top of page

CATIO MAGAZÍN

Měly by se děti starat o zvířata?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Jsme nejlepší kámoši!

Téma, na které má jednoznačně každý člověk odlišný názor. Měly by se děti starat o mazlíčky? Je dobré věnovat zvíře dítěti například k narozeninám? Co péče o kočku nebo psa dělá s dětskou i zvířecí psychikou a jak může pomoci výchově?

American Academy of Child and Adolescent Psychiatry uvedla, že stěžejní podmínkou pro to, aby dítě mělo na starosti zvíře, je zapojení rodičů, otevřená diskuze a plánování. ,,Dítě, které se učí pečovat o zvíře a zacházet s ním laskavě a trpělivě, může získat nedocenitelný výcvik v tom, jak se chovat k lidem. Nedbalé zacházení se zvířaty je nezdravé jak pro domácí zvíře, tak pro zapojené dítě.”

Na webu se také píše, že péče o mazlíčka pomáhá dětem rozvíjet sociální dovednosti. Ovšem existují základní pravidla, která musí být dodržena:

  1. Děti ve věku 3 až 4 roky nedokáží dokonale ovládat impulzy a například pocit rozzlobenosti. Proto musí být neustále pod dohledem, pokud tráví se zvířetem společný čas.

  2. Ačkoli si rodiče myslí, že je dítě například v deseti letech dostatečně velké, není schopné zaručit kompletní péči.

  3. Rodiče musí být připraveni převzít zodpovědnost.

  4. Na děti by se nikdy nemělo křičet nebo tlačit, aby se o zvířátka staraly. Vždy musí rodiče připomínat, že děti stejně jako mazlíčci potřebují vodu, jídlo a dotyk.

  5. Rodič je vzor. Je nutné něco dodávat?

Soužití s mazlíčky má na děti velmi kladný vliv. Učí se soucitu, empatii a komunikaci. Zvířata se stávají soukromými terapeuty, protože nikdy nevyzradí tajemství. Učí děti o životě, zažívají s nimi narození, nemoci i smrt. Také zajišťují spojení s přírodou.

Dítě, které se nechová ke zvířeti něžně a má tendence mu ubližovat, by si mělo promluvit například s dětským psychologem. Psycholožka Elizabeth Anderson ve své knize The Powerable Bond napsala: ,,Když se zvířata a děti spojí, nedojde k ničemu jinému než alchymii a výsledná magie má léčivé vlastnosti, které fungují.”

Hal Herzog pro časopis Psychology Today řekl, že dospívání s mazlíčky je spojeno s vyšší sebedůvěrou, kognitivním vývojem a sociálními dovednostmi. Také se u takovýchto dětí snižuje možnost alergie a astmatu. Častá hra je prevencí vysokého tlaku, děti se dostanou více na čerstvý vzduch. Také se říká, že malí kluci se naučí pečovat o ostatní a v dospělosti jako když najde!

Je důležité si uvědomit, že děti většinou na začátku vidí jen klady. Těší se na mazlení a hry a neuvědomují si, že přichází i obrovská zodpovědnost.

Jaké máte zkušenosti vy?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page