top of page

CATIO MAGAZÍN

Může kočka spát v posteli?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Když si zakryju oči, nemůže mě být vidět, že?

Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. S tím my nemůžeme než souhlasit. Ovšem zdatně psům konkurují kočky. Možná to na sobě nedají znát, ale svoje páníčky nadevše milují. Tak proč s nimi nesdílet i lůžko?

Každá mince má dvě strany, stejně jako fakt, že necháte kočku spát ve vaší posteli. Takže co byste ještě před vydáním takového povolení měli zvážit?

Jiná kočka, jiný mrav

Četli jste to v našich článcích už nesčetněkrát – každá kočka má jinou povahu a není jisté, že se do vaší postele vůbec pohrne. Stejně jako u mazlení a chování, nemá-li kočka náladu, nenuťte ji do toho, aby v posteli zůstávala.

Někteří chlupáči si to ale vyloženě užívají a dodávají vám pocit vzájemné sounáležitosti, klidu, důvěry a bezpečí. Stejně tak vy jim. 

Malý narušitel

Protože kočky jsou od přírody lovci a velmi ostražitá zvířata, většina z nich nevydrží ležet celou noc na jednom místě a v jedné poloze. Velmi často chodí kočky na obchůzky zkontrolovat byt, odskočit si na toaletu, zaplnit prázdný žaludek nebo vybít energii s hračkou nebo na škrabadle.

Jakmile se opět rozhodnou vrátit do teplých peřin, trvá jim pár minut, než najdou ideální místečko, většinou jemně svého majitele pošlapou a přivítají se s ním ,,fouskovými” polibky na nos. A to vám samozřejmě naruší klidný a plnohodnotný spánek. Zvlášť má-li kočka potřebu toto zopakovat několikrát za noc. 

,,Hodně koček si během noci rádo hraje a kouše nebo škrábe pohybující se lidské nohy. Často lidi budí i alergická reakce na chlupy, tedy kašel a ucpaný nos,” vyjádřil se v článku na webu Healthline.com veterinář Steve Weinberg.

Dvakrát měř, jednou řež

Venkovní kočky, které chodí domů třeba jen na noc, si v kožichu nebo v útrobách mohou donést parazity. Každá nemoc má ale nějaké příznaky, takže pokud je vaše kočička zdravá a nevidíte na ní nic podezřelého, z přenosu nemoci nebo třeba blech nemusíte mít obavy.

Poslední, nad čím se zamyslet, je to, zda je váš chlupáč hodně majetnicky zaměřený a tvrdohlavý. Pokud na něj totiž občas musíte uplatňovat princip vyšší autority a potřebujete být tím dominantnějším členem smečky, sdílení ,,pelíšku” není tou správnou volbou. Kočka si totiž může myslet, že se vaše role vyrovnávají.

Dáváte kočkám možnost trávit noci ve vaší posteli? Jaké máte zkušenosti?

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page