top of page

CATIO MAGAZÍN

Kam za kočkami? Třeba do Japonska

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kočky v chrámu - taková podívaná je v Japonsku běžná, na ostrovech mají kočky svoje vlastní.

Kdo by nechtěl navštívit kočičí nebe? Možná pes nebo člověk bez kočičích granulí v tašce. Pro návštěvu japonských kočičích ostrovů se doporučuje zakoupit granule nebo konzervy tuňáka předem a jistá opatrnost. Kočičí kolonie zde dávno převážily nad těmi lidskými a mají vlastní pravidla.

Ostrov Aošima

Prvním ostrovem, o kterém dnes budeme mluvit, je Aošima v prefektuře Ehime. Říká se mu také kočičí ostrov a je to asi proto, že zatímco koček na něm v současnosti žije asi 120, tak lidí jen přibližně 10. Ještě v roce 1945 to byla rybářská vesnice s devíti sty obyvateli. Postupně se mladí lidé stěhovali do měst za prací a tak se kočky staly většinovými obyvateli. Před nedávnou dobou byla většina koček vykastrována, aby se kolonie koček dostala pod kontrolu (ostrov měří podélně jen 1,6 km).

Ostrov Taširodžima

Další kočičí místo – ostrov Taširodžima má 3,14 km čtverečních a najdeme jej hodinu cesty od Honšú. I tento ostrov se pyšní svojí rybářskou minulostí. Úcta ke kočkám sahá daleko do minulosti. Lidé kočky na ostrov dovezli, aby ochránili zásoby hedvábí  před hlodavci (na ostrově se dařilo bourci morušovému). Kočky jsou krmeny, uctívány a ochraňovány (na ostrov nesmí psi). Kočky mohou občas nalézt nějakou tu laskominu přímo v chrámech.   Na jihu ostrova si turisté mohou zarezervovat ubytování v kočičím stylu (Manga Island).

Ostrov Manabešima

Asi hodinu cesty od města Kasaoka (prefektura Okajama) se nachází ostrov Manabešima, který nadchne návštěvníky svojí poetickou atmosférou, ale také množstvím mazlivých koček. Do širšího povědomí se ostrov dostal díky knize francouzského ilustrátora, jménem Florent Chavoue. Na ostrově žije přibližně 300 lidí a blíže nespočítané množství koček.

Návštěvu jednoho z ostrovů očima bikera BCpov, můžete vidět zde.

Jeli byste také? Zajímá vás Japonsko? Pokud dáváte přednost jiným lokalitám, čtěte, jak se daří kočkám v Istanbulu nebo na Gibraltaru.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page