top of page

CATIO MAGAZÍN

Jakou kočku, když mám alergii?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Dlouhosrstá kočička pro alergika? Ano! Srst není pro alergika překážkou.

Noční můra všech milovníků zvířat a koček – alergie. Ať už zvířátko máte, nebo o jeho pořízení přemýšlíte, vždy tu existuje určité riziko, že se u vás dřív či později vyskytne alergie. Bohužel kočičí alergie je častější než třeba ta psí, přesto se mnohým z nás jen těžko odolává nemít doma svojí malou kočičí šelmičku. Pro ti z vás, kteří alergií trpíte, nebo se bojíte možného rizika, jsme pro vás vybrali několik „hypoalergeních“ kočičích plemen a sestavili několik užitečných typů, jak se alergenům účinně bránit.

Co je třeba si ujasnit, než si pořídím kočičku

První je důležité si uvědomit, že žádné plemeno není zcela hypoalergení! Proto vybraná plemena mohou být pro vás vhodná, ale také nemusí – vždy pečlivě rozhodujte a možnosti případně konzultuje se svým lékařem, nebo dejte o tomto problému včas vědět chovateli, od kterého si kočičku budete pořizovat.

Co způsobuje alergie na kočičky?

Častým omylem je mínění, že alergie způsobuje kočičí srst, taková alergie je ovšem velice vzácná. Co je tedy nejčastější alergen?

  1. Bílkovina Fel D1, která se vyskytuje v kočičích slinách. Kočičky si denně čistí kožíšek olizováním, je proto přítomná právě i v srsti.

  2. Pokud vaše kočičky chodí ven, alergii mohou způsobovat i jedni z nejčastějších alergenů obecně, což jsou prach, pyl, plísně anebo roztoči, které si kočička přinese.

  3. Alergizující může být ale i kočičí moč, exkrementy, nebo šupinky kůže.

Aby toho ale nebylo málo tyto alergeny ovlivňuje také:

  1. Výběr pohlaví. Kocouři produkují více alergenů než kočičky.

  2. Kastrace. Nekastrovaní kocouři produkují více alergenů než kastráti.

  3. Věk. Není výjimkou, že si rodina pořídí svoji první kočičku, všechno je v pořádku, dokud kočička nevyroste. Koťata totiž produkují méně alergenů než dospělé kočky.

A teď už k plemenům, která mohou být pro alergiky vhodnější

  1. Balinéská kočka: Mnohdy nazývaná jako dlouhosrstá siamka. Na první pohled vás zřejmě překvapí, protože vypadá jako vysloveně nevhodný kandidát na „hypoalergení“ kočičku, avšak patří do několika mála plemen kočiček, která produkují méně bílkoviny Fel D1, proto může být pro některé alergiky vhodná.

  2. Orientální krátkosrstá kočka: Je dokonce známá tím, že je skutečně téměř hypoalergení.

  3. Javánská kočka: Je příbuzná s orientální krátkosrstou kočičkou, a proto je jí podobná nejen charakterem, ale také svou hypoalergení předností.

  4. Sphynx: Je asi prvním plemenem, které každého napadne, pokud se mluví o „hypoalergení“ kočičce. Sphynx samozřejmě může být vhodnou kandidátkou pro páníčky s alergiemi, je třeba ji ale poměrně často koupat a čistit ji ouška.

  5. Devon rex: Má málo srsti, která je krátká, není proto ani tak nutné ji často koupat, jako ji pravidelně čistit ouška a tlapky.

  6. Cornish rex: Na rozdíl od Devon rex je třeba Cornish častěji koupat, ne ovšem tak výrazně často jako Sphynx.

  7. Sibiřská kočka: Stejně jako balináská kočička i sibiřská nevypadá jako typická „hypoalergení“ kočička, ale stejně jako ona má méně alergenních enzymů ve slinách a velká většina alergiků ji dobře snáší.

Koupání všech plemen se samozřejmě může lišit na vaší potřebě/nutnosti, na tom, jak moc má zrovna vaše kočička olejnatou kůži apod.

Sphynx je v Česku oblíbeným plemenem, pokud se pro ně rozhodnete, určitě nebudete litovat.

Další možná řešení pro kočičí alergiky

Ať už máte jednu z výše zmíněných kočiček, nebo máte kočičku jinou, stále existuje i několik dalších rad, jak omezit počet alergenů na snesitelnou míru a tím předejít i problémům spojených s alergiemi.

  1. Prakticky všechny uvedené alergeny se dobře dostanou do vzduchu, kde je poté alergik vdechne a nastává problém. Řešením může být vhodný vysavač, který nerozdmychává vzduch v místnosti, ale naopak alergeny pohltí. Filtry ve vysavači nezapomeňte ale měnit minimálně tak často, jak uvádějí výrobci. Vhodné je také vysavače po úklidu vymýt.

  2. Česání, koupání, česání… Ano, pokud kočičku naučíte na vodu a pravidelně ji koupete, můžete odstranit velkou část alergenů. Vyčesáváním lze rovněž podpořit odstranění alergenů, ovšem doporučujeme, aby kočičku vyčesal někdo jiný než alergik. Není-li to možné, česejte alespoň u otevřeného okna. Více o tom, jak pečovat o kočičí se dočtete v našem článku: Jak pečovat o kočičí kožíšek.

  3. Praní a mytí kočičích hraček, pelíšků apod.

  4. Nenechávejte kočičky spát v posteli a často ji převlékejte– to je, pokud se u vás alergie vyskytla až po delší době soužití s kočičkou, asi ta nejtěžší část, ale patří mezi zásadní. Postel je i bez kočičky velkým lapačem alergenů.

  5. Pořiďte uzavíratelný kočičí záchodek, často a pravidelně jej čistěte a zvažte i dobře jeho umístění. Nejlepším místem bývá balkon, vnitřek garáže, pracovní místnost, kumbál, nebo zkrátka místo, kde se nevyskytujete větší část dne. Také pro jeho čištění zvolte vhodné prostředky, které spolehlivě alergeny zničí. Řešením pro vás ale může být i automatický kočičí záchodek.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page