top of page

CATIO MAGAZÍN

Kočičí cesta po světě

Kočky, chlupatí miláčci a věrní společníci. Přemýšlíte občas, jestli o nich takto smýšleli už Vaši předkové, lidé dávno v historii či na druhém konci světa? To je dobře, protože na přesně takové a ještě další otázky Vám dnes v článku odpovíme!

Řecko

Že Řekové mysleli jen na filozofii a víno? Nenechte se mýlit zaběhnutými klišé. Tento moudrý národ prokoukl kočičí rasu jako jeden z prvních a vyvolil si ji za své mazlíčky. Pokud máte dojem, že to je jen nepodložená historická spekulace, předložíme důkaz!. Dvě mince nalezené na území starověkého Řecka ukazují, jak si řecký hrdina hraje se svým kočičím mazlíčkem. Dotyčný na rytině se navíc později stal významným zakladatelem měst. Takže z toho plyne, všichni úspěšní lidé historie měli kočku. Už si běžíte nějakou pořídit? 🙂

Egypt

Co se Vám vybaví, když se řekne Egypt? Pouště, pyramidy nebo mumie? Pokud Vám na mysl přistála právě stvoření omotaná gázou, téměř jste uhodli, co se Vám chystáme říct. Že významní panovníci byli po smrti obaleni do bílých pruhů látky, to je známý fakt. Ale víte, že podobně zacházeli i s kočičkami, když nadešel jejich čas? Rodina pozůstalé kočky truchlila a zesnulého mazlíčka odnesla do posvátného města, kde se jí dostalo stejné úcty a péče, jako zesnulým lidem. To vše proto, že pro Egypťany byla kočka posvátná – ztělesňovala bohyni Isis. Tak možná proto jsou kočky tak hrdými zvířaty, tuší svůj božský původ!

Čína

Říkáte si, co se asi tak dělo za zdmi, chránící čínské impérium? Jestli i tento asijský národ přišel na půvab kočičí společnosti? Ano, přišel! Nejvíce je ocenila vládnoucí dynastie Song, kočičky se během jejich vlády těšily velké popularitě a platily za roztomilé mazlíčky. Zřízeny byly i speciální kočičí trhy, kde se mazlíček dal řádně prohlédnout a poté zakoupit. Nepředstavujte si žádné nuzné podmínky a špinavé zákoutí, k šelmám chovali respekt a hýčkali si je vybranou rybí stravou. Co by za to některé dnešní kočičky daly!

Islámské země

Na východě ještě chvíli zůstaneme a podíváme se, jak se stavěl ke kočičím osobnostem Islám. I když toto náboženství žádné posvátné zvíře nemá, kočky si i tak vydobyly privilegovanou pozici a staly se uctívanými. Jak to? Možná, že si jen muslimové oblíbili jejich roztomilé kožíšky, anebo možná chtěli následovat Muhammadovu tradici. Nejznámější prorok měl totiž svou milovanou kočku jménem Muezzu. V tehdejších spisech se dočtete, že „kdyby na jeho plášti usnula kočka, raději by odešel bez něj, než by zvířátko budil.“

Skandinávie

Studené země, studené city ke kočkám? Ba právě naopak. Staří seveřané si spojili oblíbenost koček se svou mytologií; bohyni úrody, Freyje, přisoudily dvě šedé kočky jako společnice. A jelikož na úrodě a sklizni záleželo, předcházeli si lidé náležitě bohyni i její kočičky. Věděli jste, že na polích často nechávali nádoby s mlékem, aby se božská výprava měla čím občerstvit? Něco jako když americké děti nechají Santovi mléko a sušenky! 🙂

Království Velké Británie

Věříme, že si země Čaje o páté našla své na kočičkách tak, jako všechny předchozí. Ovšem aby to nebyla nuda, tradiční pojetí a zvyky si upravili podle svého. Znáte spojení černá kočka – neštěstí? Tak na to zapomeňte, jakmile překročíte hranice VB! Jelikož má tato země koloniální historii, povíme Vám zvyk spojený s námořníky. Když hrdý námořník odplouval na dalekou cestu, pořídila si jeho žena domů černou kočku, čímž měla zajistit bezpečí svého milého. Bílé kočky byly naopak znamením něčeho špatného, bílá barva připomínala ducha, a když máte manžela na palubě lodi, nechcete si moc připomínat zemřelé a duchy, že?

Japonská tradice

Ještě o jedné ostrovní zemi Vám povíme, o Japonsku. Tento asijský národ podkládá svou náklonost ke kočkám zajímavou historkou. Muže zaujala kočička, podivně mávající zahnutou packou. Zaujala ho natolik, že nechal své práce a šel se podívat blíž. O malou chvíli později udeřil blesk tam, kde původně stál. Záchranu svého života připsal mávající kočce a ta se stala symbolem štěstí. Vidět ji můžete v japonských obchodech a restauracích, jako symbol zvaní dále i u všech, kteří si přejí mít více peněz.

Končíme naši tour po světě i historii a vidíte to na vlastní oči, o kočkách samé klady. Snad všechny národy světa našli svou vlastní cestu, jak si kočičky zamilovat a dát jim svou přízeň najevo. Jestli váháte, zda si taky jednu pořídit, určitě se do toho pusťte. Náš článek ukazuje, že mít kočičku nebude krok vedle v jakékoliv době či na jakémkoliv místě!

Comments


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page