top of page

CATIO MAGAZÍN

Jsou kočičí obojky bezpečné?

Aktualizováno: 12. 12. 2020



Bezpečnost a ochrana našeho chlupatého miláčka je bez debat tou nejdůležitější záležitostí. Ročně jsou po světě ztraceny nebo ukradeny statisíce zvířat. Právě díky přítomnosti obojku s identifikačními údaji se zvyšuje jejich šance na návrat domů. Jsou však kočičí obojky skutečně to pravé ořechové?

Obojek – zatímco u psa se jedná o velmi užitečnou věc, u koček se může jednat o problematický, mnohdy až nebezpečný prvek. V médiích se stále častěji setkáváme v případy, kdy se kočka na obojku přiškrtila či jinak zranila. Bohužel se i velmi často stává, že se kočka zachytí natolik nešťastně, že se návratu ke svému majiteli už nikdy nedočká.

Mezi základní důvody, proč naše kočičky obojky nosí, patří výše zmíněné identifikační údaje, ochrana opeřených přátel na zahradě nebo bezpečí kočky v noci (některé obojky jsou opatřeny reflexními prvky). Pokud opravdu trváte na tom, aby váš chlupatý kamarád obojek nosil, nezoufejte. Na trhu existují i tzv. bezpečnostní obojky, které vaší kočičku nijak neohrozí. Na co si dát při samotném výběru a následném nošení obojku pozor?

  1. Ujistěte se, že je obojek správně nasazen. To poznáte ve chvíli, kdy pod něj zasunete dva prsty a budete jimi moci bez problému hýbat.

  2. Zejména u mladších koček obojek pravidelně kontrolujte. Váš mazlíček roste každým dnem, takže to, co je akorát dnes, může být za týden velmi těsné.

  3. Zvažte nákup obojku s rychlým uvolněním. Jedná se o prvek s rychlou západkou, která se v případě zatažení rychle uvolní. Kočička sice obojek ztratí, ale domů se vrátí živá a zdravá.

  4. Zkontrolujte, co je k obojku připojeno. Kočičí drápky se můžou zachytit za jakýkoliv připevňovací kroužek, přezku nebo elastickou vložku, a to pak vede k nepříjemným úrazům.

  5. Kvůli výskytu alergických reakcí nedoporučujeme používání obojků proti blechám. Místo nich vyzkoušejte tzv. “spot-on” produkty (tedy pipety, které obsahují antiparazitický roztok, který své kočičce aplikujete za krk těsně nad lopatky). Tyto přípravky jsou nejen velmi efektivní, ale také bezpečné.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page