top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak řešit kočičí obezitu

Pouhým pohledem na žebra kočky poznáte, zda je kočka v kondici. Pokud je vidět pas, máte vyhráno. Pokud si nejste kondicí své kočky jistí, poptejte se při návštěvě veterinární ordinance (třeba při očkování), kolik kočka váží a zda je její váha v normě.

Nespokojenost nebo trauma

Než se někam na konzultaci vydáte, zkuste přemýšlet o tom, zda je vaše kočka spokojená. Stejně jako u lidí, i u kočky hraje roli psychika. Možná se vaše kočka nudí nebo jí něco vadí. Zkuste ji několik dní pozorovat. Leskne se jí kožíšek? Je aktivní? Značkuje? Nemá bolesti při vyměšování? Pokud je jinak zdravá, je možné, že se jí jen nelíbí nedávné stěhování, nový přírůstek do rodiny nebo organizace času v rodině (třeba, když často pobýváte mimo domov i po práci). Přejídáním se pak snaží uniknout stresu. Bohužel si kočka může způsobit další potíže (artróza, cukrovka, atd.). Věnujte své kočce dostatek času a případné problémy s chováním konzultujte s odborníky na kočičí chování.  

Hry a pozornost

Prevence dlouhodobé nudy je zásadní. Kočku chvalte, mazlete se s ní, navažte se na její styl komunikace po malých chvilkách (třeba, když za vámi přijde ráno do ložnice nebo se za vámi chce natlačit na toaletu). I pár minut, rozložených do jednoho dne, dělá rozdíl. Kočka je sice tvor nezávislý, ale projevy vaší lásky skrze doteky a mazlení potřebuje. A pokud ji necháte, aby přišla sama, máte jistotu, že je to správný okamžik pro budování vašeho dobrého vztahu. A třeba vás napadne, jak vylepšit vaši domácnost tak, aby kočka mohla být aktivnější (zřízením kočičí voliéry nebo kočičí tělocvičny – spoustu nápadů najdete například v aplikaci Pinterest). Nezapomeňte na společnou hru (třeba s vlastnoručně vyrobenou hračkou – peříčkem uvázaným na vlnce) nebo jí vyrobte (kupte) hračku, kterou bude moci prozkoumávat o samotě.

Správná strava

Kočičí jídelníček být vyvážený. A měl by odpovídat naturelu této masožravé šelmy. Kočka nemá být překrmovaná (pozor na mlsky a jejich kvalitu) nebo jíst valnou většinu toho, co páníček (ikdyž smutně kouká). Přidělujte jí během dne jednotlivé porce, které si vychutná (s ohledem na vaše časové možnosti), raději než velké množství jídla naráz (pokud se kočky nažerou rychle, bez řádného rozkousání, mohou mít trávící potíže). Velikost porcí pro kočku se má lišit podle tělesné konstituce kočky, věku a zdravotního stavu. Po rodinném jídle ihned ukliďte a schovejte zbytky jídla, jen tak se vyhnete přejídání nebo žaludečním problémům u malých mlsalů (zejména pozor na kosti a “zakázané” potraviny). Někdy se může zdát kočka nadměrně žravá, proto je vhodné zkonzultovat s veterinářem, zda nemá problém se štítnou žlázou nebo zuby (může unikat bolesti).

Jaké nejkurioznější jídlo vaše kočka ukradla ze stolu/linky?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page