top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky ve voliérách

Vídáte je zřídka. Mnohdy vypadají tajemně. Kterépak zvíře asi obývá tento prostor, říkáte si. Odpověď vás může dost překvapit. Kočka.

Neznalost zákona neomlouvá

Ale nejdříve ze všeho, zaměřme se na chvíli na českou legislativu. Proč? Nu třeba proto, že nám zákon nařizuje se o své mazlíčky starat, pečovat o ně a…mít je zajištěné před únikem. Tudíž, každá kočka, nalezena bezprizorně venku bez čipu či jiného označení (nedávejte kočičkám na jejich toulky obojek!) je brána jako toulavá či opuštěná. V tom lepším případě. Pakliže se bude kočička potulovat v prostoru honitby, lesa, nebo bude jakkoli ohrožovat zvěř či ptactvo (buďme upřímní, to dělají moc rády), stává se z nich škodná. A v takovémto případě je pro myslivce povinnost kočku zastřelit. Je tedy nejen ze zákona, ale i z logiky věci naší povinností, mít nad svým mazlíčkem dohled. Jak ale můžeme zamezit toulání našich mazlíčků, aniž bychom je zavírali do bytu a nedopřáli jim pohyb na čerstvém vzduchu ani dotek slunce? Nejlepším řešením jsou kočičí voliéry.

Výhody kočičí voliéry

Jak jsem již zmiňovala výše, výhodou je naprosté bezpečí našich mazlíčků a soulad se zákonem. Nehrozí toulání a ani to, že se váš kocourek nebo kočička už nevrátí. V dnešní době, kdy silnice křižují blízko našich domů a na venkově zase „řádí“ myslivecká stráž, už pro kočku jako svobodnou šelmu není místo. Kočky jsou také často terčem krádeží i napadení jak zvířaty, tak lidmi. Nehledě na její silné predační schopnosti, ferální (zdivočelé) populace koček také mohou být zdrojem spousty nákaz pro další mazlíčky a zvířata.

A co je zdravější, než pohyb na čerstvém vzduchu, vyhřívání se na přímém slunci a pozorování dění v okolí, naprosto bezpečně? Žádné kočce by toto nemělo být odepřeno, stejně jako bychom jim neměli odepírat dostatek bezpečí.

Jak na to?

Voliéry se dají sestavit kdekoli. U bytového okna, na balkoně i na zahradě. Mohou být jakkoli velké, propojené s domem pomocí tunelu, anebo oddělené. Můžete si je zkusit vyrobit doma sami, stačí trocha šikovnosti a určitě za materiál utratíte méně, než za firmu. Samozřejmě u firmy máte jistotu spokojenosti a pevnosti výsledné voliéry. V každé kočičí voliéře by měla být tráva, ať už přirozeně, nebo v květináči. Kočičky ji konzumují při problémech s trávením. Více o konzumaci trávy zde.

Dále vybavíme voliéru škrabadly (třeba i přírodními, jen nepočítejte s tím, že strom přežije další rok) a čímkoli, co vašeho miláčka udrží aktivního. Závěsné koše, houpačky, průchozí chodbičky a další hračičky. Zároveň je důležitý také prostor pro odpočinek a vyhřívání. A nesmíme zapomenout na přísun vody, zvlášť v parném létě, kdy se budou mazlíčci milerádi vystavovat slunci.

Mazlíčci mohou navštěvovat výběh/voliéru téměř po celý rok. Výjimku ale tvoří zimní měsíce. Vždyť to známe i u sebe. Přechody z tepla do zimy a ze zimy do tepla nedělají dobře ani nám. Kočičky se snadno nachladí a brzy může vzniknout závažný zdravotní problém. Proto je lepší v zimě voliéru oželet a sledovat sněhové vločky jen za oknem. Přeji hodně štěstí s vysvětlováním.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page