top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočka není pes

Obrazovky televizí plní v posledních dnech seriál s příznačným názvem „Kočka není pes“. My se na to podíváme trochu jinak. Jak sám název článku vypovídá, mezi kočkami a psy jsou odlišnosti. A nejsou malé. Tak se na ně podívejme.

Začneme úvodem

Kočky a psi se rozešli už při vývoji. Oba druhy sice řadíme mezi šelmy, tím ale jejich podobnost končí. Jejich vývoj, anatomie a způsob života se v každém případě liší. Tak například, zatímco pro psovité šelmy jsou charakteristické nezatažitelné drápy a čich, jež předčí všechny ostatní savce, kočky vynikají svým zrakem a schopností drápy zatáhnout a vytáhnout v případě potřeby. Samozřejmě se najdou výjimky mezi jednotlivými druhy šelem, ale základ je stejný. Ten ostatně vidíme i na první pohled, kočka prostě vypadá jinak, než pes, tečka.

Jak žijí?

Způsob života vypovídá o mnohém. Vezměte si třeba lidstvo, každý z nás je jiný, ale co nás spojuje se všemi druhy je potřeba jíst, spát a rozmnožovat se. Většina kočkovitých šelem žije životem samotářským, jak jistě poznáváme i na svých mazlíčcích. Psovité šelmy se častěji sdružují ve smečky a žijí mnohem společenštěji. No a kočky a psi jsou, i přes všechny rozdíly, stále potomci svých předků. Jako mláďata si hrají, dovádí a procvičují své lovecké schopnosti. V dospělosti ale spousta kočkovitých šelem (včetně koček) mnohem raději volí samotářský způsob života. I když tvoří divoké populace, o kořist se dělí málokdy, většinou jen s mláďaty a žijí si tak nějak jako svobodní individualisté. Psi a psovité šelmy se raději sdružují ve smečkám. V jednotě je síla!

kočka a pes

Jako vejce vejci.

Žili byli, pejsek a kočička..a člověk.

Jak se mazlíčci chovají k nám? I v tom vidíme velké odlišnosti, pramenící z chování jejich předků. Vezměte si takové koukání do očí. Když se svému psímu mazlíčkovi díváte do očí, uhýbá a znervózní. Přímý pohled do očí je pro ně výzva k boji, ujasňování dominance. Naopak, pokud se s vámi bude snažit navázat oční kontakt vaše kočka, máte vyhráno. Je to bráno jako nepopiratelná známka důvěry a lásky. I ve výběru krmiva musíme být pečlivě obeznámení s trávícím traktem vašeho mazlíčka. je mezi nimi totiž velký rozdíl. Kočka jako striktní masožravec potřebuje kvalitní zdroj bílkovin a tuků. Psi samozřejmě taky, jejich tělo si ale poradí i se sacharidy. Dále, zatímco psi se upínají na člověka a konkrétní jeho osobu, kočky více přilnou k prostředí, ve kterém se nachází. Proto snáší případnou změnu domova hůře než psi, nejen kvůli ztráty majitele, ale také kvůli výměně domu.

I přes veškeré rozdíly své mazlíčky milujeme, nehledě na jejich druh. Jsou naši přátelé, terapeuti, komedianti a nikdy nás nezradí. A nezáleží na tom jestli kočka, nebo pes.

Kočky a psi

Přepadení!


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page