guinessově knize rekordů, jsou na tom dobře také mourci (tabby cat). Určitý vliv může mít na dlouhověkost také tělesná konstituce kočky a to, zda ji pouštíte ven nebo je pouze doma. Ikdyž se píše, že kastrované kočky nemají tolik touhy opouštět domácnost, nedá se na tohle spoléhat a pokud chcete, aby kočka žila dlouho, musíte zajistit okna proti vypadnutí, kočku očipovat (pro případné zvýšení pravděpodobnosti nalezení) a nespouštět ji z očí. Je to věčná otázka, zda dopřát kočce krátký, ale aktivní život nebo ji ponechat doma v bezpečí před různými nástrahami života na vesnici (ulici). Určitě je důležité kočce kompenzovat nedostatek pohybu, lovu a pozorování. Třeba hrou a aktivní zábavou dávkovanou ve chvílích, kdy o ni kočka jeví zájem.

Nejstarší kočky světa

Nejstarší kočkou světa je mourek Creme Puff z Ameriky (1967-2005). Tato kočka se dožila věku 38 let (a tří dnů). Jejím majitelem byl Jake Perry z Austinu v Texasu (tento majitel dochoval i další kočku jménem Granpa, která se také ocitla na seznamu nejstarších koček světa). Úctyhodného věku se prý dožily obě kočky díky pestré stravě (uvádí se, že jedly kromě kočičí stravy také slaninu a smetanu a mnohé další laskominy) a zřejmě dobré genetické výbavě. Další informace o dlouhověkosti koček naleznete zde (po zadání klíčového slova). Jen pro úplnost – nejstarší pes Bluey (australský pastevecký pes) se dožil 29 let.

Tipy pro dlouhověkost koček

Možná si teď říkáte, co byste mohli pro svoji kočku udělat, aby také žila dlouhý a kvalitní život. Kočky musí být hlavně milovány a respektovány. Je nutné je ochraňovat před úklady venkovního života, úrazy a otravami (např. jedovatými rostlinami v domácnostech, zahradách, při pozření otrávené myši, atd.) a zlými lidmi (bohužel nelze zabránit, aby vaší kočce někdo ublížil na vašem pozemku). Jídelníček by měl být vyvážený a čím je kočka starší, tím je důraz na stravu zásadnější. Ideální je poradit se o složení stravy vaší kočky přímo s vaším veterinářem. Některé zdroje uvádí, že je vhodné se starší kočkou necestovat (a vystavovat ji tak stresu). Je vhodné angažovat někoho, kdo se o kočku postará přímo u vás doma. U staršího zvířete se mohou objevovat určité neduhy (např. artróza, zvýšená kazivost zubů a jejich vypadávání, aj.). Je tedy vhodné upravit režim zvířete, vhodněji umístit kočičí toalety a pelíšek. Na kočce nešetřete s mazlením a hrou. Sledujte také její pitný režim.

Kolika let se dožila vaše kočka? Moje kočky mají 13, 12 a 3 roky. Věřím, že nám ještě dlouho budou dělat společnost…

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page