top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak správně hladit kočku?

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Kdo by odolal spinkající chlupaté kouli?

Hladili jste někdy kočku a ona po vás z ničeho nic sekla packou s vytaženými drápky? Pravděpodobně jde o znamení toho, že to neděláte dobře. I mazlení a hlazení koček má svoje pravidla. Čeho se tedy držet?

Opravdového milovníka všech chlupatých osobností, ale i příležitostného hladiče, už asi několikrát překvapilo, že i ta nejpřátelštější kočička dokáže během vteřiny poškrábat nebo kousnout. Příčinou je s největší pravděpodobností špatná technika hlazení.

Historie se neptá

Důležité je nezapomínat na vývoj a přirozenou povahu koček, z níž se postupně vyvinuly do dnešní podoby. Dříve byly plnohodnotnými šelmami a lovci, až postupem času z nich lidé udělali domácí parťáky, někdy dokonce vrnící “miminka”. Stalo se tak před asi čtyřmi tisíci let, chvíli po tom, co člověk poznal svého nejvěrnějšího přítele – psa.

To se může zdát jako dostatečný čas na adaptaci a přizpůsobení se společenským požadavkům na domácí mazlíčky. Domácí kočky ale vykazují relativně skromnou genetickou odchylku od svých předků, což znamená, že jejich mozky jsou asi stále zapojeny do myšlení divokých koček. Ty žily a žijí osamělé životy a investují značné úsilí a množství času do nepřímé komunikace pomocí vizuálních a chemických zpráv jen proto, aby se nemusely vzájemně potkávat.

Lidé jsou naopak společenským druhem – upřednostňují doteky a blízkost. Zároveň je přitahují velké oči a čelo, malý nos a kulatá tvář, proto považují kočky za obzvláště roztomilé. Není tedy divu, že na člověčí reakci ihned pohladit cizí kočku reagují útěkem a bojí se.

Co ano, co ne

Klíčem k úspěchu je dopřát kočce dostatek kontroly nad veškerým mazlením. Už jen to, jestli vám naznačí, že o pohlazení skutečně stojí, ji může uklidnit. Stejně tak jaké místo vám nastaví a jak dlouho bude doteky akceptovat. Vyplatí se to. Mazlení iniciované kočkou je totiž většinou mnohem delší než to iniciované člověkem.

Mezi nejlepší místa, kde můžete kočku hladit nebo drbat, patří spodní část uší, brada a tváře. Tyto oblasti jsou většinou kočkami preferovány před bříškem, zády a ocáskem. Pokud si kočička hlazení užívá, poznáte to podle zvednutého ocásku, vrnění, hnětení vašich rukou packami, uvolněného držení těla, uší dopředu a pokud s hlazením přestanete, jemně vás šťouchne čumáčkem nebo hlavou.

Naopak otočená hlava, olizování nosu, škubání kůže v okolí zad, rychlé pohyby ocáskem, uši otočené dozadu a kousání rozhodně neznačí nic dobrého a pravděpodobně byste měli kočce věnovat trochu prostoru.

Jestli jsou kočky opravdovými vrnícími “miminky” je diskutabilní – některé mazlení a hlazení milují, některé si je klidně odpustí. Co se koček týká, jednoduše to nechte na nich a respektujte jejich osobnost a historii, ačkoli to někdy znamená odolat té sladké roztomilosti.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page