top of page

CATIO MAGAZÍN

Kolik koček je dost koček?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Ještě nám tu chybí někdo na hraní!

Také si obdivně prohlížíte fotky kočiček na sociálních sítích? Průměrně jich prý zhlédneme čtyři každý den. Což jsou čtyři možnosti přinést si domů další kočku. Kolik koček by měla vaše domácnost mít?

Kočky a statistika

To, že má Česká republika největší počet mazlíčků (koček a psů) na osobu v Evropě asi víte, kolik domácností má kočku jednu a kdo třeba pět se ale nedá určit, protože to nelze jednoduše spočítat. Doma je ale chováno okolo jednoho milionu koček (psů přes dva miliony). Pejskaři mají tedy silnější zastoupení. Pouliční kočky žijící volně v kočičích koloniích ale započítány nejsou. Asi chápete, proč. Kočky k přepočítávání prý nedávají svolení. Bohužel nejsou známé ani počty dalších doma chovaných zvířat.

Počty koček v domácnostech

Ani ne jedna desetina všech koček chovaných doma jsou kočky z oficiálních chovů (s PP). Což může být dobrá zpráva z pohledu kvality života koček narozených různě po zahrádkách a krabicích, ale špatná z pohledu existence množíren. Ovšem i velká část koťátek bez PP má rodinu, která jim hledá láskyplný domov a zahrnuje je péčí. Depozita a útulky se plní rychlostí blesku a každá kočka, která přejde z takové péče do rodiny, je velice vděčná (prý to je asi polovina koček z celkového počtu koček chovaných doma). Každá kočička si zaslouží milující domov. A každá si zaslouží zábavu a parťáka, ať už je to další kočka nebo jiný mazlíček u vás doma.

Čím více, tím lépe, ale jen u hodných lidí

Máte-li široké srdce, chápete, že počet koček není nikdy konečný. O harmonické domácnosti s kočkami lze uvažovat někde kolem čísla tři. Pro někoho je to málo, pro jiného moc. Záleží na povaze vašich koček a vaší ochotě (a možnostech) kočkám dopřát jistého pohodlí. A teď nemluvíme o písku do toalety, ale třeba o kočičí voliéře, šetrném krmivu pro každou kočku zvlášť, atd. Máte-li rodinu, pak vždy před přijetím nového člena zvažte, zda i další nový člen bude mít vaši pozornost a čas. Aby to nevypadalo jako na Noemově arše (třeba jako v tom zpracování s Russelem Crowem).

Jak socializovat kočku z útulku zde.

Máte-li podporu dalších členů rodiny, klidně dejte domov kočce číslo dvě, tři nebo pět. Ale postarejte se o její zdraví a to zejména to reprodukční. Smutné konce si tito citliví a milí přátelé člověka nezaslouží.

Foto: susannp4, Pixabay

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page