top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak se s kočkou správně mazlit?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Když si vaše kočička užívá nošení a mazlení, máte vyhráno, co když tomu tak ale není? (Foto: Anastasia Avina)

Kočky se mohou zdát jako nevypočitatelné – chvíli se tváří, že se jim vaše mazlení líbí, nastaví se, pak se ohlédnout a najednou se po vás oženou, mňouknou a utečou. Pokud máte kočičku od koťátka je velice pravděpodobné, že jste si zvykli nejen vy na její chování, ale také ona na vás. Jiná je situace, pokud jste si pořídili starší kočičku, hlídáte kočku svým známým na dovolené, anebo ani po letech vzájemného soužití si stále nejste tak docela jistí, co vám vaše kočička chce svým chováním říct. Jak se tedy s kočičkami, které neznáme, nebo jim nerozumíme, správně mazlit?

Historie soužití kočky a člověka

Kočičí soužití s člověkem je jedno z nejstarších člověk-zvíře vztahů (o trochu delší je třeba soužití s pejskem). Akorát na rozdíl od psa, který byl ze své vlčí podstaty naučen žít ve smečkách, svými pány byl aktivně cvičen, tudíž byl v úzkém kontaktu se svou „novou smečkou“ od počátku vztahu. A kočičky? I kočičky našim předkům připadaly jako užitečná zvířata, převážně na lovení škůdců jako jsou myši, štíři, nebo dokonce hadi. Za to byly kočky v mnohých civilizacích tolerovány, avšak pro svou solitérní povahu a noční život byli mnohem méně přijímány (a mazleny) než jejich psí přátelé.

Kočku bychom láskou rozmačkali

Jak jsme už popisovali v našem článku Proč jsou pro nás kočky tak roztomilé? jsou lidé od přírody přitahování roztomilými věcmi/lidmi a zvířaty. A kočky díky svým juvenilním rysům (rysům připomínající nedospělého lidského jedince) jsou pro většinu z nás velmi roztomilé. Tato roztomilost vede nejen k tomu, že se chceme o kočičku starat, ale také, že ji chceme mazlit, hodně mazlit – ovšem to pro některé kočičky nemusí být příjemné.

Kočičí náklonnost

Kočičí náklonost k člověku je něco, co je z velké části ovlivněno tzv. senzitivním obdobím, které je podobné jako je senzitivní období u člověka tz. období, ve kterém se zvíře nejsnáze naučí potřebné schopnosti a dovednosti (do těch patří i kontakt a interakce s člověkem). U koček je toto období uváděno mezi druhým až osmým týdnem života.

Samozřejmě i dospělou divokou kočičku můžete naučit kontaktu s člověkem – ovšem toto období zvykání si a učení bude značně delší a kočička si s vámi dosti pravděpodobně nevytvoří stejně silný vztah jako kočička zachráněná (ale předtím socializovaná), nebo koťátko z rukou osvědčené chovatelské stanice, případně milující rodiny.

Preference na páníčka

Budete se možná divit, ale i kočičky a kocourci mají své preference na páníčky – pohlaví, věk, povaha, náš temperament, to, jak s kočičkou interagujeme, jak na ni saháme – to vše může ovlivnit to, jak se na náš kočička dívá a jak nás bere. Některé z nich lze ovlivnit a změnit (naše chování a vztah ke kočce), jiné naopak nezměníme (pohlaví/věk) a bude tak na nás přizpůsobit se a přijmout její kočičí potřeby.

Jak se kočka chová, když na ni sáhnete? A po jak dlouhé době už bylo mazlení dost? (Foto: glitchmeow)

Jak tedy drbat kočku?

Ideální pro mazlení se s novou kočkou (nebo i starousedlíkem, kterému nerozumíme) je poskytnutí kočičce co největší volnost a kontrolu nad mazlením. Zároveň je důležité věnovat zvýšenou pozornost změně chování kočky během mazlení. Jeden z nejzásadnější kroků u učení kočky k mazlení (což je mnohdy spojeno s důvěrou) je pravidlo: Méně je více. Kočičky se, na rozdíl od psů. učí snáze při častém opakování, které netrvá příliš dlouho. Navíc, pokud kočička není mazlící typ, je krátká doba ideální dobou, kdy se kočičce cizí doteky líbí a nepřechází do úrovně „otravné“ až „nepříjemné“. Právě takové „úrovně“ vyústí v seknutí, naštvané mňoukání, útěk apod. Většina koček preferuje dotek v oblasti krku, spodku uší, případně kolem tváří. Podle Nicholase Dodmana (bývalého univerzitního profesora a autora knihy Pets on the Couch) kočičky preferují tuto oblast, protože jim připomíná jejich rutinní mycí péči (olíznou si tlapku a tou si poté třou oblast krku a hlavy) a zároveň jim hlazení v těchto místech může připomínat péči kočičí mámy, která svým koťátkům čistí hlavičky a nosí je za volnou kůži za krkem.

Pozor! Pokud zjistíte, že kočička má jen některé oblíbené mazlící body a její ideální doba pro mazlení je jen několik málo minut, respektujte ji. V opačném případě by před vámi mohla začít utíkat a brát vaše doteky jako násilné a nechtěné.

Ano a ne

Na závěr tu pro vás máme seznam znaků, kterých si všímat, když se budete snažit poznat kočičí pohodlí, nebo naopak diskomfort při mazlení.

Diskomfort, aneb kdy s mazlením přestat:

  1. Kočka od vás odvrací hlavu.

  2. Kočka změnila pozici, posunula se od vás dál.

  3. Kočka je pasivní (ignoruje vás).

  4. Kočka naježila ocas, mrká jím.

  5. Naježený hřbet.

  6. Kočičí ouška se stočila do stran, nebo dozadu (něco jiného to může být v případě, že kočku přes ouška hladíte).

  7. Kočka vrčí.

  8. Kočka se prudce otočí na vás, nebo na vaši ruku, kterou se jí dotýkáte.

  9. Kousání ruky, odstrkávání ruky tlapou.

  10. Přehnané vrtění hlavou, vytřeštěné oči, nebo časté olizování nosu.

Komfort, aneb tohle děláš dobře, člověče:

  1. Ocas je vzpřímený, zcela volný, nebo s ním kočička jen jemně hází ze strany na stranu.

  2. Kočka k vás otáčí hlavu, dívá se na vás.

  3. Kočka vrní.

  4. Kočka hněte vás, nebo podložku předními tlapkami.

  5. Uvolněné držení těla.

  6. Uši jsou vzpřímené, případně poddajné vaší ruce.

  7. Přivírání očí během mazlení, až usnutí.

  8. Kočka si vaši ruku přitáhne, nebo si za vámi vleze, jakmile s drbáním přestanete.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page