top of page

CATIO MAGAZÍN

Mýty o kočkách – 3. část

Aktualizováno: 14. 12. 2020



Uznejte sami, může být tenhle mazlík zdrojem nějakých pověr?

Od nepaměti si lidé mezi sebou předávají mýty o kočkách. Prý nosí štěstí, navštěvují novorozence v kolébkách, nebo se plaví po moři se sovami. Jaké jsou nejzajímavější mýty? A proč jsou kočky předmětem legend? Přinášíme další tři známé i neznámé mýty.

Kočky se objevují v mnoha náboženstvích, stejně jako různé andělské nebo ďábelské postavy. Ať už příběhy jsou, nebo nejsou pravdivé, můžete si alespoň udělat názor, jak se různé kultury ke kočkovitým šelmám chovaly. Pár historek jsme vám představili v prvních dvou dílech… neprošvihli jste je?

“Sužují keltskou krajinu.”

Ve skotských a některých irských pověstech se objevuje kočka jménem Cat Síth. Má bílou náprsenku a během noci se potuluje po krajině a hledá duše, které může ukrást. Při pohřbech se pozůstalí snažili zemřelého od lstivé kočky ochránit, odháněli ji proto velmi hlasitou hudbou. V místnosti s mrtvolou nesměl nikdy hořet oheň, protože kočky se, jak známo, velmi rády vyvalují u teplého krbu.

Síth ale neměla jen temnou stránku. Každý rok jí lidé během gaelského festivalu Samhainu chystali misky s mlékem, aby ji alespoň malinko obměkčili. Pokud ale někdo zapoměl a mléko nenachystal, byl jeho dům proklet a všechno kravské mléko vyschlo. Podobně zní i pověra, podle níž se do podoby kočky může proměnit čarodějnice. Ale pozor, pouze devětkrát! Po poslední transformaci nadobro uvízne v kožichu.

“Mohou předpovídat počasí.”

Lépe řečeno, budete-li je sledovat, můžete předpovídat počasí. V Anglii se traduje, že když kočka visí na záclonách nebo ničí koberec, neznamená to, že nemá co dělat nebo že je prostě rošťák, ale že bude velký vítr a deštivo.

Stejně tak bude pršet, když si kočka myje uši, když se nepřetržitě dívá z okna, nebo když spí se všemi tlapkami pod bříškem. A pokud chlupáč usne na zádech, přichází bouřka. Podle téhle legendy se dá vlastně říct, že ať kočičí rosničky dělají cokoli, bude jednoznačně pršet.

“Žijí v moři a způsobují bouřky.”

Pověrčiví rybáři z Velké Británie házejí část úlovku zpět do moře. A to proto, aby uplatili kočku. Onou mýtickou kočkou byla žena, která dokázat proklít celou flotilu lodí. Měla to být pomsta za to, že většina námořníků a rybářů mezi sebe nebrala ženy, protože jsou slabé a zbytečná zátěž. Žena se lidem zjevovala jen v těle kočky, a ryby nebo zbytky jídla ji vždy uchlácholily.

Znáte i vy nějakou nesmrtelnou historku nebo legendu o kočkách?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page