top of page

CATIO MAGAZÍN

Mýty o kočkách – 1. část

Aktualizováno: 16. 12. 2020


Černé kočky si toho v minulosti zažily opravdu hodně...

Od nepaměti si lidé mezi sebou předávají mýty o kočkách. Prý nosí štěstí, navštěvují novorozence v kolébkách, nebo se plaví po moři se sovami. Jaké jsou nejzajímavější mýty? A proč jsou kočky předmětem legend? Přinášíme první tři známé i neznámé mýty.

Kočky se objevují v mnoha náboženstvích, stejně jako různé andělské nebo ďábelské postavy. Ať už příběhy jsou, nebo nejsou pravdivé, můžete si alespoň udělat názor, jak se různé kultury ke kočkovitým šelmám chovaly.

“Seberou tvému dítěti dech.”

Po staletí se napříč Anglií věřilo, že kočka je schopná vylézt do dětské kolébky a “sát” dech dítěte, dokud se neudusí a neumře. Podle některých verzí je kočka žárlivá, protože novorozenec ji náhle zbavil veškeré pozornosti. Jiné zase říkají, že kočky láká vůně mléka na rtech dítěte. V roce 1791 dokonce soud v britském Plymouthu odsoudil kočku kvůli vraždě.

Jde o mýtus, kteří s sebou emigranti donesli až do takzvaného Nového světa; v roce 1929 otiskl americký časopis Nebraska State Journal zprávu, že byla kočka viděna, jak leží na prsou dítěte s tlapkami ze stran jeho rtů. Dítě prý bylo bledé a rty promodralé. Nikdo ale pravdivost zprávy nepotvrdil.

“Snědí tě na Štědrovečerní večeři.”

Island oplývá kromě krásné přírody i spoustou zvláštních vánočních příběhů. Tamní děti znají od malička příběh o kocourovi jménem Yule, který prochází zamrzlou krajinou v období Vánoc a hledá lidi, které by mohl sníst. Toto krvežíznivé monstrum ale nehledá děti, jak byste si mohli myslet.

Yulovi hodně záleží na módě a proto se shání po těch, kdo si ani na Štědrý večer neobléknou nové a módní oblečení. Majitelé firem vždy používali tento příběh jako páku na zaměstnance, aby do Vánoc stihli zpracovat všechnu vlnu ze skladů. Tato legenda ani není tak stará, poprvé vyšla v tisku v 19. století.

“Způsobují černou smrt.”

Ve středověku si lidé mysleli, že kočky mají stejnou moc jako čarodějnice a jsou spolčené s ďáblem. Kočičí kousnutí bylo jedovaté a pokud jste vdechli její dech, byli jste infikování tuberkulózou. Dokonce mohli z hořkého piva udělat pivo kyselé.

Když proto ve 14. století přišel na celý evropský kontinent mor, automaticky za to mohl ďábel, který žil mezi lidmi v tělech koček. Proto bylo mnoho hlavně černých koček vyhubeno a spolu s nimi to odnesli i někteří majitelé. Stejně na tom byli třeba hadi. Opravdovým přenositelem moru byly samozřejmě krysy, na ty se ale zapomnělo a ony přenášely mor dál a dál.

Znáte i vy nějakou nesmrtelnou historku nebo legendu o kočkách?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page