top of page

CATIO MAGAZÍN

Jak poznat, že má nemocné ledviny?

Aktualizováno: 9. 12. 2020


Když je mi úzko, choulím se do sebe. Pomoz mi, člověče.

Po sedmém roce věku života kočky zpozorněte vždy, když se u ní vyskytne nadměrná žíznivost, její kožíšek ztratí lesk a častěji se objeví průjem nebo zvracení. Může jít o problémy s ledvinami. Na onemocnění ledvin může také ukazovat výskyt nehojících se ranek a boláků v tlamce. Jak moc jsou potíže s ledvinami závažné? A opravdu je věk tak zásadní pro rozvoj onemocnění ledvin?

Chronické a akutní problémy v pozadí problémů s ledvinami

Některé problémy mohou být u koček vrozené, třeba polycystické ledviny. Rozvoj onemocnění ledvin souvisí také s ledvinovými kameny, chronickou bakteriální infekcí ledvin nebo vysokým krevním tlakem. Délku dožití kočky ovlivňuje, kromě štěstí, zejména zdravá strava uzpůsobená nárokům diety vhodné při potížích s ledvinami a vylučováním. U koček se může toto vyskytnout v souvislosti s akutními stavy jako jsou: otrava, ucpání močovodů, bakteriální nebo virová infekce.

Co se s kočkou děje?

Při onemocnění ledvin dochází k poškození buněk, které filtrují krev a čistí ji od zplodin. Kočka může být malátná a bez nálady ke hře. Pokud tento důležitý filtr v těle nefunguje, jak má, je nutná podpůrná terapie, kterou stanoví veterinární lékař. Kočka kromě diety může dostat infuzi. Větší poškození ledvin je pak fatální. Proto je správná péče o kočku celoživotně velice důležitá bez ohledu na věk. Vše se přičte k dobru nebo tíži ve stáří kočky. 

Jak pečovat o kočku s nemocnými ledvinami?

U koček se mohou objevovat první signály onemocnění močových cest v podobě zánětů dolních cest močových. Je nutné nic nezanedbat a řešit vše včas. Sledujte kočku a přestane-li používat záchodek, hlasitě při vylučování mňouká nebo se vám nejeví dostatečně fit, vždy zajděte k veterinárnímu lékaři. Předejdete tak větším potížím v podobě onemocnění ledvin. Kočka musí mít přístup k čisté vodě a nesmí mlsat. Tím lze do určité míry zpomalit stárnutí kočky. 

Péči o kočičí toaletu nezanedbávejte. Stejně jako pitný režim. Kočku podporujte v pití čerstvé vody třeba z fontánky.

Ledvinové problémy se prý častěji vyskytují u koček než u psů. Počínající onemocnění lze poznat při ultrazvukovém vyšetření, kde je viditelná změna struktury ledvin.

Sledujte náš příběh

facebook@3x.png
instagram-sketched@3x.png
youtube-2@3x.png
twitter@3x.png

O SLUŽBĚ

O LAZYFRIDAY CATIO

POTŘEBUJETE PORADIT?

Zavolejte nám na:

+420 775 898 888

Jsme tu pro vás každý den:

PO-PÁ: 09:00 - 18:00
SO-NE: 10:00 - 14:00

MAGAZÍN LAZYFRIDAY CATIO

Kočičí poradna

Vše o plemeni

Tipy od catio

Kočka a já

Zdraví

bottom of page