top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí domov podle Feng Shui

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Feng Shui přináší do kočičího života vyrovnanost a klid.

Toužíte po perfektním domovu, kde se váš mazlíček cítí jako v bavlnce? Zvýšit jeho psychickou pohodu a vyrovnanost? Zkuste kočičí Feng Shui a rozmazlete nejen svou kočičku, ale i sebe.

Co je Feng Shui?

Feng Shui je staré čínské umění umožňující vytvoření pozitivního a vyrovnaného domova, za pomoci specifického rozmístění a dekorace předmětů v prostoru. Tento systém vytváří harmonické životní prostory založené na energii zvané “chi“, životní síle. Chi najdeme ve všem, věcech živých i neživých. To zní tedy dost složitě a nadneseně, že? Pro pochopení, Feng Shui chce, aby spolu věci ladily a byly v rovnováze. Jde také o jakousi vlastní touhu (energii) jednotlivého předmětu, někam, na určité místo, patřit. Pokud máte doma všechny věci v rovnováze, ta, kde je jejich místo, přichází vytoužená harmonie i v mysli.

A jistě se mnou budete souhlasit v tom, že domácí mazlíčci do našich domovů přináší naprosto čistou pozitivní energii. Proto je potřeba i jejich život s námi zpříjemnit. Jak je známo, jsou to právě naše kočky, které na své okolí a jakékoli jeho změny reagují velice citlivě. Jak tedy správně dostat tuto energii do našeho života a do života naší kočky?

1. Najděte “silné místo”

Silná kočičí místa jsou podle Feng Shui umístěna daleko od vstupu do místnosti. Dokonce nemohou být ani naproti vchodu do prostoru, jelikož na těchto místech si naši mazlíčci nepřipadají v bezpečí. Naopak kočky nachází své silné místo v blízkosti zdi, která jim poskytuje oporu zezadu, když například sedí nebo lenoší a velitelsky shlíží na své území. Tak teprve mají vše pod kontrolou.

Proto, pro harmonizaci kočičího prostoru, umístěte její nábytek na vyhovujících silných místech, kde by mohla být spokojená, ať už si užívá pobyt vysoko na kočičím stromě, nebo naopak odpočívá nízko u země v pelechu nebo krabici.

Výjimkou není ani podávání kočičích laskomin. Pro klidné trávení mazlíčka se vyhýbejte umístění misky s krmením tam, kde je rušno nejen ze strany lidí, ale třeba i dalších domácích zvířat. Nejen podle Feng Shui, ale také spousta veterinářů ví, že příliš frekventované místo může při krmení kočku stresovat a narušit tak její trávení. Vyberte raději klidné místo, kde se kočička nabaští bez rušení.

2. Energie Yin a Yang

Ve Feng Shui věří, že chi energii tvoří jak yin (klidný), tak yang (stimulující). Útulný pelíšek (či naše postel) v tiché místnosti podporuje v kočce energii yin – klid, a poskytuje jí tak bezpečnou zónu mimo rušení chi, kde si může doopravdy odpočinout, jak od hlasitých zvuků například vysavače, tak od společnosti neznámých lidí.

Chcete-li ve vaší kočce stimulovat energii yangu pro dosažení rovnováhy, dopřejte jí denně zdravý pohyb a rozvíjejte její hravost a nespoutanost. Umožněte jí také například sledování dění z okna, aby si mohla dosyta vychutnat hřejivé sluneční paprsky a pozorování ptáčků. To vše samozřejmě v bezpečí zasíťovaného okna, nebo ještě lépe, z kočičí voliéry. Právě kočičí voliéra může podle Feng Shui mazlíčkovi poskytnout přesně to, co potřebuje. Bezpečný úkryt a zároveň obohacující prostor, kde má dostatek jak fyzické stimulace, tak duševní pohody. Více o kočičích voliérách zde.

3. Umístění záchůdku

Koupelna se může zdát pro tuto malou kakací bedničku jako ideální místo, ovšem pouze pokud dveře do místnosti zůstávají otevřené. To ale není vhodné pro tok chi energie, která může díky otevřeným dveřím ovlivnit finance domácností. Řekněme, jakýmsi vytvořením „úniku vody“ přes kanalizaci, toaletu a sprchu. No a energie vody se vztahuje k energii peněz. Prostě a jednoduše, Feng Shui říká dveře do koupelny zavřít, ať zůstanou drobáky v kapse. Můžete jim tam ovšem přidělat stylová kočičí dvířka pro jejich snadný přístup. A koneckonců, kočky ty otevřené dveře celkově nemají moc v lásce. Málokdo se rád vyprazdňuje s dveřmi dokořán, zvlášť pokud jsou v domě cizí lidé.

Další ideální místa v domě, kde se záchůdek rozhodně neztratí jsou například prádelna nebo třeba kočárkárna, důležité je, aby byl záchůdek skryt okolnímu světu a pohledům. Můžeme jej zamaskovat mezi ostatní předměty, nebo umístit dovnitř nábytku. Důležitý je také vzduch v domácnosti. Ten by měl být čerstvý a příjemný, ať už za pomoci čističe vzduchu, aromaterapií, nebo otevřených oken. Ideálním prostředkem je, dle Feng Shui, proudící vzduch, který cirkuluje celým domovem (ovšem musíme  dávat pozor na nebezpečí otevřených oken).

4. Fontánky a vodovodní kohoutky

Zvuk a také pohyb tekoucí vody vytváří jakousi vitálnost do života a zvyšuje také pozitivní energii domova. Zvažte proto pořízení fontánky s pitnou vodu pro vaši kočku. Umístění fontány ale také není jednoduchá věc, podle Feng Shui bychom se měli vyhnout fontánám v ložnicích a také hned vedle misek na krmení pro kočky. Ideálně v trochu vzdálenější poloze od misky.

Ujistěte se, že je voda čistá, aby se zabránilo stagnujícímu chi a upravte hladinu vody tak, aby se při dopadu vytvořil příjemný zvuk zurčení potůčku. Vyhněte se kapajícím kohoutkům, ačkoli vaše kočka bude mít tendenci si s nimi hrát když nebudete doma, únik vody může úplně odstranit veškerou energii chi, která ve vašem domově proudí. Negativně může také ovlivnit emoce, zdraví a finance domácnosti.

5. Harmonie je klíč

Harmonický domov znamená pro vaši kočku čistotu, přátelskost a překvapivě i uklizeno. Znamená to také domov, poskytující stálou denní rutinu a pocit bezpečí při vykonávání základních kočičích potřeb, jako je krmení,pití a možnost přístřeší. Také každodenní hry s vaší kočkou jsou nezbytné pro posílení vzájemné vazby a pro udržení její výsosti kočky dostatečně stimulované a šťastné. Zároveň tím snižujeme nežádoucí chování, které mohlo být vyvoláno vámi samotnými nebo členy rodiny. I to je principem Feng Shui.

Dávejte pozor na hosty, kteří vás navštěvují. Překryjte kočičí chlupy na pohovce přikrývkou nebo anebo je vyhoďte ještě před příjezdem hostů. Vyberte si kočičí vybavení spíše jako výzdobu, v barvách a stylech, které doplňují váš domov, pro vytvoření stylového a harmonického prostředí a dojmu sounáležitosti s vaší kočkou jako s právoplatným členem domácnosti.

No a konečně, nenechte svou kočku ve vašem životě a osobních vztazích dominovat. Pokud máte čtyři kočky spící na posteli a žádný prostor pro romantického partnera, vaše vztahová energie je zablokována. A pamatujte, že vaše osobní chi ovlivňuje také kočičí chi, a samozřejmě také energii celého vašeho domova.

I vy se tedy řiďte dle principů Feng Shui. Udržujte svůj život v rovnováze, nezapomínejte pečovat sami o sebe a samozřejmě pečujte také o své milované kočičí mazlíčky.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page