top of page

CATIO MAGAZÍN

Naučte svou kočičku chodit na vodítku


Pejsci nejsou jedinými domácími zvířátky, která si užívají procházky venku. A nejen oni jsou schopni chodit na vodítku. Pokud dumáte nad tím, jak by na postrojek reagovala vaše kočička, není nic jednoduššího než to zkrátka vyzkoušet. Podívejte se na naše tipy, které vám učení usnadní.

 

Prostředí, ve kterém žijeme, není mnohdy vhodné pro volný pohyb našich mazlíčků. Šikovné kočičky si i na oplocené zahradě najdou skulinku, kterou se můžou dostat ven na ulici. Jenže v dnešní uspěchané době je provoz i tam, kde třeba dříve nebýval. Vaší kočičce by tak mohlo hrozit nebezpečí. Z toho důvodu je dobré, aby byla kočička venku minimálně pod dozorem. Pokud byste si ale chtěli udělat delší procházku, doporučujeme zkusit vodítko. Asi je vám ale jasné, že vás čeká pořádná výzva…


Výběr správného postroje

Než se pustíte do samotného výcviku, je důležité vybrat správnou výbavu. Bezpečný postroj s kvalitním vodítkem je základ. Postrojek musí kočičce opravdu sednou, nesmí být příliš volný, ale ani těsný. Správnou velikost vyberete tak, když kočičce změříte obvod krku a hrudníku a podle těchto parametrů se budete řídit. Co se týče materiálů, škála je opravdu široká. V chovatelských potřebách seženete kšířky z pravé i umělé kůže, nylonu i bavlny. Podle některých průzkumů kočičkám nejlépe vyhovují kousky vyrobené z nylonu, který poskytuje pohodlí i bezpečí zároveň. Nesporným bonusem je pak jednoduchá údržba – tyto postroje lze snadno vyprat v pračce.

Představení postroje

Poté, co jste kšírky s vodítkem pořídili, nadchází čas vaší kočičce tyto nové věci představit. To by mělo probíhat v několik fázích. Začněte tím, že zmíněné novinky položíte na místo, která má vaše kočička ráda. Může to být u její mističky nebo třeba tam, kam si chodí ráda zdřímnout. Kočička si obě věci očichá a seznámí se s novými pachy.

Kšírky kočičce oblečte

Po pachovém seznámení příchází jedna z nejtěžších fází. Kočičce nyní kšírky opatrně nasaďte na tělo, ale zprvu je nezapínejte. Zkuste ji rozptýlit její oblíbenou mňamkou, která jí snad udělá radost. Po chvilce jí postroj sundejte a pochvalte ji. Tento nácvik opakujte s tím, že potrojek nechte na kočičce vždycky o něco déle. Jakmile přijde vhodná doba na zapnutí kšírek, určitě to poznáte. Když se kočička s tímto „oblečkem“ sžije, můžete ho vhodně upravit tak, aby jí dokonale seděl.

Připevněte vodítko

Jakmile je vaše malá tygřice připravená, můžete k postrojku připevnit vodítko. Teď se s kočičkou zkuste projít po bytě, který perfektně zná a kde ví, že jí nehrozí žádné nebezpečí. Rozptýlit ji můžete opět nějakou mňamkou a nebo oblíbenými hračkami. V tuto chvíli ale ještě není vhodná doba na venek. Nejdříve se přesvědčte, že se vaše kočička cítí pohodlně a že jsou kšíry utažené natolik, že se z nich nevysmekne.

Zkuste to venku

Když si jste jisti, že je vše v pořádku, zkuste vzít chlupatici ven. Pokud tam ale kočička před tím nebyla, počítejte s tím, že se velmi snadno vyleká. Nejlepší tedy bude, když s ní budete chodit tam, kde je bezpečno a klid – na zahradě, dvorku nebo v tiché postranní uličce. Sedněte si k ní a nechte ji pomalu prozkoumávat nové okolí. I nyní musíte být trpěliví a trénink zbytečně nehnat dopředu.

Užívejte si společné chvilky

Chůze s vaší kočičkou je skvělou příležitostí, jak jí dát pocit volnosti, ale zároveň ji neohrozit. Navíc ji udržíte zaměstnanou a ve formě. V budoucnu budete moct svou kočičku brát na výlety a neorientovat se tak jen na vaše nejbližší okolí. Je však důležité, abyste po celou dobu tréninku byli trpěliví a nevzdávali to po prvním nepodařeném pokusu. Toto je věc, která opravdu zabere hodně času, ale výsledný efekt stojí za to!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page