top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočka na vodítku

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Jdeme na výlet!

Kočka na vodítku je stále tak trochu anomálie. Je to ale velká škoda, se správným přístupem můžete kočičce obohatit život skvělým způsobem.

Co bude potřeba?

Nejlépe si na postroj a vodítko kočka zvykne v mladém věku. Samozřejmě malá koťátka toho ušetříme, ale ne nadarmo se říká, starého kocoura novým kouskům nenaučíš. Nebo tak nějak. Takže pokud máte dospívajícího drzouna s ochotou poznávat nové věci, směle do toho.

Dle zkušeností se chovatelům více než obojek okolo krku, osvědčuje postroj s popruhy okolo těla, nebo vestička. Nejlépe s vodítkem na zádech a ne okolo krku. Důležitý je také výběr velikosti samotného postroje, jelikož kočku sebou do obchodu s potřebami pro mazlíčky taháme málokdy. Je tedy nutné chlupáče přeměřit většinou na délku a objem okolo hrudníku a dle typu postroje určit vhodnou velikost. Kočka by z postroje neměla vyklouznout, stejně jako by jí neměl být nijak nepříjemný, škrtit ji nebo jí bránit v pohybu. Co se týče vodítka, typů je na trhu nespočet, dokonce i speciální kočičí “lekací”, s automatickou brzdou, pokud se váš mazlíček lekne nebo rychle rozběhne pryč.

Slušivá vestička pro slečnu.

Jak správně na to?

A teď k samotnému procesu zvykání si. Nejdůležitější je trpělivost. Nic nebude hned. A tak začínejme nenápadně. Nějakou dobu náhodně pokládáme postroj i s vodítkem na nejoblíbenější místa vaší kočičky. Ta má možnost předmět si očichat a zvykat si na něj. To samozřejmě můžeme praktikovat i mladším ročníkům. Poté nacvičujeme nandávání postroje, který ale zůstává rozepnutý. Samozřejmostí jsou mlsky a odměny, můžeme přidat i zvuk (cvaknutí) a povel. Procvičujeme, dokud si kočka na postroj nezvykne. Jakmile usoudíme, že je kočka s tímto neznámým vetřelcem v pohodě, přistoupíme k zapnutí postroje. Na vodítko stále ani nemyslíme, trpělivost růže přináší.

Mazlíčka necháváme v postroji volně chodit a sledujeme, jak se s ním sžívá. Postupně prodlužujeme nošení. Důležitou roli hrají odměny. Brzy si kočička na postroj zvykne a bude jej brát jako běžnou součást dne. Pak připneme vodítko. Co se týče procházení se, nejdříve to bude šok. Kočku nijak netaháme, spíš jí dáváme prostor a možnosti očichávat, nejprve kde to zná, uvnitř. Pokud už vynášíme chlupáče na vodítku ven, musí to být klidné místo, kde jej jen tak něco nevyděsí. Nechte jej zkoumat okolí, jak se jí zlíbí, a nezapomínejte na dobroty. Všechna tahle práce je založena na pozitivní motivaci.

Funkční postroj pro frajera.

Jak určitě ne?

Z logiky věci vyplývá, že pokud budeme micku cpát do obojku nebo postroje pouze k návštěvě veterináře, samy se do něj pak nepohrnou. Jestliže máme ambice kočičku na vodítko naučit, jinak než pozitivně a s trpělivostí to nepůjde. Návod napsaný výše samozřejmě nezaručuje úspěšnost ve všech případech, na to jsou kočičky moc velké a rozdílné osobnosti. Pokud se kočka bude opakovaně bránit, určitě ji nenuťte. Pokud se ale zadaří, je třeba mít na paměti, že mazlíček musí být venku i na vodítku stále pod dozorem. Jestliže ji přivážete a necháte samotnou, stává se snadným terčem případných útoků z okolí, kterým se nemůže úspěšně bránit. A to poslední co chceme je, aby přišla k úrazu. Kočku musí venkovní svět bavit, ale k tomu je potřeba prostor, zvyknout si na nové podněty. Pak se budete divit, jak skvělý parťák na výlety může být.

Pojď už ven, tady je nuda.

Je to “normální”?

Divili byste se, kolik majitelů bytových koček vodítko pro svého chlupáčka používá a nemůže si jej vynachválit. Ve městě jich moc neuvidíte, má osobní zkušenost je kočička v parku hned vedle rušné silnice, která chtěla vše, jen ne chodit na vodítku. Tehdy jsem ji upřímně litovala, ale majitelku to naštěstí brzy přestalo bavit a kočičku odnesla. Byla opravdu dost vystresovaná. Z tohoto důvodu, majitelé volí město až jako poslední variantu, kdy ví, že jejich mazlíček už je opravdu zvyklý na ledacos. Ale takový výlet na chalupu (nezaručuji, že při zvuku traktoru se kočka nezježí a neschová pod první keřík) může být pro bytového lovce skvělé obohacení. Ideální je, pokud máte psy a podnikáte víkendové výlety. I se psy, na které je kočička zvyklá, se mnohem více uvolní a bude se bavit.

Co to šustí?


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page