top of page

CATIO MAGAZÍN

Kastrace koček: ano, či ne?

Kastrování koček je téma, které v lidech vzbuzuje velké emoce. Kastrace je proti přírodě, slýcháme často. Podívejme se ale také na druhou stranu mince. Takže, kastrovat či nekastrovat?

Zdraví nadevše

Typickou nemocí, která se může projevit u nekastrované kočičky, je pyometra – zánět dělohy. Kočičky mají tu nevýhodu, že čím déle mrouskají a (jak to jen říct?) není jejich „přání“ vyhoveno, tím delší jejich mrouskací období je. Tím víc se také bohužel trápí a hormony, které ji téměř neustále proudí tělem, a pomalu ale jistě s ji na toto onemocnění připravují.

Mladé nekastrované kočky, které jsou v pubertě, nebo teprve přichází do svého prvního „mrouskacího období“, se mohou stát obětí tzv. felinní hyperplazie mléčné žlázy. Postihuje to také kočičky v první fázi březosti či s pseudograviditou. Vznik této nemoci souvisí s hormonem progesteronem, který hraje velkou roli při růstu mléčné žlázy. Bohužel existují preparáty, obsahující progestiny (chemické látky, nahrazující progesteron). Užívají se ke snížení sexuálních projevů mazlíčků nebo k přerušení cyklu kočky. I díky těmto látkám může dojít k onemocnění koček. Tak vidíte, co je nakonec proti přírodě.

U kocourků je to jiné, samečky, které máme nekastrované, v bytě brzy nevydrží ani naši sousedi, natož my jako majitelé. Důvodem je typické značkování teritoria, které, slušně řečeno, opravdu nevoní po fialkách. Pokud máte kocourka venku a pochvalujete si, že vám alespoň nenosí domů koťata, je nutno podotknout ještě jednu důležitou věc. Mezi kočičími samci, kteří soupeří o své teritorium, dochází k velmi vážným šarvátkách. Dokonce se může stát, že vám kocourek už nepřijde domů. Proto, s ohledem na zdraví kocoura, je kastrace správnou volbou.

Překočkováno

Ať chceme nebo nechceme, naši mazlíčci jsou naše zodpovědnost. Pokud necháme naši nekastrovanou kočku či kocourka běhat venku, dříve nebo později se stane rodičem. Není to ale tak růžové jak se zdá. Ony ty koťátka potřebují papat, vyrůst a najít si rodinu. Pokud k tomuto nedojde, a chudinka kočka zůstane se svými koťaty venku, stává se z nich nechtěný škůdce plný parazitů, který je pro naši českou přírodu opravdu dost zásadní a je pak pro myslivce povinností kočky zastřelit.

Kočiček jsou dnes a denně plné azyly a útulky, bohužel ale také plné příkopy silnic. Nechceme přeci podporovat vytváření nových, nevinných životů, které málokdy končí dobře. Lásku mazlíčkovi ukážeme svým zájmem a nesobectvím.

Nenechte nás trápit.

V jakém věku kastrovat?

Zde se názory různí. Nelze říci s jistotou věk, jelikož každé zvířátko je jinak stavěné a vyvinuté. Faktem ale zůstává, že dřívější obava o onemocnění močových cest u kocourků po brzké kastraci je již vyvrácena a kastrace kocourů je možná dokonce od věku 3 měsíců. Samozřejmě ale je na odborníkovi, aby posoudil, zda je váš mazlíček dostatečně vyvinutý a zralý pro tento zákrok. Okolo šestého měsíce by ale už neměl být žádný problém veterináře o kastraci kocourka požádat.

Kastrace koček je poněkud složitější zákrok a také dosti diskutovaný. Nejnovější studie jsou pro kastraci kočky ještě před prvním mrouskáním, aby se celkově zamezilo transportu hormonů a tím změnám v chování i zdravotním stavu kočky. Častější praktikou je ale kastrace po prvním mrouskání či během něj. K tomuto dochází přibližně v období šestého až sedmého měsíců života. U větších plemen později. Samozřejmě v pozdějším věku už můžeme mazlíčka kastrovat kdykoli a kočkám tak výrazně ulevit buď od neustálých hormonálních změn, nebo od nekončícího plození koťat.

Jiný kraj, jiný veterinář.

Kastrace se u nás pohybují v opravdu rozličných částkách. Záleží na kraji vašeho bydliště a místních veterinářích. Pokud chcete mít kočičku vykastrovanou co nejlevněji, je třeba mít k danému veterináři důvěru. Pamatujte, že kastrace nic nezkazí, ale špatně provedená kastrace s nekvalitní péčí už může duševnímu stavu kočičky nebo kocourka ublížit. Určitě neuškodí zeptat se známých a sousedů, kteří jsou také vlastníkem mazlíčka, jak to s místními veterináři vypadá. Existují také kastrační programy, které ale primárně slouží pro kastrace divokých populací koček popřípadě pro lidi ve velké finanční tísni.

A závěrem…

Kočička opravdu nemusí mít alespoň jednou za život koťátka a nebojte se, ani po kastraci nepřestane lovit myši. Naproti tomu přispějete jejímu zdravotnímu stavu, bude přítulnější s menšími sklony se toulat a budete mít jistotu, že domů nepřinese další hladové krky.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page