top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí albíni: Na co nezapomenout, až si je přinesete domů?

Aktualizováno: 9. 12. 2020

Není bílá kočka jako bílá kočka. Bílá kočka totiž může být albín. Jsou velmi vzácní, jen 2 % z celkové kočičí populace jsou albíny. Zároveň vyžadují jinou péči než bílí chlupáči. Co byste měli o kočičích albínech a albínkách vědět?


Kdo má malého snížka doma?

To, co albíny od bílých koček odlišuje, je genetika. Albinismus způsobuje přítomnost genu s názvem TYR. Ten určuje množství tyrosinázy, enzymu potřebného k produkci melaninu. Kočka albín se rodí s poškozeným nebo úplně chybějícím genem TYR. Melanin je pigment, který rozhoduje o barvě očí, srsti i kůže. A jeho nedostatek albinismus zapříčiňuje.

Jak rozeznat klasickou sněhovou vločku od albína?

Kůže kočiček albínek má mírný růžový nádech a v očích najdeme odlesk světle modré nebo i růžové. Nejde ale o skutečné zbarvení, jedná se o odraz toku krve uvnitř těla. Bílé kočky mohou mít hned několik odstínů očí, kočky albíni ale nikoli. A to právě z důvodu nedostatku melaninu.

Zároveň existují stupně albinismu. Některé kočičky jsou totiž albíny třeba jen částečně a ani si toho nemusíme všimnout. Aby se ale narodilo koťátko albín, oba rodiče musí mít tuto genetickou informaci.

Na co dávat pozor?

Albínské kočky jsou citlivé na světlo, proto je nutné korigovat délku jejich pobytu na přímém slunci. Při pohledu do slunečních paprsků trpí i jejich oči a poškození může vyvolat i slepotu.

Melanin je důležitý také pro imunitní systém. Proto jsou někdy tyto kočky náchylné na onemocnění. Někdy se říká, že kočky albíni více trpí na hluchotu. Pro toto tvrzení ale zatím neexistují vůbec žádné důkazy.

Máte doma bílou kočičku nebo albína? Jaké máte zkušenosti? Podělte se s námi v komentářích!

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page