top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak si hrát s kočkou?

Aktualizováno: 16. 12. 2020


Tak co? Šťouchneme si?

Jistě to znáte. Kočička je prostě neúnavný lovec, chytač i předoucí klubíčko v jednom. Co když nám už ale došly nápady, jak našeho miláčka zabavit? Nebojte, něco jsme vymysleli.

Proč je hra důležitá?

Hra je trénink, zábava i socializace. Kočičky v domácím prostředí mají většinou jen omezené možnosti pohybu. Proto je nesmírně důležité v nich jejich přirozené instinkty probouzet pomocí různých her. Kočička která si nehraje, je smutná, kočička. A brzy i tlustá kočička. Společnou hrou upevňujeme vzájemný vztah. Je ale zapotřebí hrát si s nimi vhodným způsobem. Jak si můžeme s kočičkami hrát tak, aby jim to vyhovovalo?

Na honěnou!

Pro kočičí šelmičku je číhat a lovit asi tak snadné jako dýchat. Budou se honit za čímkoli, co bude dost rychlé na to, aby je to zaujalo. Mohou běhat za vámi, za předměty, které si uvážete na provázek, zabaví je vysávání, vytírání, hra s laserem na stěně (která je ovšem sporná, jelikož kočička nikdy nebude odměněna vítězným zakousnutím protivné červené tečky) i obyčejné kuličky z papíru, ruličky od toaletního papíru a jiné kořisti, které mohou vesele honit a lovit po bytě. V potřebách pro mazlíčky naleznete spoustu vyšperkovanějších hraček, které přeci jen uprostřed obyváku na koberci vypadají sofistikovaněji, než rozžmoulané ruličky z toaleťáku. Markety nám také nabízí mechanické hračky, které se po spuštění hýbou, anebo vydávají různé zvuky. Záleží dle vkusu vaší kočičky, ona žádná kočka nemá na hračky stejný vkus. Ten se samozřejmě také mění den ze dne. S čím ale většinou nešlápneme vedle?

Na… voněnou?

Šanta kočičí. Ať už polštářky, plyšáčci nebo myšky. Pokud je v nich šanta, kočička se může zbláznit. Co způsobuje tyto silné pudové reakce? Psali jsme o šantě kočičí a jejím vlivu zde. Není ale vždy jistotou, že zrovna vaše kočička kouzlo šanty ucítí. Určitě to ale stojí za zkoušku. Podobné účinky může vyvolávat také kozlík lékařský a rostlinka s názvem aktinídie. Citlivá kočka se bude jako v euforii o předmět třít, hrát si s ním, mňoukat jako divá a jiné, ne úplně obvyklé věci. A to není to nejlepší, šantu si můžete vypěstovat i na zahrádce nebo v truhlíku. Akorát tedy v domácnosti s kočičákem moc dlouho nevydrží.

Na skákanou!

Co může být báječnějšího, než věc, opakované vyskakující ze země do vzduchu, kterou musím polapit? Říká si nadšeně každá alespoň mírně lovecky nadaná kočička v dosahu. Co pro takového atleta můžete udělat? Pořiďte jim skákací míček! Čím hladší materiál, tím složitější kořist k ulovení. Pokud je vaše kočička méně obratná, pořizujte raději míček z plyšových materiálů. Nedojde tak alespoň k ujmě na kočičím sebevědomí. Ale pozor na nábytek, příliš rozverný skákací míček a za ním příliš rozverná skákací kočka, někdy není pro obyvákový porcelán ta nejvhodnější kombinace.

Boxovací pytle

Závratná novinka! Mají na vás kočky vztek? Představujeme vám revoluční…Ne takhle to není. V podstatě jde o škrabadlo, či stojánek, ke kterému je pevně připojena hračka s třásněmi na pružině. Kočce tak poskytuje ideální možnost k fyzickému výkonu a zaměstnání hlavičky. Na společné hry se doporučuje také mávátko, což je v podstatě střapcová hračka na konci tyče se kterou máváte, dokud z ní váš miláček neserve i poslední chmýříčko. Improvizovat můžete s čímkoli, od stébla trávy, po dredy vaší oblíbené redaktorky (jakožto mě). 🙂

Hodiny zábavné samoty

Zní to neuvěřitelně, ale jde to. Neříká se nadarmo dnešnímu světu doba elektroniky a virtuálních vymožeností. Vaši elektroniku totiž může využít i váš mazlíček! Jen doporučujeme pořídit extra ochranné sklo. Internet nabízí nepřeberné množství hodinových videí, kde na obrazovce plují ryby, zatáčí a mrskají se. No prostě ráj pro kočičí oko. Zabaví ji to na dlouhou dobu, kdy bude fascinovaně sledovat obrazovku a pak jednoduše skákat z rybky na rybku. A zdůrazňuji, za vzniklé škody nejsme nijak zodpovědní! 🙂 K dostání jsou také labyrinty, z nichž se kočka snaží vydolovat pamlsek, nebo koulodráhy, ve kterých se pohybuje svítící míček, jenž se kočka snaží dostihnout. Určitě musíme zmínit tzv. Kong, který je známý spíše mezi chovateli psů, ale dostává se i do popředí kočičích příček. Řeč je o hračce, kterou naplníte pamlsky a kočička si je musí nějakým způsobem dostat ven. Ať vyhraje ten nejmoudřejší!

A co určitě ne?

Vyvarovat bychom se měli všem nebezpečným materiálům, plasty představují jeden z nich. Kočička bude možná nadšeně vyvádět z šustění igelitu, v rámci hry a boje by se ale snadno mohla zamotat a zadusit. Ani nemluvě o pozření plastu, mohlo by to mazlíčkovi vážně ublížit. Zapomeneme také na alobal a ostré kovové předměty. Hrátky s lidskou rukou jsou možná s koťátky příjemné, pokud ale vypěstujeme mazlíčkovi návyk, bude na naše ruce útočit i v dospělosti. A to bez milosti. Proto je lepší tyto hry omezit, přeci jen tím ušetříte i návštěvám pár šrámů a kočičkám jejich pověst.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page