top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí rvačky a šarvátky

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Hra nebo vážný souboj?

Plánujete si ke svému kočičímu parťákovi pořídit přírůstek? Nebo snad už máte dva kočičí bojovníky a nevíte, kdy a jakou rvačku mezi nimi brát vážně? Tak se na to podíváme.

Hra nebo souboj?

Kočky jako takové se spolu málokdy perou vážně. Souboje jsou vlastní nevykastrovaným samcům, případně kočkám, které nemají jinou možnost a jejich stres je mnohonásobně vygradován utlačováním ze strany druhé kočky. Většina soubojů jsou tedy pouhé hry. Jakmile ale začne téct krev, případně se kočky chovají opravdu jinak než jindy, syčí, prskají, ježí se a jdou do sebe, je vhodné se zamyslet. Všechno má totiž řešení a většina rvaček je zapříčiněna lidskou chybou. 

Pořízení kočky

Už při pořízení kočičky nebo koťátka je dobré myslet na to, že ve dvou se to lépe táhne, nejen lidem, ale i kočkám. Proto je dobré důkladně zvážit, jestli rovnou nepořídit kočičky dvě. Ne, vážně si nedělám legraci. Dvě kočky se spolu lépe zabaví v době vaší nepřítomnosti, tudíž (s největší pravděpodobností) nenajdete po návratu domů, namísto bytu, kůlničku na dříví. Ovšem stoprocentní záruka to není, mohou se stát parťáci a vzájemně si krýt záda. Ale co byste těm vrnícím kuličkám nedopřáli. 

Dvě koťátka také znamenají dvojitou porci vrnění, radosti a tepla v posteli. Proto zvažte, jestli si nepořídit kočičky rovnou dvě, nejlépe sourozence z jednoho vrhu, nebo alespoň koťátka v mladém věku, kde je téměř stoprocentní jistota poklidného společného soužití. Pozdější změny už totiž vaše “kočička – jedináček” nemusí nést tak dobře.

Dvě kočky, dvě misky?

Pokud chceme mít doma kočky dvě a chceme, aby jejich soužití bylo co nejméně rizikové, musíme dodržovat pravidla. Určitě to neznamená, že pouze přidáme další misku s krmením a tím to celé končí. I kočky mezi sebou totiž mají hierarchii. Srovnávání této hierarchie se ovšem neprojevuje jako u psů, jedna rvačka a je vyřešeno. Kočky to vnímají mnohem komplexněji. K žádnému souboji nemusí dojít, přesto je jedna z koček utlačována. 

Na první pohled se může zdát vše v pořádku. Nedochází k žádným rvačkám a kočky spolu často leží spokojeně na kanapi a olizují se. Přesto je mezi nimi určen jakýsi řád. Pokud je cesta ke kočičí toaletě v uzavřeném prostoru, kde se nachází dominantnější kočka, druhá kočka v domácnosti se nevyprázdní. Často je to právě pronásledování pohledem dominantní kočky, který způsobí, že si submisivnější kočka k misce ani na toaletu nezajde. 

Při umisťování záchůdku i misek je tedy třeba uvažovat logisticky. V každém případě je užitečné pravidlo “počet koček + 1”. Pokud máte dvě kočky, připravte tři toalety. U misek je důležité mazlíčky pozorovat. Pokud se jedna z koček, pronásledovaná pohledem té druhé, nenají, nedá se dělat nic jiného, než dávat další misku jinam.

Věřte že se to vyplatí, utlačování submisivnější kočičky totiž nemusí být dlouho nijak významněji projeveno, o to hůř se pak řeší, když se následky vyskytnou. Majitel netuší proč kočka hubne, nepřijímá potravu ani vodu případně má ucpaná střeva. Správnou logistikou a investováním do kočičích toalet a misek si ušetříte pozdější výdaje u veterináře.

Dva kohouti na jednom písečku

Toto slovní spojení by se klidně mohlo nazývat i “dva kocouři na jednom písečku”. Pokud chcete v bytě chovat dva kocoury, kteří postupně dospívají a pohlavně dozrávají, případně snad k jednomu dospělému nevykastrovanému kocourkovi přidat druhého, je více než pravděpodobné, že to špatně skončí. Nekastrovaní kocouři mají tendence ze svého území vyhánět vše, co není samice svolná k páření. Ať je to kotě, nebo jiný kocour. Druhý kocour bude mít navíc stejný úmysl, tudíž souboje by byly nevyhnutelné a možná i na denním pořádku. Kastrace a dostatek času, věnovaný oběma kocourům, společně s pravidlem výše uvedeným o počtu toalet a misek, by měl mít kladný účinek a problém rvaček vyřešit. 

Smrdíš, jako od doktora.

Často se stává, že po příchodu i známé kočky domů od veterináře, například po kastraci či jiném zákroku, na dotyčnou pacientku druhá kočka syčí a odmítá se k ní přiblížit. To může trvat i několik dní, než pach veterináře a všech těch neznámých přípravků odezní. Není potřeba mít strach, jen kočkám věnovat zvýšenou pozornost, kdyby se náhodou opravdu chtěly dát do rvačky, aby se pacientce nepřitížilo.

Tak to bychom měli, napadá vás nějaká další situace, nebo máte zkušenost s kočičí rvačkou? Napište. 

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page