top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí řeč: Lze číst z kočičí tváře a postoje?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Kočky umí udělat spoustu vtipný, roztomilých, ale i smutných obličejů. Znamenají ale něco? A pokud ano – rozumíme jim?

Kočičky jsou v Česku druhým nejoblíbenějším domácím mazlíčkem. Celosvětově se dokonce odhaduje, že kočičku doma vlastní víc jak 350 miliónů lidí. Další miliony lidí vyhledává denně kočičky na internetu – jako zdroj zábavy a relaxace (určitě znáte taková ta roztomilá a vtipná kočičí videa na YouTube nebo na Instagramu). Přestože jsou kočky už po dlouhá staletí oblíbeným domácím mazlíčkem není ani pro dnešní kočičí majitele snadné uhodnout a správně určit, co si kočka myslí, jestli se jí něco líbí, nebo jestli něco dělají úplně špatně.

Kočičí řeč těla

Přesto, že se kočičky zdají nevyzpytatelné, můžeme se snadno leccos dozvědět z jejich držení těla, pozice hlavy, uší nebo ocásku. Některé ze signálů uvítáme rádi a poznáme je snadno, jiné mohou být pro páníčka méně příjemné, ale kočička jimi vyjadřuje svoje nadšení, nebo hravost. Pro snadnější orientaci vám tu vypíšeme ty nejčastější způsoby, kterými dává kočička najevo své pocity:

Kočka je spokojená a věří nám: Mazlí se, přece, upřeně se na nás dívá, dokud se ji nedotkneme, přivírá oči při hlazení a drbání, a dokonce si lehne a ukáže nám své zranitelné místo – bříško.

Kočka je nadšená a chce si hrát: Může se jednat o škrábání (nejen míst k tomu určených), skákání, běhaní, mrskání ocasem během hry, občas i rozčílené zabručení. Kočička má rozšířené zorničky a sklopená ouška. Mnohdy kočičky vrní, zatímco se nám spokojeně snaží při hře„ukousnout ruku“.

Mód lovec: Pokud má kočička přístup ven, nebo vám dokonce loví myši, mohli jste si zajisté všimnou, že při skutečném lovu mívá kočička velmi podobné pohyby jako při hře – zorničky má rozšířené, krčí se, natahuje ouška, nebo je naopak sklopí těsně před loveckým skokem.

Netikavka, aneb dej mi pokoj: Pokud na vás kočička nemá náladu, nebo se jí zrovna něco nelíbí, ale ještě to nepřekoná určitou míru, kdy raději odejde, kočička dělá následující: Otáčí se k předmětu, který jí „irituje“ zády, sívá se jinam a mrská ocasem. Může se po předmětu/bytosti, která ji irituje i lehce ohnat a v poslední fázi kočička odchází na klidnější místo.

Vyděšená kočka: Mívá nahrbená záda a já našponovaná, aby byla co největší (s tím jsou spojené i naježené chloupky a vztyčený ocas).

Vystrašená kočka: Z vyděšení může kočka přejít do stavu konstantního strachu, který se naopak projevuje tak, že se kočka přikrčí, mnohdy to až vypadá, že se plazí po zemi. Při tom mívá skloněnou hlavu, sklopená ouška, vyhýbá se nejčastěji tomu, čeho se bojí, ale může se ve velmi stresových situacích vyhýbat i jakémukoliv jí nepříjemnému podmětu (v tu chvíli to může být i to, že byste si ji chtěli vzít do náruče). Překročíte-li přesto tento pomyslný limit kočka na vás může syčet, vrčet, prskat… Může vás také škrábnout nebo kousnout a jakmile se „osvobodí“, uteče.

Pozor! Vystrašená kočka může dokonce i vrnět! Kočky se vrněním totiž uklidňuji.

Zábavná ukázka kočičích výrazů a gest od ilustrátorky Lili Chin.

Co dělat, když je kočka vystrašená?

  1. V prvním případě je třeba rozpoznat zdroj, kterého se kočka lekla, nebo kterého se bojí. Tento zdroj je poté třeba buďto eliminovat, nebo na něj kočičku oparně zvykat – kočka by se během toho měla cítit komfortně a „zvykání“ by nemělo nikdy trvat příliš dlouho. Občas může pomoci kočku za odvahu něčím odměnit – kočička si poté spojí dobrotu a příjemný pocit s tím, co předtím neměla ráda a bude myslet víc na pamlsek než na strach.

  2. Zjistili jste příčinu, ale nevíte, jak ji odstranit, nebo ji odstranit nemůžete? Předtím než to úplně vzdáte, zkuste se poradit se svým veterinářem. Do té doby kočičce alespoň zajistěte místo, kam se může bezpečně ukrýt a přečkat chvilku hrůzy.

  3. Něco málo o kočičím strachu si můžete přečíst i v našich starších článcích:

Kočičí mimika

Budete možná překvapení, ale pozitivní i negativní kočičí reakce lze vyčíst i z pouhé kočičí mimiky. Nedávná internetová studie se zaměřila na kočičí mimiku, jak v negativních situacích (strach, frustrace, nebo zdravotní problémy), tak v pozitivních situacích (dostávání pamlsku, drbání). V každém videu se skupina odborníků zaměřila na kočičí oči, čumáčky a tlamičku (aniž by do rozboru počítali extrémní změnu mimiky jako je strachem otevřená pusa apod.) Výsledkem bylo zjištění, že kočky podobně jako lidé mají rozdílnou mimiku v různě emociálně zabarvených situacích.Odborníci poté testovali víc jak 6 tisíc lidí z široké veřejnosti (a z 85 zemí), aby zkusili odhalit, jak moc jsme my lidé dobří ve čtení pouhé kočičí mimiky. V průměru lidé poznali 59 % kočičích mimik správně a spousta z nich uznala, že poznat kočičí náladu, jen podle obličeje, není vůbec jednoduché. Nevěříte?

Pokud rozumíte alespoň trochu anglicky, test si můžete vyzkoušet také: Test.

Kočičí lidé

Ačkoliv pro většinu lidí bylo složité porozumět kočičím emocím a náladě jen na základě kočičí mimiky, zjistilo se, že 13 % lidí mělo téměř plný počet bodů (15 z 20 možných). Většina z nich byly k překvapení odborníků ženy. Zdá se, že ženy jsou ve čtení mimoslovní komunikace lepší než jejich mužné polovičky, mladší účastníci (účastnice) dopadli rovněž lépe než starší a pochopitelně veterináři, či lidé pracující se zvířaty, měli lepší výsledek jak lidé, kteří kočku ani nemají. Pokud jste ale muž – nezoufejte! Rovněž se ukázalo, že porozumět kočičí, ale i jiné mimoslovní komunikaci, se může člověk naučit. Je to jedna z pasivních „super-schopností“, které získá každý veterinář po několika letech praxe.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page