top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočky ve světě: Jaká je jejich situace?

Jistě vás nepřekvapí, že nejen Češi propadají kouzlu kočičích mazlíčků. Je známo, že kočky představují celosvětově nejen fenomén lásky, zároveň ale i nenávisti. Jsou módním trendem, v některých zemích posvátné, jinde nechtěný škůdce.  Podíváme se tedy spolu na pár oblíbených turistických destinací a vztah jejich obyvatel k našich čtyřnohým miláčkům. Nebudete se stačit divit. A záleží pak na vás, kam se příště vypravíte na dovolenou.

Chorvatsko

Nejoblíbenější destinace mezi Čechy? Všechny cestovky budou jednoznačně hlásit Chorvatsko. A taky že je to tak. Možná podle toho je Chorvatsko příjemné i kočkám a potkáte je téměř na každém rohu. Troufám si tvrdit, že i více než u nás. To je důvodem jejich rozrůstajících populací i v turistických centrech. Potkáte tam kočky všech barev i velikostí, vychované i „vyčůrané“. Často žijí jen ze zbytků hotelové kuchyně a toho, co jim nadšený turista dá ze svého talíře. Záleží pak na vás, jestli podlehnete kouzlu jejich očí. Varováním však stále zůstává, že dovoz miláčka z těchto končin bez veterinární prohlídky by nemusel skončit dobře. Jak se říká, důvěřuj, ale prověřuj.

Kapverdské ostrovy

Jestli se rozhodnete vypravit na vzdálenější suché tropy, návštěva Kapverd určitě stojí za to. Ostrovů k výběru je dost a na všech najdete tyto náramně šikovné a inteligentní šelmy. Byly zde přivezeny lidmi jako mazlíčci, ovšem jejich populace se rizikově zvedla a začali šířit nemoci. Proto se každých pár let provádí „čištění“ ulic a spousta zvířat, ať koček, tak i psů, je odstraněno. V hotelích mezi turisty jsou ovšem kočky mnohem lépe tolerovány a v některých dokonce vybudovali kočičí bar, kde nechávají zbytky jak turisté, tak personál. Na ostrově Sal, turisticky nejnavštěvovanějším, je zřízen útulek pro psy a kočky z ulic. Je možné je navštívit a třeba i přivézt těm chudáčkům něco k snědku nebo čistý pelíšek. A co vy víte, třeba vás i kočička z velkých dálek uhrane.

Norsko

To jsme to otočili že? Ale co, vždyť ne všichni máme rádi horké destinace, koupání v moři a pití drinků na pláži. A teď je řeč o kočkách a Norsko je ve vztahu ke kočkám výjimečné. Proč? Mají tam hned tři druhy koček. Jejich lesy totiž obývá předek našich domácích mazlíčků, kočka divoká. A aby měli Norové být na co pyšní, vyšlechtili si „polodivoké“ plemeno, Norská lesní kočka. Toto plemeno seženete i u nás, ale pozor, není to žádný drobeček. A ta poslední kočka, za kterou jezdí turisté nejčastěji? Přece kočka mořská, neboli vlkouš. Na její lov se do Norska často vypravují turisté/rybáři odevšad. Troufne si někdo z vás ulovit kočku?

Thajsko

A teď si dáme trochu Asie. Bojíte se? Samozřejmě, Thajsko je země plná extrémů. Ale trocha exotiky neuškodí. Zatímco si my v Evropě kupujeme plemeno thajská kočka, jež se postupnou selekcí utvořilo z kočky siamské, a uctíváme jeho krásu a neobvyklou povahu, místní lidé z chudších poměrů ke kočkám nijak netíhnou, téměř jako by neexistovaly. Jiná situace ale nastane, pokud se v některých místech přemnoží. Asie je vcelku proslulá historkami o podávání psů a koček k jídlu. Ne všude a ne všichni, ale stává se to. Stejně tak se ale stává, že mniši v chrámech, kterých je v Thajsku nespočet, se o opuštěné či zbědované kočičky a pejsky starají. Takže to nakonec všude nebude tak zlé.

Egypt

Egypt, země, jež proslula pyramidami, sfingami a faraony. A jakou roli zde hraje kočka? Stačí se podívat na sfingu. už staří Egypťané uctívali lvy a kočky jako božstvo. Jejich význam v běžném životě venkovanů i faraonů byl nepostradatelný. Jak se žije kočičákům v Egyptě nyní? Nic moc to není, vláda se od loňska začala pouličních zvířat zbavovat ve velkém, hlavní úbytek měl být mezi psy, ale otrávenou návnadu nepozná ani hladová pouliční kočka. Dokonce se začalo uvažovat o vývozu psů a koček do asijských zemí ke konzumaci. Proti tomu ale naštěstí vystoupili místní celebrity a začali na sociální sítě vyvěšovat fotografie se svými mazlíčky a hashtagem#NoToViolatingAnimalRights. Samozřejmě v arabštině, bohužel. Myslím ale, že pokud bychom i my chtěli projevit svůj nesouhlas s touto vládní reformou, tento hashtag poslouží skvěle.

Tak jak vypadá vaše cílová destinace?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page