top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočka jako fenomén digitálního marketingu

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Koček není v online světě nikdy dost

Je používání koček v reklamách etické a tvořivé? Nebo se tvůrci reklamy obrací k účinkování koček z nedostatku jiných nápadů?

Počty koček v českých domácnostech

Kočky žijí v každé třetí české domácnosti. A i ti, kteří kočku nevlastní, mají ke kočkám jasně vyhraněný postoj (něha nebo nesoulad). Česká domácnost ročně vydá na krmivo a péči o kočku okolo 7 900 Kč. Je to celorepublikový průměr, který nezohledňuje místo chovu (nebo zda jde o kočku z chovu nebo nalezence). Polovina koček je svým majitelům darována, uvádí pražský online deník.

Role kočky v reklamě?

Kočka je prý v reklamě symbolem proměny, mrštnosti a lstivosti (uvádí Martina Lehká). Příkladem je mrzutý kocour z reklamy na bankovní služby GE Money Bank. V paměti mi z poslední doby utkvěla jen jedna reklama – ta, kde Eva Longoria tančí na stole a její kočka ji pozoruje a pak se k ní přidá (Sheba). Vypadá to, že v českém prostředí jemnost pacek nebo prostorová orientace koček nemají místo. Možná ale jen chybí reklamy, které umí pracovat se skutečnou podstatou kočičí povahy. Nebo je zákazník už tak otrnulý, že potřebuje být šokován, což vrnící kočka sice v realitě umí (kdo měl někdy ráno nablinkáno v papučích, potvrdí), ale možná to už nestačí pro reklamu.

Kočky známé díky internetové síti

Kocour Marty byl inspirací pro meme The Nyan Cat, získal cenu meme roku od Webby Awards. Video má přes 171 milionů shlédnutí. Komerčně úspěšným se stal kocour Tardar Sauce alias Grumpy Cat. Jeho majitelka je zajištěna díky reklamním předmětům s kocourem do konce svého života. Velkou sledovanost má také meme kočky hrající na klávesy. Kočka Fatso si vysloužila 56 milionů shlédnutí. Ve Facebooku je oblíbeným emotikonem Pusheen. Další meme s kočkami najdete zde.

Máte nějaké oblíbené virální video s kočkou?


I takto lze vidět naše kočičí kamarádky…


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page