top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak probíhají kočičí námluvy

Aktualizováno: 12. 12. 2020


Pěkně si tě očichám, než se Ti představím...

Kocouři vyměřují škvíry ve vyhlídce a derou se ven ze dveří. I zvířata žijící v domácnosti začínají pociťovat první příznaky jara. Úrazy nebo ztracení hrozí tím víc, čím se kočkám zvyšuje chuť na zakázané ovoce. Proto dejte na svoje chlupáče ještě lepší pozor, než obvykle. A tuláky opečujte po jejich návratu z toulek.

Jarní mrouskání

Zdá se vám, že vaše kočka najednou nevyžaduje tolik potravy? Nebo se chová malinko divně? Příčinou může být snaha o potomstvo (již v prvním roce života). Ačkoliv je kočičí cyklus plodnosti tak trošku záhadou, pravdou je, že kočky mohou mít potomstvo od jara do podzimu, čímž vzniká pro majitele problém, jak zajistit zdraví potomků a kočky. Věří se, že jarní vrhy koťat jsou silnější a zdravější (tzv. májová koťata).

Hlučně a vytrvale

Kocouři jsou ochotni kvůli páření s kočkou urazit i velmi dlouhé vzdálenosti. Nevadí jim ani trocha hladu nebo nepohodlí. Občas se na této cestě zraní nebo poperou s dalšími kocoury. Proto po návratu svého tuláka prohlédněte, nakrmte a ošetřete drobné ranky. Nezapomínejte ani na antiparazitika. Nepříjemností, která je spojená s námluvami, je značkování dvorků, pergol a pneumatik zaparkovaných aut. Kocouři při samotné předehře syčí a vydávají hlasité kvílivé zvuky, které připomínají pláč dítěte. Ale konečné slovo má kočka. Ta rozhodne o skutečném vítězi.

Instinkty koček

Čekání na ženicha může být pro kočku stresující záležitost (pro chovatele zase podivné chování kočky). Pokud je kočka připravená k nakrytí, neřeší ani pomyslné otcovství. Klidně si zadování s jedním kocourem a pak s dalším. Kocour musí dostat od kočky pomyslné svolení, jinak mu hrozí pěkných pár kočičích průplesků. Samotný akt je krátký…

Doporučení na závěr

Proberte s vaším veterinářem vhodné načasování kastrace a vyptejte se různé možnosti provedení. Pseudogravidita (falešná březost) může zdraví vaší kočky ohrožovat ve stejné míře jako nechtěné těhotenství – zejména v pozdějším věku hrozí záněty dělohy nebo vaječníků. Řešení falešné březosti spočívá v konzultaci s veterinářem a opatřeními pro psychickou pohodu (třeba neškrabat kočku v inkriminovaném období na bříšku, homeopatiky, aj.).

Další články k rozmnožování koček:

Foto: Peter Lam CH, Unsplash

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page