top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak prožívají kočky zimní období venku? Tipy pro jejich ochranu a dobré zdraví

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Koukej se, krm mne a já budu meditovat.

S blížící se zimou, je dobré si promyslet možnosti ochrany zdraví vašich koček pohybujícících se venku. Jste-li majitelem kočky (nebo alespoň milovníkem), neodmítejte ani pomoc kočkám cizím. Kočky rády pendlují mezi pozemky a patří tak trochu všude.

Kočka a auto

Možná, že i ve vašem okolí v létě přibyla nová koťátka. Ta budou, podle kočičích počtů, tuto zimu ve věku odrostlejších dětí. Dávejte pozor, až budete parkovat nebo odjíždět. Starší kočky si už dávají větší pozor, než zvědaví lumpíci. V obytné zóně dodržujte maximální povolenou rychlost, malé kočky se pohybují stejně nevypočitatelně jako malé děti.

Pokud máte auto venku a máte obavy, že se budou kočky ohřívat pod ním, udělejte jim provizorní úkryt bokem od parkovacího místa (občas prohlédněte motor). Venkovní boudičku můžete vyrobit z materiálu, který máte doma nebo zakoupit již hotovou. Dovnitř je lepší nedávat deky a hadry, ale dřevitou vlnu nebo alespoň piliny/seno.

Vadí jim zima?

Kočky mají rády spíše teplo (až na výjimky – např. norská lesní kočka). Chladné počasí zdravým jedincům neuškodí, ale musí mít dostatek energie a ošetřené packy. Posypový materiál na chodníky a silnice nedělá dobře ani kočkám. Ideální je udělat kočce průlez do domu (tzv. lítačky), aby si mohla podle potřeby chodit po svých toulkách do tepla odpočinout . Po návratu domů kočku vysušte a otřete jí packy. Občas kočce promažte polštářky vazelínou z lékárny nebo speciálním zvířecím přípravkem. Kočka může mít omrzlé packy, ocas a uši.

Péče o kočky pohybující se venku

Venkovní boudička by měla být zajištěna proti plísni. Investuje do její přípravy čas nebo kupte jednu kvalitní. Kočičí úkryt by měl stát na vyvýšeném místě (např. na paletě). Rizikem je i dehydratace. Dbejte na to, aby kočka měla přístup k pitné vodě a kontrolujte, zda netrpí trávícími potížemi (může mít žaludeční potíže, pokud snědla sníh a nesedlo jí to). Krmíte-li i další kočičky, zajistěte, ať mohou stolovat nerušeně a v závětří. Misky jim také čistěte. Přeci jen se říká, že: “pes žere a kočka vychutnává.”


Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page