top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak poznám, že mě kočka miluje?

Vyjádřit city může být někdy těžké – to poznal každý z nás, kdo měl někdy vážný vztah. A podobnou věc řeší i kočky, když Vám a Vašemu stylu života přijdou na chuť, je na místě se vyznat. Jenže jak na to? Zvířata našla svůj vlastní způsob a my Vám o něm dnes řekneme víc. Pohodlně se usaďte, odpověď na otázku, jak poznat, že Vás kočka miluje, se blíží.

Zlatá klasika – vrnění a předení

Snad každý, byť jen kočičí laik, Vám řekne, že předení je důkaz lásky. A my Vám to potvrdíme. Tímto originálním zvukem Vás kočka potěší, když ji začnete hladit nebo nabídnete oblíbený pamlsek. Ve všech případech tím dává najevo, že jí je s Vámi dobře. Připište kočičí lásku na svůj seznam úspěchů, zcela jistě tam totiž patří!

Čistota, půl zdraví

Kočky patří zcela jistě mezi vyznavače pravidelné hygieny. Snad každý majitel potvrdí, že minimálně jednou denně se jeho kočka perfektně očistí. A ti, kteří mají tvorů dva a více, možná už zpozorovali jakési sdílení rutiny … v dobrých vztazích si totiž kočky s hygienou dokonce pomáhají.

Pokud to ta Vaše zkouší i na Vás, poselství je jasné. Váš vztah považuje za natolik dobrý a důvěrný, že Vám chce s hygienou pomoci. Kromě olizování se můžete setkat také s jemným okusováním Vás nebo Vašeho oblečení. Mimo jiné tím také šíří svůj pach a značkuje Vás jako člena smečky. V každém případě člena oblíbeného.

Válení sudů

Už jsme Vám ho jednou v článku zmiňovali, kočičí verze válení sudů znamená v každém případě pozitivum; šelma je ráda, že Vás vidí. Berte to jako láskyplný pozdrav, zvláště, když ukáže bříško – to máte prakticky vyhráno! Tahle tělesná partie je citlivá a náchylná, pokud ho ve Vaší přítomnosti nezakrývá, posunuje důvěru ve Vás na vyšší level.

Kamarád do deště i do hry

Odstavec zvláště pro majitele koťat. Tvorové jsou to hraví, ale ne tak ledajak. Ke společným chvílím chtějí někoho, komu můžou plně důvěřovat a o kom ví, že jim ani v zápalu hravého boje neublíží. Původně byli herními parťáky sourozenci z vrhu nebo matka … ale teď bylo žezlo svěřeno Vám? Pak jásejte, taková důvěra se skoro rovná vyznání citu.

Otírání hlavičky

Čelíčko na čelíčko, znáte to, ne? Případně pro jistotu tváře, otírané o jakoukoliv část Vašeho těla. Proč to? Co to? Kočky mají na tvářích mnoho pachových žláz a tento pohyb používají, aby svůj pach na Vás přenesly. Jak jistě vytušíte z přírodovědných znalostí – značkují si teritorium. A jakmile jste součástí teritoria, můžete položit rovnítko k „má kočka mě má ráda“.

Vámi jistě milované škrábání

Opět něco ze soudku se značkováním teritoria. Pachovou stopu bychom měli, ale co ještě hezky vizuální? A kočky nejsou troškaři, ty rády mají spojení obojího. Ideální řešení: škrábání Vašeho majetku, především toho, co máte rádi a často ho používáte. Packy přenesou pach a drápky vytvoří jasný signál, že Tady je koččino. Pokud najdete škrábance třeba na svém oblíbeném místě na sedačce, zkuste to brát s lehkostí, vždyť on se tvor jen snaží dát najevo, že Vás má rád.

Hnětení imaginárního těsta

O tomto podivném packování jsme Vám říkali více už v článku o podivném kočičím chování. A přesně tak, jako tam Vám povíme: Packuje? Miluje! Pohyb mají koťata vrytá v hlavě od narození, pomáhá totiž jejich matce uvolnit a vytvářet mléko. Jestliže to s packami zkouší i na Vás, poselství je jasné. Cítí se ve Vaší přítomnosti tak dobře, jak u vlastní mámy.

Obdarovávání, známka lásky?

To si pište! Každé děvče potěší, když od svého milého dostane dárek, zcela jistě ji tím ujistí, že k ní chová city. No a úplně stejně uvažuje Vaše kočka. Když si dá práci s lovem, minuty a minuty nehnutého čekání, rychlý zákrok, vytrénované tělo a zásah ostrých zubů … pak se zcela jistě chce pochlubit s kořistí, a co víc, chce Vám ji věnovat. I když možná o zakousnuté tělo malého obratlovce či obojživelníka nestojíte, alespoň oceňte snahu, než mršinu odklidíte.

Polibek

No, vyloženě hubana od své kočky nečekejte. Ale slyšeli jste někdy kočičím polibku? Vysílá ho očima, začne dlouhým, upřeným pohledem na Vaši maličkost, potom jako ve zpomaleném záběru přivře víčka a zase je do široka otevře. Značí hlubokou důvěru a lásku. Když k Vám takový vzdušný polibek připlachtí, zkuste ho opětovat stejně. Třeba ho kočka zachytí a zatetelí se radostí, že lásku sdílíte.

Nepodceňte řeč těla

O neverbální řeči kočičího těla jsme toho napsali už spoustu a ještě mnoho bychom mohli. Dnes se ale do složité problematiky nebudeme zaplétat a vypíchneme jediné. Ocas zdvižený kolmo oproti zemi a vršek jemně ohnutý zpět (tvarem připomíná ocas třeba rukojeť deštníku). Takhle zdraví koťata svou matku a zvyk si ponechávají až do dospělosti, jen ho adresují oblíbeným lidem. Pokud pozici dobře znáte, jste jím i Vy. Gratulujeme!

Mňoukací monolog

Článek o důvodech mňoukání už pro Vás visí online. My si ale k tématu přisadíme ještě jednou, tentokrát však v ryze pozitivním duchu. Hlasový projev je dobrý signál, že Vás má kočka ráda. Víte proč? Když někoho nemáte rádi, pravděpodobně komunikaci s ním omezíte na minimum, nejlépe ledově mlčet. A úplně stejně, jen v bledě modré, to funguje v kočičí říši. Pokud na Vás tedy Váš „miláček“ mluví, buďte potěšeni.

Tak co Vy na to? Našli jste v soupisu alespoň pět věcí, které od své kočky znáte? Pak můžete jásat, jste totiž kočkou milováni. A jestli ne? Pak poradíme dát věcem čas, dost možná ještě s chlupatým spolubydlícím nesdílíte život dost dlouho na to, aby si k Vám našel cestu. Nebo je třeba stydlivý a čeká na Vaše vyznání jako na impuls. Zkuste s kočkou trávit více času a vyjít jí vstříc. (Pomoci může náš článek, jak udělat kočku šťastnou – link). Za pár týdnů se k indicií lásky vraťte, jistě si už budete moci některé odškrtnout.

A jak to vypadá u Vás? Sdílí či nesdílí kočka své city? Pochlubte se nejoriginálnějším vyznáním, které jste zažili, těšíme se v komentářích na facebooku.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page