top of page

CATIO MAGAZÍN

Klikr trénink pro kočky

Aktualizováno: 12. 12. 2020


S pomocí klikr trénink bude z vaší kočky třeba zahradnice! No dobrá, zůstaneme při zemi...

Vycvičit kočku? Upravit nežádoucí chování k oboustranné spokojenosti? Copak to jde? Divili byste se, ale jde. Samozřejmě, sto koček, sto osobností. Svým oblíbeným ňaminám a naší pozornosti ale neodolá téměř žádná. Klikr trénink je skvělý způsob, jak naučit kočku (ne)dělat něco, co (ne)chceme. 

Co je to klikr?

To vám je taková velice šikovná malá věcička. Malá krabička s tlačítkem, které po zmáčknutí vydá klikavý zvuk. Hojně se využívá u psů a mořských savců. Pomocí klikru se ale dá vycvičit jakékoli zvíře, které je jakž takž vnímavé. Alespoň to tvrdí klikroví odborníci. Jak ale s klikrem předstoupit před kočku?

Princip klikr tréninku

Vydám povel, zvíře jej splní, kliknu, zvíře dostane odměnu. Tolik ve zkratce. Cesta k osvojení správného klikr tréninku však tak jednoduchá není. Kočka si musí kliknutí splnit s odměnou. Nejdříve tedy stačí naučení pouhého přivolání pomocí povelu spojeným s kliknutím. Pokud je kočka dostatečně zvědavá, přijde. Nicméně brzy se musí nastavit laťka výše. Jestli toužíme po kočce sedící na povel, přimějeme ji si sednout a v okamžiku, kdy vidíme, že si opravdu sedá, ještě předtím než dopadne její chlupatý zadeček na zem, vyřkneme povel a ve chvíli kdy si sedla, klikneme a odměníme. Kočka velice brzy pochopí, že při kliknutí dostane odměnu. A začne mít zájem na tom, aby ta zatracená věcička klikla a ona dostala něco dobrého. V tu chvíli je jedna hodně důležitá část za vámi.

Já sama jsem čerpala z knihy od Karen Pryorové s názvem Svého psa nestřílejte! V názvu je sice jmenován pes, v celé knize se autorka ale věnuje výcviku s klikrem všech zvířat. A nejen tedy zvířat, vysvětluje princip chování na základě pozitivního podmiňování i mezi lidmi. Opravdu stojí za přečtení, odkaz zde

Když zvládne klikr potkan, pro kočku je to hračka!

Úskalí klikr tréninku

Klikr trénink má však své háčky. Především nesmíte při již dlouho opakovaném povelu, odměňovat každý pokus. Ano, na začátku stačí, když se kočka pouze dotkne zadkem země. My se ale snažíme o lepší výkon, proto čekáme alespoň 3 sekundy, kdy kočka sedí, a teprve pak klikneme a odměníme. S narůstajícími nároky odměňujeme vždy ten lepší výkon. Jak si ale povíme níže, s kočkou to není trénink na hodiny.

Dalším úskalím je kočičí inteligence. Kočka si totiž záhy začne myslet, že cvičí ona vás. To je dobré přesně tak dlouho, dokud reaguje pouze na vaše podněty. Tam to nijak neuškodí. Co je ale nežádoucí je kočka, vykonávající “pokyny” bez jejich vyslovení. To znamená, že při tréninku si například sedne i bez vašeho vyzvání. A dožaduje se odměny. Aniž byste vydali pokyn. V tuto chvíli kočku neodměňujte ani neklikejte, neboť by se v této své teorii (že vycvičila ona vás a po sednutí dostane dobrotu) pouze utvrdila. Kočičí klikr trénink je ovšem vcelku delikátní záležitost, vyžadující jistá pravidla.

Pravidla kočičího klikání

Hlasitost je důležitá. Vyberte si klikr s možností ovládání hlasitosti kliknutí. Pokud máte chorobného strašpytlíka, kliknutí ztlumíte. S “chorobně nahluchlou” kočkou upoutáte její pozornost hlasitějším kliknutím. 

Kliknout stačí jednou! Majitelé, kteří klikají opakovaně a pokaždé jinak kočku matou. Sama pak neví, kdy teda něco dostane a co si má s danými kliknutími spojit. Jedno kliknutí a dost, tak zní klikařský zákon.

Dále mějte na paměti, že klikr trénink s kočkou je krátkodobá záležitost. Myšleno za den. Denně lze udržet pozornost kočky pouze pár minut, než začne mít pocit, že ji cvičíte. A to se jí líbit nebude. Proto dělejte cvičení vždy zábavná a ukončujte je nejlepším výkonem, který kočka prozatím podala. Nevyžadujte po ní, aby povel po jeho splnění zopakovala znova, třeba ještě lépe. Nevyjde to a vy budete muset odměnit i horší provedení. A pokud kočce víc než dvakrát nekliknete a nedáte pamlsek, ohrne nad vámi fousky a odejde. 

Aby nebyla kočka brzy přežraná a neukončovala trénink samovolně, je žádoucí kočce za splněný povel nabízet pouze ty nejlahodnější a nejoblíbenější laskominy a především, nabízet opravdu malé kousky. Klidně si původně větší pamlsek rozkouskujte na čtyři menší. Zájem pak nebude opadat tak brzy.

Kočku za nesplnění nebo špatnou činnost nikdy netrestejte. Ani pokud se ji snažíte naučit chodit na toaletu a ona vykoná potřebu vedle. Kočka není pes a našemu stylu “komunikace” s ní nerozumí. Po potrestání se může stát, že ze stresu a nevědomosti začne mimo záchod kálet pravidelně.

Pokud chcete kočku naučit činnost, která je pro ně nějakým způsobem nezvyklá, například kontrolu zubů, stříhání drápků, nástup do přepravky atd., nesmí mít kočka předchozí špatné zkušenosti. Kočka totiž nezapomíná tak snadno jako pes a mohla by tyto snahy brát jako útok a nebezpečí. 

Co tedy můžeme naklikat?

To záleží jen a jen na ochotě se učit vašeho mazlíka. Jsou kočky, které s jejich přirozenou nezávislostí prostě nepřesvědčíte, že by měly dělat co po nich chcete. Pak jsou ale kočky, které téměř až s psí radostí opakují úkony a tato hra je nesmírně baví. A na vás je tedy, jak dobře svou kočku znáte a kolik času jí a klikr tréninku můžete věnovat. Opět opakuji, že denně pár minut, víc by to s vámi nevydržela kočka a šla si hrát raději s něčím jiným. 

Způsob klikr tréninku jsme zmiňovali i v článku o kočičím agility zde. Pokud už vaše kočka chápe princip klikru a vy před ní postavíte překážky, bude jedna radost pozorovat, jak se snaží přijít na to, čím by dostala svůj milovaný kousek pamlsku. Kočky jsou ale vcelku náladové, proto nezoufejte, pokud se vám to nepodaří hned. Jak se říká, každý den není posvícení.

Horor s názvem stříhání drápků

Přivyknout kočku na stříhání drápků nebo jiné neoblíbené činnosti je také možné. Světe div se, jde to. Začnete ale pozvolna a až v okamžiku, kdy kočka klikr trénink zná a ví, jak funguje. Musí vidět, že máte v ruce klikr a pamlsky. Zvednete kočce tlapku a pár vteřin ji podržíte ve vzduchu. Kliknete a odměníte. Další přidržení tlapky bude o chvíli delší. Zase klik a odměna. Pokud kočka trpělivě drží tlapku a čeká na kliknutí, zkuste mírně zmáčknout drápová lůžka a vysunout drápky ven. Opět kliknete a odměníte. Opakujte několik dní po sobě. Když to jde dobře s jednou tlapkou, můžete začít s ostatními. Až když se kočka těší na snadné mlsání, požádejte někoho z rodiny o pomoc. Dejte mu do ruky klikr tak, aby ho měla kočka na očích, a vy si vezměte kleštičky. Zvedněte tlapku a dotkněte se kleštičkami drápku. Klik a odměna. Snáší-li kočka dobře dotyk kleštiček, zvedněte tlapku a zkuste jeden drápek rychle ucvaknout. Klik a odměna. Stačí každý den jeden drápek, aby se kočka nevyplašila a nepřestalo ji cvičení bavit. Pokud si spojí kleštičky s mlsáním, brzy se stříhání drápků obejde i zcela bez klikru.

Pokud máme trpělivost a kočka má chuť do učení, můžeme kočku pomocí klikr tréninku odnaučit i určitému nežádanému chování. Dokonce k tomu máme více možností. O těch si ale povíme příště.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page