top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočka, vegetarián?!

Všichni chceme pro naše mazlíčky jen to nejlepší. Aby zdravě prosperovali, byli šťastní, měli naplněný a co nejdelší a nejpříjemnější život. Obveselujeme se navzájem, vytváříme si k nim úzké pouto. I tyto snahy někdy ale mohou být v rozporu s naším vnitřním přesvědčením. Někteří milovníci zvířátek se pak potýkají sami se sebou a velice těžko bojují s protichůdnými argumenty.

Boj za planetu

Pokud si například takový vegetarián, či vegan pořídí domů chlupatého miláčka čistě masožravého zaměření, jako je naše známá a milovaná kočička, může či nemusí u něj nastat morální a etické dilema. Pro většinu veganů a vegetariánů je totiž zároveň jejich strava předurčující i k určitému životnímu stylu. Většinou chtějí tito lidé naši planetu zatěžovat co nejméně. Jak si ale poradit s masovými granulemi, jejichž výroba také obnášela nějakou tu chemickou úpravu a která spolkla strašné množství vody?

Veganské granule?

Této problematiky si brzy všiml i trh a začal produkovat a nabízet vegetariánské a veganské stravování pro naše miláčky. Firmy se předhánějí v kvalitnějších a pestřejších zdrojích rostlinných bílkovin s přídavky látek, které jsou pro kočičí chlupáče nezbytné. Jak se ale ukázalo, ne každé kočce tato strava vyhovuje. Ale tak jako existují kočky, které nad veganskou stravou ohrnou čumáček i s fousky, známe také pár mazlíčků, kteří by se po čočce zkrátka utloukli, a jejich život a zdravotní stav jdou ukázkovým příkladem.

Zdravé bříško kočičího miláčka

A jak je to se zažíváním? Nejen, že kočičák, striktní masožravec a lovec, má trávení přesně uzpůsobené ke zpracovávání především bílkovin, ale je také jasné, že po chuťové a voňavé stránce bude vašeho kocourka vždy více lákat miska plná masa, než brokolice, i když člověk nikdy neví a výjimka potvrzuje pravidlo. Nicméně, je-li tedy krmivo kvalitní a s příměsí všech nepostradatelných látek (podotýkám, že pravděpodobně bude i velice drahé a málo dostupné), může být určitou možností. V každém případě ale bedlivě sledujeme, jak mazlíčkovi krmivo chutná, zda jej má dostatek a jaké se zdají být jeho pozdější „výtvory“. Samozřejmostí je dlouhodobé sledování kožíšku, zoubků a výživného stavu zvířátka. Pokud by se dostavily nevolnosti, či by byl váš chlupáč unavenější, navštivte veterináře a o krmení se zmiňte. Nikde ale není dáno, že problém způsobuje právě tato výživa.

Dokonalý kompromis

Existují také ještě jiná řešení, která vám hned rádi naservírujeme. Kočka je lovec. Miluje tiché plížení, výskoky a lapání kořisti do svých smrtonosných drápů…neboli jemných růžových tlapiček (pro citlivější povahy). Takovou ji zkrátka příroda stvořila a takovou ji musíme i respektovat. Pokud má váš mazel přístup ven a vy jej s klidným svědomím a důvěrou v jeho návrat ven vypravíte, vězte, že si veškerý taurin a ostatní kyseliny doplní sám. Ať už zbloudilá myška, nebo nepozorný ptáček, instinkt kočce napoví. A vy máte čisté ruce.

Další možností je vybírat mazlíčkovi opravdu výběrová, domácí masa či konzervy z bio volného chovu, kdy sice zapláče vaše peněženka, pro chlupáče to bude ale důkaz vaší nezměrné lásky a starosti. Výhodou je, že se tím přeci jen vyhnete podpoře velkochovů se zvířaty, která jsou plná antibiotik. Neriskujete tak ani další chemické procesy a přesně víte, čím svého mazlíka krmíte. Jistotou je také perfektní chutnost a zdravé trávení kočičích miláčků.

V každém případě, svým přesvědčením bychom nikdy neměli ohrozit zdravotní stav našich čtyřnohých přátel a jakoukoli dietní změnu bychom měli probrat s veterinářem, třebaže si na té kukuřici kočičák fakt ujíždí.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page