top of page

CATIO MAGAZÍN

Když kočka zvrací aneb Kdy začít panikařit?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Není mi úplně nejlíp, asi jsem si měl odpustit to cukroví...

To, že každá kočka občas zvrací, není žádné tajemství. Problémy s trávicím ústrojím se u nich vyskytují dokonce častěji než u jejich lidského personálu. Mnohdy se jedná pouze o maličkost – nestrávené granule, chlupy nebo šťávy. Víte ale, kdy zbystřit a problém začít řešit s veterinářem?

Naši kočičí miláčci zvrací nejčastěji proto, že se jim v rámci jejich oblíbené činnosti, hygieny, nahromadí v žaludku přespříliš chlupů. Ty pak nemohou projít trávicím traktem a způsobují trable. Nicméně se nejedná o nic, co by nemělo snadné řešení. Kvalitnější krmiva jsou bohatá na látky minimalizující tvorbu těchto chomáčků. Až budete příště kupovat granule, určitě se zaměřte i na tuto složku.

U veterináře nebo ve vašem oblíbeném pet shopu pak seženete i různé pasty a mňamky, které obsahují maltózu. A ta je zázračná – naprosto přirozeným způsobem zatočí se spolykanými chlupy a kočička se pak vyhne nepříjemnému pocitu, který často končí právě zvracením. Pokud vám však přijde, že vaše kočka zvrací chlupy častěji, než je běžné (cca jednou až dvakrát měsíčně), poraďte se raději se svým (tedy tím kočičím) doktorem.

Dalším víceméně běžným důvodem ke zvracení je to, že kočka snědla něco, co neměla. Může se jednat například o zkažené jídlo, nové jídlo (při přechodu na novou stravu) nebo také přílišný apetit (kočka se zkrátka přejí a její tělo nezvládá přijaté jídlo zpracovat – ten pocit ostatně známe i my lidé).

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Jedním z mnoha dalších důvodů, kdy kočka zvrací, může být pozření jedovaté rostliny. V předvánočním čase si mnoho z nás rádo ozdobí svůj domov jmelím nebo vánoční hvězdou. Na to si ale dávejte dobrý pozor. Nenechavé kočičí tlapky a jazýčky moc rádi zkoumají vše nové, ale právě to může být fatální. Máte-li podezření na otravu, rozhodně na nic nečekejte a navštivte nejbližšího veterináře.

Samotnou kapitolou je pak výskyt parazitů. Mezi typické druhy patří například škrkavky, tasemnice a měchovci. Jejich nemilé společnosti můžete zamezit tím, že budete svého zvířecího miláčka pravidelně odčervovat. Nejen, že kočička zůstane zdravá, ale výrazně tím zredukujete i možný přenos na vás, rodinu a ostatní zvířata.

S návštěvou veterináře rozhodně neváhejte v momentě, kdy vaše kočka zvrací více než jednou a (nebo) několik dní za sebou. Mezi typické příznaky signalizující malér patří letargie, změna v chování, slabost, výskyt krve ve zvratkách. Nikdy (opravdu nikdy!) neopomeňte fakt, že vytrvalé zvracení může vést k odvodnění organismu, které může vašeho chlupáče ohrozit na životě. Vždy je lepší jet na veterinu zbytečně, než situaci podcenit.

Diagnóza

Jak již víte, důvodů ke zvracení je mnohem více, než si dokážeme představit. Před započetím efektivní léčby je nutné odhalit pravou příčinu problému. K tomu napomůžou testy, mezi které patří prohmatání břicha, krevní obraz, vyšetření trusu, ultrazvuk, sono a další.

Prevence

Svého kočičího parťáka nezapomínejte pravidelně odčervovat. Zamezte mu také v přístupu k pokojovým rostlinám – to, co není jedovaté pro lidi nebo psy, bývá velmi často nebezpečné právě pro kočky. Dohlédněte na to, aby kočka nekonzumovala lidskou stravu a nepřežírala se. Budete-li doma plánovat úklid, u kterého se nevyhnete použití chemických prostředků, „odkliďte“ vaši čičinu na bezpečnější místo.

Rada na konec – Jak efektivně uklidit kočičí „zvraceníčko“?

Když vám kočička připraví překvapení na koberci, snažte se ho co nejdříve (a v co největším množství) odstranit. Použijte třeba papírový kapesník nebo utěrku. Inkriminované místo pak opláchněte studenou vodou a nasypte na něj jedlou sodu, která zabrání nepříjemnému zápachu.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page