top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak vybrat GPS obojek pro kočku

Aktualizováno: 14. 12. 2020


Tuláci, kteří se občas nezatoulají zpátky domů.

Na ulicích se potuluje spousta opuštěných koček a psů, kteří ale možná někde mají milující smečku, které chlupáč chybí, ale nedokáží se společně opět shledat. Některé kočky se toulají a nebezpečí pod koly aut si neuvědomují. Jak vám může pomoci GPS obojek?

Kdo z vás nezná ten pocit, když se večer nepřijde kočka pomazlit a další den nepřiběhne žádná chlupatá koule sníst si svou ranní kapsičku? Zasednout k počítači, vyštrachat fotku vašeho mazlíčka a vytvořit plakátky „Hledá se…“ je možností, jak svého miláčka najít. Ročně se ale majitelům vrátí jen dvě procenta ztracených koček. Takže máte-li doma tuláka, který má hodně děravou paměť a cesta zpět mu trvá celou věčnost, držte krok s dobou a předpotopní plakáty vyměňte za GPS obojek.

Jde o malou krabičku, kterou připevníte na kočičí obojek. Propojíte ji s aplikací ve vašem chytrém mobilu a v něm pak uvidíte přesnou polohu, kde se kočka nachází. Zároveň je možné v aplikaci nastavit přesné hranice, které když kočka překročí, ihned vám přijde upozornění. Pokud už se kočka vytratí, můžete ji sledovat podle trasy, kterou se vydala. 

GSM, nebo GPS? Na písmenku záleží…

Existují dva různé druhy, každý z nich se hodí pro jiného páníčka. Lokátor funguje buď na GMS síti pomocí SIM karty, nebo na satelitním signálu GPS a rádiovém přijímači. Díky tomu nejste závislí na signálu, v oblastech, kde se většinou nikomu nedovoláte, je proto lepší volbou. Okruh hlídání kočky se ale dá nastavit maximálně do 15 kilometrů. Obecně platí, že pokud bydlíte se svým chlupáčem ve městě nebo alespoň v civilizaci, lokátor GMS je spolehlivější a přesnější.

Na trhu najdete hned několik výrobců obojků, každý má jiné výhody a vychytávky. Lokátor fungující na GMS síti má většinou svoji vlastní SIM kartu a vy jednou za dva roky zaplatíte malý poplatek. Záleží ale na konkrétním prodejci, jaké podmínky si stanoví.

Není obojek jako obojek

Zaměřte se na to, jestli obojek funguje i v zahraničí, zda je u něj možnost nastavit takzvaný virtuální plot a sledování trasy, na níž kočka prozkoumávala okolí. Při používání každý den je u většiny obojků potřeba je denně nabíjet, takže podle denního rytmu mazlíčka vybírejte baterku obojku.

Připravte se na to, že se sem tam stane, že vám přijde na mobil falešná zpráva o útěku mazlíčka. To se děje při výpadku signálu. Dalším poměrně důležitým kritériem je vodotěsnost, a to nikoli pouze v dešti, ale i při brouzdání kalužemi nebo při větších lijácích. Některé obojky mají navíc možnost sledovat denní aktivitu kočky, nebo světelný signál, když se rádi vydáváte na noční procházky. 

Máte zkušenosti s GPS obojky? Osvědčily se vám?

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page