top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí jóga

Aktualizováno: 12. 12. 2020


"A hluboký výdech, pohled směřuje dopředu."

Kočky, jak víme, mají na zdraví člověka blahodárný vliv. Jsou také odbornicemi na vykrucování svého těla až do zdánlivě nemožných úhlů. Spojením těchto atributů vznikla v některých státech kočičí jóga.

(mň)Óm!

Né  že by snad jógu cvičily kočky! Ale dá se říct, že kočky jsou přímo stvořené k východnímu stylu života. Jejich schopnost meditace je přímo skvělá. Kočky dělají pouze to, co zrovna v tu chvíli dělat chtějí a v tom jsou mistryně. Nejlépe, kdybychom si z nich vzali příklad. My k relaxaci potřebujeme minimálně den nicnedělání, další dva dny naplněné činnostmi, které nás baví a pro ty, kteří nejsou tak rychlí v počtech to znamená, že víkend ke zrelaxování zkrátka nestačí. 

Světovým hitem, který se ujal i tady u nás však je jóga. Právě díky ní se nám daří dostat se do klidu a harmonie v relativně krátkém čase. Pomocí správného dýchání, držení těla a provádění cviků. Existuje dnes již spousta typů jógy, přibývá lektorů jógy a zdá se, že trend se stále drží. Jaká jóga ale stále chybí v českých řadách? Přeci ta kočičí. A dává to větší smysl, než si myslíte. Vždyť kočka je i názvem pro jeden z nejčastěji užívaných jógínských cviků.

Jasná pozitiva

Kočky svou přítomností, vrněním a lísáním prokazatelně snižují stres a krevní tlak. Jsou tedy skvělým pomocníkem při terapiích, jak jsme již více rozepsali v článku o felinoterapii. Jejich pozitivní působení na lekcích jógy je nevyvratitelné. Iniciativa kontaktu s lidmi během lekce je samozřejmě ponechána zcela na kočkách. Nutno ale říct, že tyto kočky opravdu vyhledávají kontakt s cvičícími. Možná je to tím klidem a časem, který jim v tom hektickém světě můžeme najednou věnovat. Nebo je jen zkrátka baví sledovat nás, jak se lopotíme při cvicích, které by ony zvládly s mnohem větší elegancí a ještě převrácené naznak. Pravý důvod můžeme jen hádat. 

Z praktického hlediska se ještě hodí říct, že kočky ohromně baví všechny ty tunely, boudičky a balanční desky, které jim svými asánami vytváříme. No a o podložkách se pobavíme ještě níže.

Kočka doma

Pokud máte kočku doma a chcete s jógou začít, nebo vám již leze na nervy lítostivé mňoukání vašeho mazlíčka pokaždé, když vytáhnete podložku a kočce zavřete dveře, mám pro vás snadné řešení. Umožněte jí vstup. Ano, možná bude nejprve úžasně fascinovaná podložkou, do které se jí tak fantasticky zabořují drápky. Ano, pravděpodobně budete mít v některých pozicích co dělat, abyste jí nepřišlápli ocas. A ano, když se vám otře o nohu v pozici, ve které budete sotva držet rovnováhu, asi mě budete proklínat. Ale berte to pozitivně. Jinde lidé platí za možnost cvičit v přítomnosti těchto úžasných mazlíčků a plně se snaží využívat všechny benefity, které tato jóga nabízí. A vy si toto cvičení můžete udělat v teple domova a zcela zdarma (jen si proboha nepořizujte karimatku za víc než 200 korun, budete je často střídat). Pokud máte nějaké zkušenosti s jógou v přítomnosti kočičích mazlíků, šup s nimi do komentářů. 

No a nemajitelům nezbývá než doufat, že se kočičí jóga brzy dostane i k nám. Případně pokud se chcete angažovat, my v redakci jsme všemi deseti pro! Bavil by vás takovýto kurz?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page