top of page

CATIO MAGAZÍN

Krása černých koček

Aktualizováno: 9. 12. 2020



Staré pověry praví, že kočky s černým kožíškem nosí smůlu. Tyto předsudky a pověry se vyskytují hlavně v západní kultuře, kde jsou tyto kočičky považovány za převtělení ďábla a symbol zla. Proto se také traduje, že když vám přejde přes cestu černá kočka, budete mít smůlu. Je tomu ale opravdu tak? Nezaslouží si i tahle krásná zvířátka přeci jen o trochu více lásky a respektu?

Ne vždy to ale bylo tak drsné. Starověcí Egypťané uctívali boha Anubise, se kterým bok po boku kráčela černá kočka. Chlupáči s tmavým odstínem srsti byly tedy obzvlášť hýčkáni. Egypťané totiž věřili, že kdo se k Bohovu mazlíčku zachová vlídně, toho si bůh smrti uchová v oblibě.

Ve spárech inkvizice

Zvrat přišel ve středověku, kdy se v dobách inkvizice stalo vše egyptské nástrojem černé magie. No a obzvláště malý černý tygřík upadl v nemilost. Inkvizitorům často stačilo, aby viděli na zápraží vytipovaného domku černou kočičku a celá rodina, včetně dětí, upadla v nemilost a skončila na hranici.

Jiný kraj, jiný mrav

V současnosti se situace různí podle jednotlivých kultur. V Latinské Americe a Spojených státech lidé považují přeběhnutí černé kočičky přes cestu za tak špatné znamení, že se raději vrátí domů. V Japonsku je tomu ale naopak. Japonky, které mají za mazlíčka černou kočičku, dokonce přitahují více nápadníků. No a třeba v takové Anglii jsou někteří lidé přesvědčeni o tom, že pokud se černá číča blíží přímo k vám, je to dobré znamení. Pokud se ale vzdaluje, může hrozit nebezpečí. A pokud dostanete od Ira svatebním darem černou chlupatici, znamená to, že vám do manželství přeje desítky šťastných let :).

Zbytečná úmrtí

Bohužel navzdory veškeré osvětě a reálným důkazům, že černé kočky opravdu nejsou převtělením satana, patří černoušci v kočičích útulcích mezi nejméně atraktivní zbarvení. V USA zákony dokonce povolují uspání zdravého zvířete. No, a bohužel nejvíce utlačována jsou právě nevinná černá koťátka, která mají nejmenší pravděpodobnost na nalezení nového domova. Situace je bohužel podobná i v Česku – ani zde si lidé na černé kočičky úplně nepotrpí.

Pokud přemýšlíte o adopci kočičky z útulku, popřemýšlejte o tom, zda byste nedali šanci právě nějaké černé krasavici 🙂

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page