top of page

CATIO MAGAZÍN

Koronavirus a kočky: Je důvod mít strach?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kočka je venku vždy vystavena většímu riziku – patří mezi tato rizika i koronavirus?

Jistě jste zaznamenali narůstající strach okolo pandemického COVID-19. Někteří z vás možná hledají opatření pro sebe a své blízké. Jiné již možná napadlo – a co moje kočka (případně jiný domácí mazlíček)? Může se nakazit? Může nakazit mě? Předtím než ale začnete podnikat unáhlená opatření i pro vaše miláčky, se pokuste zastavit, uklidnit, pohodlně se usaďte a přečtěte si, zda je skutečně nutné mít strach.


Může můj mazlíček chytit koronavirus?

Jde o velmi výjimečnou situaci! Dosud byl virus pozitivně nalezený pouze u tří zvířat – u dvou pejsků a kočičky, kteří byli denně v blízkém kontaktu s nakaženým člověkem.

Prvním ze psíků byl 17letý trpasličí špic s pokročilým onemocněním ledvin a srdce. Pejsek v průběhu onemocnění nevykazoval žádné příznaky. Pár dní po vyléčení pejsek, pravděpodobně kvůli vysokému věku a špatnému zdravotnímu stavu již před nákazou, zemřel.

Druhým psíkem byl 2letý německý ovčák, ani ten nevykazoval žádné příznaky. Vir byl identifikován výtěrem z nosu a z úst. Pejsek byl v karanténě společně s druhým psím kamarádem, který byl, i přes těsnou blízkost nakaženého pejska, zdravý.

První a zatím jedinou kočičkou je kočička z Belgie, která začala projevovat klinické příznaky jako je nechutenství, zvracení, průjem, kašel a dušnost. Za 9 dnů se ale kočička spontánně uzdravila!


When your cat needs some protection from the #coronavirus pic.twitter.com/K0jDVGb81I — POPTRONUS ©®™ (@Poptronus) February 15, 2020

Takto opravdu ne! Roušky, ani jiné masky na kočičí čumáček rozhodně nepatří.

Můžu se od mazlíčka nakazit?

V současné době neexistuje potvrzená zpráva o šíření infekce z mazlíčka na člověka, přesto dodržujte zásady hygieny. Potenciálně se totiž virus může přenést na mazlíčkovi (na srsti), byli-li v kontaktu s nakaženou osobou. Pokud tak máte nakaženého člena domácnosti, je doporučeno nenechávat jej starat se o mazlíčka, případně ne bez předchozích opatření – mytí rukou, nasazení ochranné masky apod.

Jak je to s nákazou mezi mazlíčky?

Jak jsme již výše zmínili – u pejsků, ale také u slepic, prasat a kachen je velice nepravděpodobné, že by infekci chytili a mezi sebou ji šířili. U kočiček a fretek je tomu ovšem jinak. Čínští vědci zjistili, že na rozdíl od jiných zvířat jsou kočičky i fretky na virus citlivější a pravděpodobně jej mohou přenášet prostřednictvím kapének na jiné kočičky a fretky. Není ovšem prokázáno, že by mohly takto nakazit člověka, nebo virus hromadně šířily!

Jsem nemocný, co dělat?

Pokud jste nemocní a není nikdo jiný, kdo by se o vašeho mazlíčka postaral, chovejte se k mazlíčkovi stejně, jako byste se chovali k lidskému členovi domácnosti. Nenechávejte mazlíčka být v těsném kontaktu vámi. Myjte si ruce. A má-li přijít váš mazlíček do kontaktu s jiným nenakaženým člověkem – umyjte i mazlíčka! Virus má tukový obal – mýdlo a šampon jej tak rozkládá tzn. ničí.

Co dělat a jak se chránit?

Mýt si ruce – z venku, ale i po kontaktu s mazlíčkem (mýdlem, či desinfekčním prostředkem s alkoholem).

Vyhnout se pusinkování, mazlení se celou hlavou/obličejem (tato rada platí obecně jak pro lidi, tak pro zvířata).

V případě pohybu v kontaminovaném prostředí zvíře umýt, případně utřít možná postižená místa dětskými desinfekčními ubrousky (buďte ale opatrní a nikdy nic nepřehánějte – desinfekce vysušuje kůži a mohla by vašemu mazlíčkovi ublížit).

Zvážít, zda je třeba s kočičkou / s pejskem chodit ven (pokud máte zahradu, bude bezpečnější, když s mazlíčkem zůstanete pouze tam. Pokud máte pár bloků od domu lesopark, bude bezpečnější jít na procházku právě tam, než do města plného lidí).

Pokud se mi přesto něco nezdá – nebojím se kontaktovat svého veterináře! (To ale platí v každé situaci.)

Co může být horší než virus?

Stres. Strach. Pokud budete zvířatům nasazovat domácí ochranné masky můžete je vystavit nepohodlí, ztížit jim dýchání, a tím je také dostat do stresové situace. Roušky, ani doma vyráběné masky na mazlíčkův čumáček opravdu nepatří. Dlouhodobý stres není dobrý ani pro vás, ani pro vaše miláčky. Zkuste tak zachovat klid a nedělat unáhlená rozhodnutí.

Jak mohou zvířata pomoci nám?

Jistě vás nijak nepřekvapí, napíšeme-li, že mazlíčci mohou pomoci nastolit klid a pohodlí domova i v těch nejhektičtějších a nejhorších dnech. Zvířata nás milují a chtějí nám pomoci stejně tak, jako my chceme pomoci jim. Ať už se vám a vašemu okolí nákaza vyhne, nebo ne, nezapomínejte, že vaši mazlíčci vás potřebují (a to i v případě, že zrovna nemají náladu).

Závěrem se tak nemusíte bát o svoje zvířata, nemusíte se ani tolik bát, že se od nich nakazíte – největším rizikem stále zůstává přímý přenos z člověka na člověka.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page