top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí jména z filmů a seriálů

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Ty jsi tak nerozhodný, člověče, kolik filmů si musíme ještě pustit, než mi to jméno vybereš?

Každý pojmenováváme svoje zvířecí miláčky jinak, někdy dáme na první dojem a bílou kočičku pojmenujeme Snížek, nebo chlupatou Chlupík. Jindy nám pomůže chování našeho nového mazlíka a zaslouží si hned první den jméno jako Čertík, Zlobík, či Rarášek. Pokud ale chcete vybrat kočičce speciální jméno, třeba podle slavné filmové kočičky, kterou jste si kdysi zamilovali na obrazovce, či filmovém plátnu, máme pro vás seznam těch nejznámější kočičích jmen i s krátkým popisem.


Filmy:


Binx (Hocus Pocus)

Je černý kočičák, který je starostlivý, statečný a v tom, co chce, velice odhodlaný. Stará se o své blízké, nechce je zklamat a k lidem, s kterými tráví čas, se velice snadno upne.

Bob (Kocour Bob)

Skutečná kočka Bob si zahrála sama sebe v dojemném autobiografickém příběhu o drogově závislém mladém muži, kterému záchrana opuštěné zrzavé kočky navrátí smysl života.

Figaro (Pinocchio)

Je malý kocourek, u kterého se může zdát, že se často velice snadno rozzlobí, ale ve skutečnosti je to velice hodný chlupáč. Nemá ale rád, když na něco musí čekat, nemá rád ani koupele, nebo když si z něj lidé střílí, dále také psy a pusu na dobrou noc.

Floyd (Ghost)

Po tom, co je jedna z hlavních postav (Sam) ve filmu zabita, se chce spojit se svou ženou a varovat ji před nebezpečím. Sam si všimne, že jejich kočka Floyd je na něj na rozdíl od lidí senzitivní a vnímá jej. Proto, když se vrah dostane do bytu, ve kterém jeho manželka bydlí, začne Sam na kočičku křičet, ta na vraha skončí a vyděsí ho, tím Samovu manželku zachrání.

Garfield (Garfield)

Líný, tlustý a huňatý kocour, který miluje jídlo, to vše je ve zkratce Garfield. Žije s Jonem Arbucklem a pejsem Odiem. Často zlobí (napadá pošťáky, škrábe nábytek), rád zpívá (zejména uprostřed noci) a svět vidí spíše pesimisticky. Kromě pesimismu u něj dominuje potřeba neustále teoretizovat nad jídlem a spánkem.

Goose (Kapitán Marvel)

Na první pohled je Goose (překl. Husa) obyčejná mourovatá kočička. Ale poté se ukáže, že tato kočička je ve skutečnosti flerken, stvoření, které dokáže najednou pohltit věci a bytosti klidně i desetkrát větší, než je on sám. Když zrovna nemá podobu flerkena, chová se Goose jako normální hodná kočička.


Goose se velice brzy stal jednou z nejoblíbenějších postav z filmu, i přesto, že se ve filmu objeví jen na několik málo minut.

Church (Řbitov zvířátek)

Je šedý kocour a rodinný mazlíček ve filmové adaptaci knihy od Stephena Kinga, současného krále hororu. Proto i u Churche lze očekávat, že z něj v pozdějších částech, ať už původní knihy, nebo filmové adaptace, půjde strach. Celým jménem se kocour jmenuje Winston Churchill, což byl mimo jiné premiér Spojeného království v letech 1940–1945 a 1951–1955.

Jiji (Doručovací služba čarodějky Kiki)

Jiji je kocour čarodějky Kiki, která musí splnit rituál, aby se stala plnohodnotnou čarodějnicí. Společně se vydávají do přímořského městečka, kde si Kiki založí svou vlastní doručovací službu. Jiji není moc šťastný ze života ve městě, dokud nepotká krásnou bílou kočičku.

Křivonožka (Harry Potter)

Křivonožka je mazlíčkem Harmiony Grangerové. Je to obrovský kocour s hedvábně zrzavým kožíškem, žlutýma očima a křivýma nohama. Podle Harryho má kocour zvláštní tlamu, která vypadá pomačkaně. Možná proto jej ve filmu ztvárnila perská kočička. Má rád, když ho někdo mazlí, hraje si s ním, nebo ho alespoň nechá sedět na klíně, navíc je to velmi chytrý kocourek.

Ron Křivonožku podezřívá, že chce sníst jeho krysu Prašivku, Hermiona ale tvrdí, že je to nesmysl.

Lucifer (Popelka)

Lucifer a myšky v pohádce je takový druhý Tom a Jerry – Lucifer je vyobrazen jako zákeřný kocourek, který honí myšky, s kterými se ale Popelka přátelí.

Paní Norrisová (Harry Potter)

Je kočkou a zároveň nejlepší přítelkyní Bradavického školníka Arguse Filche. Dle knih má vykulené žluté oči, které vypadají jako rozsvícené lampy, kostnaté tělo a prachově zbarvený kožich. Ve filmech ji ztvárnila mainská mývalí kočka. Jelikož její páníček dohlíží na pořádek, čistotu a dodržování školního řádu, tak i paní Paní Norrisová dohlíží na dodržování pravidel. U studentů proto není příliš oblíbená.

Pryskyřník (Hunger Games)

Podle knih je to „odporně vypadající kočka“, své jméno dostal podle světle béžové barvy srsti, která odpovídá barvě pryskyřice, proto se jmenuje Pryskyřník (v originále Buttercup).

Šklíba (Alenka v říši divů)

Kočička Šklíba je pološílená, mysteriózní kočička s mnoha pruhy, která se na rozdíl od jiných kočiček neustále usmívá. I přesto, že její chování vzbuzuje spíše otázky, než aby cokoliv objasnilo, projevuje Šklíba sympatie vůči Alence – zejména ve druhé části filmu/knihy je jí takovým zmateným průvodcem. V některých adaptacích je nazývaná jako Čínská kočka (v originálu je to Cheshire cat). Nejblíže se podobá britské krátkosrsté kočce.


Jako všechny postavy, i Šklíba v Disneyho adaptaci zpívá.

Seriály:

Azrael (Šmoulové)

Azrael je oproti Šmoulům dost velký, rychlý, avšak poněkud neohrabaný. Bydlí s Gargamelem v domě, kde spolu vymýšlí plány, jak chytit Šmouly. Když Gargamel něco pokazí, naštve se a vždy kočičákovi řekne: ,,Azraeli! Za všechno můžeš ty!“

Felix (Kocour Felix)

Kočička Felix byla první animovaným tvorečkem, který dosáhl takové popularity, že na začátku 20. let 20. století nalákal spoustu diváků na němý film. Kočička má černé tělo, bílé oči a charakteristický velký úsměv, případně jiný výraz podle situace, v které se vyskytne. Ačkoliv je tato animovaná postavička už víc jak století stará, její popularita se neustále navrací, po celé 20. století vznikaly její nové podoby a byla nejednou použita i jako maskot – je tedy dost možné, že se zas jednou dočkáme nějakého zajímavého zpracování s touto usměvavou kočičkou.

Flíček (Star Trek)

V originálu „Spot“ je kočka patřící androidovi a nadporučíkovi ve funkci operačního důstojníka na palubě USS Enterprise-D, který se jmenuje Dat. Flíček je rezavá kočička, která si často říká o Datovu pozornost. On pro ni naprogramoval 221 různých typů kočičího žrádla. Dlouho se věřilo, že je Flíček kocour, pak ale otěhotněla a bylo jasné, že je to kočička.

Salem (Sabrina dospívající čarodějnice)

Salem je 500 let starý čaroděj, který byl zaklet na 100 let do podoby kočky po tom, co se pokoušel ovládnout svět. Ačkoliv ze začátku působí jako výtržník, později značně Sabrině pomáhat, a to nejen v magii. Je přitom sice trochu arogantní, chamtivý a sarkastický, ale ač to nerad přiznává, má celou rodinu rád.

I přesto, že jde o víc jak 20 let starý seriál – Salem se své oblibě, zejména na internetu, těší dál.

Sněhulka (Simpsonovi)

Sněhulka nebyla v Simpsonových jen jedna, ale bylo jich hned pět (z toho čtyři kočičky a jeden kocour). První Sněhulka byla bílá, proto dostala svůj název Sněhulka, pozdější Sněhulky byly ovšem černé (a jeden černý kocourek).

Prošli jste si seznam a přesto jste si nevybrali? Zkuste mrknout na náš starší článek: Jak vybrat jméno pro kočku?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page